Šta je novo?

Cortana, prepoznavanje glasa...

• Začetnik teme Deleted member 9456
  • Datum pokretanja
D

Deleted member 9456

Guest
Cemu slizi Cortana nikako da ukapiram. Pise da to radi ali mi kao zemlja nismo na spisku. Vidim pretrazuje mi po disku aplikaciju koju trazim, ima to u TotalCommanderu tako da mi to i nije nesto.
Na internet nece da izadje i da nadje neki pojam, ubio sam citajuci razne savete pa i onaj da se logujem sa passwordom umesto sa pin-om. Plus nigde u serach polju microfona iako ga ima i konfigurisan
je, mikrofon je u satavu logitech C905 kamere. Ja kontam da i Cortana trebalo da mi nadje na internetu pojam koji sam zadao. Edge je tu isto tupav, search preko bing pola nadje pola ne pa sam stavi google search.
Prepoznavanje govora i izvrsenej komadi je katastrofa, na jedvide jade program je ukapirao da starrt znaci otvori start menu, od 10 prdlozenih komadi na netu program je ukapirao close paint.
Ono googletovo cudo u chrome prpoznaje sve zivo pa i kad kazem na naski on nadje.
Kumulativni update je legao, update busnog flash palyera....

Evo ubacio sam Novembarsko izdanje
Windows-10-Version-1511.png
E sad Cortana bi trebala da izgleda ovako
screenshot__cortana18_.png
E sad kod mene ima sa strane samo prva ikona, home, setting ikona
Nema nigde u polju za pretrazivanje mikrofon.
Ovo u desnom delu je sve iskljuceno a i nekih opcija nema, kao neki admin iskljcio, kad potrazim resenje ono sto predlazu je ukljuceno.
Preoro sam sav internet to je strasno koliko ima uputsva koja ne odgovaraju stvarnosti ili neki glupih saveta npe. stavi IE difolt, skini proxy a nemam da, uloguje se sa passwordom, ili setuj nesto a to je vec tako setovano.
Ajd sam nek mi neko kaze koja je svrha Cortane ili da to iskljucim i poblokiram, ovako to nema svrhe.
Kad sam stavio novu verziju pojavilo se insajder verzija kao kod onog lika sto sam pitaosta je sad ovo, iskljucio sam insajder, win10 je registrobvan ali dugme koje treba pritisnuti kad se iskljuci insajder <restart> sad vise nije sivo nego je aktino.
Win10 je skinum sa pripadajuceom alatkom po p.s.
Prpoznavanje glasa je zalossno na nivo kad sam probavao neke programe u XP.

Poslednja izmena od urednika:
O tome za šta služi kortana se ovde ne sme pričati.

Mislim da ce raditi sve sto zna da unisti Cortanu. To cudo ne radi a uputsva su nebulozna, svako uputsvo drugacije a nijedno ne pomaze. Vidim niko nema savet, znaci to je spansko selo, nedovrseni proizvod.

Niko nema savet jer niko ne koristi. ;)

Npr. ja 5 godina koristim Google Voice na Androidu, uključujući i napredne funkcije. Ozbiljni programeri koji si me culi sta "pričam" nisu verovali sta sve može: unos kalendarskih zapisa, ToDo lista, podsetnika tipa "podseti me da bacim djubre kada dodjem kuci" (kada mi lokacija bude kuća, dobijem notifikaciju). Ovo je posebno zgodno kad se vozi a u glavi planiraju sastanci, obaveze, pa cak i diktira tekst - sve bez dodira uredjaja. Cesto mi tokom sporta (bajk, gym, trčanje - padnu ideje i odmah ih govorno zabelezim), nalazim da je vrlo korisno, i sve na istom mestu, vezano za moj Google nalog bilo gde. Naravno, isto vazi za mobilni, tablet, laptop, deskop. Ko zna GV, lako nauci Siri ili Cortanu.

Google Voice radi lose na srpskom, prepoznaje reci, ali ne i sintaksu, komande. Cortana na srpskom ne radi uopšte,pa po default-u ne radi ako je zemlja van SAD, možda cak i IP van SAD. Vidjao sam trikove za uključivanje. Nemam nigde Win8/10, nikad je nisam koristio. No, video sam YT testove Siri vs. Cortana vs. Google Voice. Vrlo lepo, a biće sve bolja.

Ovde su ljudi "old school" i retko ko daje šansu glasovnim menadžerima.
Za paničare: sve što kažeš preko sva tri menadžera ostaje kao zvucni zapis na njihovim serverima. Odatle "neko" moze da dobije tvoj voice recognition "DNA", recimo. Google preko Dashboard-a nudi uvid u sve govorne poruke ikad izgovorene, koje se mogu preslusati, videti datum, vreme i navodno - trajno obrisati.

Lično verujem da su govorni menadžeri budućnost jer pomazu kada treba da izdamo komandu, otkucamo tekst, a nemamo slobodne ruke. Na bilo kom uredjaju. To će "novi klinci" prihvatiti, odrasti uz to, a mi stariji - kako ko. :)

Hvala na odgovoru. :) Sad si me otreznio, bio sam u uverenju da svi koji pisu koriste sve zivo od Windowsa i da nisu dzaba insajderi nego to savesno obavljaju. Ispada da se to biti insajder svodi da vidim da li mi se masina dize brze ili sporije i da li mi ova igrica radi. Rucno inexsiranje,pretrazivanje svega i svacega (npr.maila) postojalo je jos u XP i to sam koristio. Na Androidu koristim govorni google search i mogu slobodno reci da sa 99% posto rastumaci to sto sam rekao na srpskom i nadje. Cisto iz znatizelje krenuo sam da probam Cortanu i naisao na gomili nebuloznih objasnjenja, gomila objasnjenja koja se pozivaju na setovanja, na slike reg baze ili editora polisi a toga nema uopste u reg bazi ni u polisama. Moj internet kolega napisao je da se ne zna i da ja ne mogu da se odlucim sta vise mrzim linux ili windows. Ne mrzim ih ali ne mogu da podnesem da mi neko prodaje mu** za bubrege. Svi opisuju ono sto radi a ono sto ne radi cute kao zaliveni. Ako treba da promenim sva podesavanja pa i casovnik na USA ili GB da bi Cortana radil e pa to nece moci. Promenio sam verziju windowsa pa ne radi, sad cu da pokupim sve one programe tipa DoNotSpay i da pustim preko windowsa, Ne treba mi novi Edge koji preko bing prerazivaca nije u stanju da nadje neki pojam, nadje ako je link, ne treba mi IE, imam Firefox, Chrome i Operu.
Check Top toys and Menards Weekly Ad.

Na žalost, nemam konkretan savet, ne koristim Win 8.1 ni 10 ni na jednom uređaju i nisam koristio Cortanu. Samo razmišljam logično: MS mora da ima dobar proizvod da papira Apple Siri i Google Voice-u. Na YT ima uporednih prikaza kako sva tri reguju na iste komande, odgledao sam i Cortana je prilično pohvaljena. I biće sve bolja. No, najosnovnije je: da li neko želi glasovne komande ili ne. Ko ne želi ili nema potrebu, neće nikad koristiti. (Recimo, ima samo Windows desktop računar bez mikrofona.)

Dugo vremena koristim Google Voice (ne samo za pretraživanje) i vrlo sam zadovoljan šta sve mogu da uradim, posebno sa dodatkom Google Now (koji će tek imati smisla u SRB kada bude bilo više info o našoj zemlji). Dosta mi znači na prenosnim uređajima jer mi često nisu slobodne ruke. Zaista, lična preferenca.

Bilo bi lepo da se javi neki Cortana fan! :)

https://www.youtube.com/watch?v=t7j_cfkCRoA
Pogledao sam ovaj klip suvise lepo to izgleda, primetio sam da su sva pitanja u stili koja je tvoja omiljena hrana, boja itd. Ako se dobro secam to mi izgleda na prograe koji simuliraju vestacku inteligenciju, bilo je takvih pokusaja u XP.Ja do glasa nisam ni stigao, prvo nema indikatora mikrofona u Cortani. Voice komade jedva da je nesto prepoznao, to je katastofa. Izlaz na net iz Cortane nisam mogao da dobijem tako da cak i tekstualna pitanja nisu izlazila na net. Suvis to izgleda lepo a kod mene ne radi, setio sam se da je tako Microsoft lazirao filmove u Media plejeru da to izgleda bolje od drugih plejera. Mozda neko drugi put kad budem raspolozen da ponovo instaliram windows, sad sam pokokao sve sto moze sa DoNotSpy. Dosta sam kopao po netu, odoh u linux koji mi je primarni OS.

Ima mnogo boljih YT klipova gde Cortana (na mobu, Surface-u, Win10 kompu) radi korisne, smislene stvari. :)

Mislim da ne dozvoljava Cortani zato sto nije IP iz USA. Iako je win 10 nastiman na USA osim vremena (I to sam bio menjao na USA vreme), znaci gleda IP.
Pokusao sam na Androidu da stavim Cortanu, dobijem poruku da nije dozvoljena za Srbiju. Izem ti aplikaciju za koju treba da cekam 100 godina da bi radila
kod mene, sta je bitna IP adresa, ako ja izaberem USA i engleski.

Eto zašto niko kod nas nema iskustva s njom. ;)

Kod mene na Windows 10 (PC+Mobile), Cortana normalno funkcioniše,, region USA, jezik Engleski:
Screenshot (18).png
Čak mogu i da se zezam sa istom...

Kako si zadovoljan Kortanom, ako si pre toga koristio Google Voice ili Siri?

Ne mislim na zezanje. ;)

Kako si zadovoljan Kortanom, ako si pre toga koristio Google Voice ili Siri?

Ne mislim na zezanje. ;)

Koristio sam i koristim redovno pored Cortane i Google Now( Google Voice ), sa Siri-em sam se veoma retko susretao.
U odnosu na Google-ovu alatku, Cortana je i dalje veoma "osiromašena", ima ona neke svoje prednosti u odnosu na Google Now ( dosta bolja integracija Mobile-a sa PC računarom, MS Band uređajem, bar meni; moćnija je u pretraživanju datoteka; ima neke dobre odgovore koji pokazuju kako veštačka inteligencija treba u budućnosti da funkcioniše (deluje pametnije od Google Now-a) ).

Mada neke osnovne stvari koje su radile još od predstavljanja Google Now-a, još nisu dostupne na Cortani, nema Knowledge kartica koje bi trebale da se prikažu kada ja pitam nešto o nekoj ličnosti, filmu. Do pre par dana nije bilo integrisanog prevodioca, uveli su ga, ali je dostupan samo za par jezika. Nema neke velike integracije sa aplikacijama, koje su dostupne kod Google Now-a. Nema opcije za glasovnu proveru Mail-a, SMS-a.

Što se tiče Reminders-a, Appointments-a i ostalih sličnih opcija, tu je Cortana poprilično slična sa Google Now-om. Neko moje mišljenje je da Cortana neće biti na nivou Google Now-a i Siri-a, bar još 2-3 godine, a možda i više. MS veoma sporo ubacuje nove funkcije u Cortana-u, odatle i ova pretpostavka. Pritom mi je interfejs Google Now-a dosta lepši od Cortaninog interfejsa.

Moja ocena: Cortana 6,5/10, Google Now 9/10

Poslednja izmena:
Kod mene na Windows 10 (PC+Mobile), Cortana normalno funkcioniše,, region USA, jezik Engleski:
Pogledajte prilog 198124
Čak mogu i da se zezam sa istom...
U cemu je kvaka i kod mene je USA i engleski pa nece voice nikako, kad kuckam startuje browser a kad kazemnesto uvek j eporuka nemam vezu sa internetom.
Poruka je bezveze jer imam net i to optika do rutera u stanu. Nesto je pobrljacio u reg bazi, nema drugo ali koji je to kljuc to ne nalazim. Ne volim da reinstaliram sistem,
to ne praktikujem kao neki, navikao sam na linux samo update pa mozda za 5-6 godina samo instalacija / dela a /home ostaje.

Uf nadjoh, u firewallu je definisana Cortana ali ima dozvole, tako ne radi. Kad totalno odcekiram Cortanu radi. Uf koja trivijalna glupost, sad se pitam ima tu jos nekih app koji su poddelovi Cortane, da li i to treba decekirati?:wall::mad:
Evo sad pazljivije gledam samo kad se iskljuci firewall Cortana radi, dzaba stoji u firewallu kao dozvoljeno je ali to ne konstatuje, izbacio sam je iz firewalla ali opet nista, samo iskljucen firewall i onda radi.:wall::crash:

Imam molbu da neko ko koristi Cortinu okaci setovanja iz firewall-a kako treba da izgledaju za Cortinu. Nocas sam greskom obrisao njen unos jer je poceo da se imnozava pa sam imao 5 Cortina, unos je neki grzomoram i cini mi se da pocinje sa @,
Takodjer vidim da su neki unosi pogresni jer im je referenca na build 10240. Zbunjuje me sto to ja nisam uopste unosio i nije mi jasno odakle tolike stavke u firewall-u. Plus u osnovnom setovanju firewall-a setovano je da javi ako nesto blokira, nikad nista nije javio iako je aktivan a pogotovo za Cortanu koju je blokirao.

Definicija u firewall-u treba otprilike da izgleda ovako
@{Microsoft.AAD.BrokerPlugin_1000.10240.16384.0_neutral_neutral_cw5n1h2txyewy?ms-resource://Microsoft.AAD.BrokerPlugin/resources/PackageDisplayName}
10240 je stari build to ne treba tako. Gde kupi ovu putanju i kako nije mi jasno, ajde ovi neki imaju .exe file ali Cortana nema .exe sa imenom Cortana, nego vise .exe fajlova.

Držim fige da je uskoro osposobis posle toliko truda! :)

Držim fige da je uskoro osposobis posle toliko truda! :)
Cortana radi ako ugasim firewall. Apsurdno je to sto postavke firewalla izgledaju nebulozno i nigde nema primera za Cortanu.
U firewall postavkama sve je dozvoljeno za Cortanu ali notacija za nju i normalne programe totalno se razlikuje.
U svaki firewall stavlja se putanja do programa ali ovde to sve izgleda drugacije za Cortanu i app-ove koje daje Microsoft.
Da stvar bude komplikovanija ne postoji .exe program Cortana nego 4 .exe programa, za druge Microsoft app postoji samo jedan .exe fajl.
Nema nacina da osposobim da radi sa podignutim Microsoft firewallom jer nema primera i normalnog saveta, nalazio sam neke savete koji deluju smesno sa pozicije
nekoga ko je iole imao dodirnih tacaka sa programiranjem i racunarima. Pada mi na pamet da totalno ugasim M$ firewall i da probam NOD AV
sa firewallom ali to je vec veliki posao, plus NOD se zavlaci svuda tako da ga je tesko deinstalirati, da bi se ocistio potreban je poseban program
sa njihovog www.

Možda da se ne zezaš sada toliko oko Kortane kada si već aktivirao eksterni softver (DoNotSpy) koji je uradio ko zna šta. Pa kad budeš imao Win10 novu instalaciju "out of the box", tada probaš Kortanu. Mislim da nije vredna ovoliko cimanja s obzirom na okolnosti. Sem ako nisi baš radoznao.

Hint: pokreni VM sa čistim Win10 i isprobaj je. :smoke:

Možda da se ne zezaš sada toliko oko Kortane kada si već aktivirao eksterni softver (DoNotSpy) koji je uradio ko zna šta. Pa kad budeš imao Win10 novu instalaciju "out of the box", tada probaš Kortanu. Mislim da nije vredna ovoliko cimanja s obzirom na okolnosti. Sem ako nisi baš radoznao.

Hint: pokreni VM sa čistim Win10 i isprobaj je. :smoke:
To sam DoNotSpy ponistenoje ocas sa system restore, imam ja vise beneracija suystemskog restora, navika i obaveza kad sam radio.
Plus cilj mi je da pokrenem ove ljude da ne pricaju kome se brze dize ( moj se sporo dize jer je iskljucen fast boot i hiberbnate sys, zbog pisnja iz linuxa po tfs particijama)
i koja igrica radi ili ne radi nego da se pozabave ozbiljnim stvarima.

Resio sam, podesavanje firewall-a, proveravao sam blokirane adrese sa whois i ako IP ima veze sa M$ brisao sam iz firewall-a. Takodjer proverio sam host file da se slucajno nije nesto tu zalomilo.
Chrome mi je dao pocetni trag kada sam kucao bing.com, poruka je bila proveri firewall ili AV program, krenuo sam stavku po stavku i nasao.:banana::,,::beer:

Bravo majstore :)

Sad sluša :) Zaludeo sam se načisto jer sam gledao nerazumljiva setovanja u firewallu za Cortanu a to je tako po defaultu, odvuklo me u pogrešnu stranu.
Kad mi je Chrome javio da za bing.com pogledam firewall ili AV program onda sam krenuo pravim smerom i gledao sve blokirane stavke u AV i firewallu.
Juče sam malo probao, na laka pitanja dobija se odgovor glasom ali ako je neko teže pitanje Cortana startuje edge i pretraživanje iz edge koji daje linkove ka
mogućim odgovorima.

^ Takav je i Google Voice kada se koristi pretraživač.
Jel moze bar da odgovori na "Show me how to get to the closest McDonalds?", ako si uključio lokaciju? Da nacrta mapu od tebe do Meka. Ona koristi Bing, nemam nikakvo iskustvo s time.

To sa McDonalds-om može da odradi.
Screenshot (19).png

Vrh Dno