Šta je novo?

Corsair XMS ?

Stojcha

Čuven
Učlanjen(a)
13.04.2003
Poena
650
Ima li smisla uzimati ove novije verzije Corsair XMS/TWINX ili ti sta vec memorije ??

Konkretno odnosi se na NF7-S plocu koju mi je jos uvek zao da penzionisem a da ne vidim koji ce max da dozivi (do sada ni da bekne preko 251, a i to je jedva do MemTesta izdrzalo).

Zanima me iskustvo sa XMS 4000 i XMS4400 memorijama.

Ili je bolje uzeti XMS 3200/3500 i isprziti je nekom lepom voltazom ?

Najbolja memorija koju je Corsair do sada napravio je PC3500. To su i oni valjda shvatili i povukli je iz proizvodnje, slabo im isla prodaja ovih, kao, boljih modula. U Americi je prava panika medju ozbiljnim overklokerima, svi su u potrazi za firmama koje na stokovima jos imaju po neki zaostali primerak 3500 modula. Sve ove novije memorije posle navedene, su u sustini samo budzevine, povecanje osnovnog napona i smanjenje latencije radi postizanja veceg FSB-a. Neke koristi imaju vlasnici Intelovih platformi gde latencija memorije igra neku ulogu, ali u mnogo manjoj meri nego na AMD platformi. Po mom skromnom misljenju, bolje je da uzmes 3200 ili 3500 XMS i da sa povisenim naponom, niskom latencijom i ostrim setovanjem tajminga radis na 240-250MHz-a, a sa vecom latencijom i labavijim tajminzima znaju i te memorije da rade na 260-270 MHz-a.

Aca je napisao(la):
Najbolja memorija koju je Corsair do sada napravio je PC3500. To su i oni valjda shvatili i povukli je iz proizvodnje, slabo im isla prodaja ovih, kao, boljih modula. U Americi je prava panika medju ozbiljnim overklokerima, svi su u potrazi za firmama koje na stokovima jos imaju po neki zaostali primerak 3500 modula. Sve ove novije memorije posle navedene, su u sustini samo budzevine, povecanje osnovnog napona i smanjenje latencije radi postizanja veceg FSB-a. Neke koristi imaju vlasnici Intelovih platformi gde latencija memorije igra neku ulogu, ali u mnogo manjoj meri nego na AMD platformi. Po mom skromnom misljenju, bolje je da uzmes 3200 ili 3500 XMS i da sa povisenim naponom, niskom latencijom i ostrim setovanjem tajminga radis na 240-250MHz-a, a sa vecom latencijom i labavijim tajminzima znaju i te memorije da rade na 260-270 MHz-a.

DDR 256MB / 433MHz Corsair CMX256A-3500C2

Molim te da mi odgovoris ako mozes sto pre jer imam mogucnost da uzmem ovu memoriju (2 komada), pa ako je to to onda da zemam.

Hvala.

Corsair XMS PC3500 nisu povuceni iz prodaje, nego Winbond ne proizvodi vise BH-5 cipove (nazalost). Pa su zato stokovi prazni. Mozda ce Corsair da napravi reviziju 1.2 sa Winbond CH-5 cipovima (kako su uradili Mushkin i Kingston).

Stojcha je napisao(la):
DDR 256MB / 433MHz Corsair CMX256A-3500C2

Molim te da mi odgovoris ako mozes sto pre jer imam mogucnost da uzmem ovu memoriju (2 komada), pa ako je to to onda da zemam.

Hvala.

To je to. Zemaj. :d

vrobec je napisao(la):
Corsair XMS PC3500 nisu povuceni iz prodaje, nego Winbond ne proizvodi vise BH-5 cipove (nazalost). Pa su zato stokovi prazni. Mozda ce Corsair da napravi reviziju 1.2 sa Winbond CH-5 cipovima (kako su uradili Mushkin i Kingston).

Ovo je apsolutno tacno za BH-5. CH-5 ne mogu ni da im pridju. Corsair je sigurno znao da ce prestati proizvodnja i mogao je da je hteo da obezbedi odredjenu kolicinu BH-5 cipova i nastavi proizvodnju jos neko vreme, ali im ocigledno nije islo u racun. :wave:

Mislim da Simpson ima dva po 256 MB Corsair XMS 3200 LL koji su identicni sa XMS 3500 non LL :) Provereno u mnogim testovima, pa ti trazi od coveka i probaj *(ako vec nije prodao).

pozdrav

Aca je napisao(la):
To je to. Zemaj. :d

Hvala na pomoci :wave:

Cekam da dodje pa cu da se pohvalim ili da placem :D

Jel primetise neku razliku na testovima izmedju razlicitih modula koji voze BH5? Ono, kvalitet/dizajn plocice, itd...

byMaX je napisao(la):
Mislim da Simpson ima dva po 256 MB Corsair XMS 3200 LL koji su identicni sa XMS 3500 non LL :) Provereno u mnogim testovima, pa ti trazi od coveka i probaj *(ako vec nije prodao).

pozdrav

Posto sam u Nish-u malo mi je komplikovano da zajmim od coveka. :D

A i ne volim da zajmim stvari koje imaju tendenciju da se 'ukvare' pri experimentu.

Je li bre, a jeste li svi vi ovda prevideli BH-6 cipove? ;)
Bili ovi moji birani ili ne (to zaista ne znam, nek Aca posvedoci... posto simpson svoj sigurno nije birao, jel' tako Aco :d), oni idu bar koliko i ti PC3500 sa BH-5.
Ma, u stvari, svi oni, uz dovoljno V, idu taman koliko treba da ploca krene da posustaje!

@Max:
A je li, ciji su to moduli? :d

Stojcha je napisao(la):
Hvala na pomoci :wave:

Cekam da dodje pa cu da se pohvalim ili da placem :D
Pazi, plakati neces sigurno... u stvari, mozda, i to zato sto ti ploca ne moze vise! :d:d

Osim toga (iako sam svestan da je bilo napisano pre u vidu sale), ne vidim zasto bi iko *SADA* penzionisao NF7 kombinaciju. To na "one" magistrale :D , sa tim Cors-ima, uz stisnuta setovanja, Bartona ili 1700+ na 2.5 giga i neki 9800 Pro/XT ili FX 5900 Ultra, pa jos O/C-ovano... uuuuuf, ima da brije!!!!
I to jos dosta dugo...

Uostalom, ja sam rekao, sa ovog prelazim tek na FX-51 (ili 53), a posto to nece pojeftiniti jos skoro... :smoke:

CAR je napisao(la):
Pazi, plakati neces sigurno... u stvari, mozda, i to zato sto ti ploca ne moze vise! :d:d

Osim toga (iako sam svestan da je bilo napisano pre u vidu sale), ne vidim zasto bi iko *SADA* penzionisao NF7 kombinaciju. To na "one" magistrale :D , sa tim Cors-ima, uz stisnuta setovanja, Bartona ili 1700+ na 2.5 giga i neki 9800 Pro/XT ili FX 5900 Ultra, pa jos O/C-ovano... uuuuuf, ima da brije!!!!
I to jos dosta dugo...

Uostalom, ja sam rekao, sa ovog prelazim tek na FX-51 (ili 53), a posto to nece pojeftiniti jos skoro... :smoke:

Decko, ti bas fino razmisljas ;)

Ja se eto vec 3-4 meseca razmisljam da uzmem Athlon 64, ali nesto mi se ne trosi tolika lova.

Cekamo jos malo da pjeftini to (mada u medjuvremenu ce da izadje jos pitaj boga sta, ali ...)

silverglider je napisao(la):
Jel primetise neku razliku na testovima izmedju razlicitih modula koji voze BH5? Ono, kvalitet/dizajn plocice, itd...

Silvere, nije stvar u testovima, na istoj brzini razlike su zanemarljive od proizvodjaca do proizvodjaca, mada, ne znam zasto, ali Corsair se uvek pokaze kao najbrzi i u tim malim razlikama. :D Stvar se svodi na to da ovi da kazem ozbiljni proizvodjaci modula vrse rigoroznu selekciju cipova koje leme na plocicu, samim tim takvi moduli postizu najvise frekvencije. Znaci ne moras da mnogo bajas za dobar primerak memorije, kao kod no name proizvodjaca gde moras da biras od gomile modula da bi pronasao zadovoljavajuci primerak. Naravno i da ovi ozbiljni igraci sami prave svoje plocice, koje su sigurno kvalitetnije nego neke tamo.

CAR je napisao(la):
Je li bre, a jeste li svi vi ovda prevideli BH-6 cipove? ;)
Bili ovi moji birani ili ne (to zaista ne znam, nek Aca posvedoci... posto simpson svoj sigurno nije birao, jel' tako Aco :d), oni idu bar koliko i ti PC3500 sa BH-5.
Ma, u stvari, svi oni, uz dovoljno V, idu taman koliko treba da ploca krene da posustaje!

@Max:
A je li, ciji su to moduli? :d

:D:D Zamisli i ta dva komada su bila birana. Ja probao i od par komada, jedan uzeo sebi, drugi prosledio Simpsu. Eto, ako bas hoces da znas.:d

Ma ne, nisam mislio na to - nego mi nudi neki poznanik ovde Geil Platinum PC3700 za koju kaze da je vozi (njegove primerke) 2-2-2-5-1 na 220 i nesto FSB-a (znaci da bi sa malo olabavljenim parametrima moglo fino na gore da ode). Ne mogu da nadjem po specifikaciji koje cipove koristi. Planirao sam da se ponovim za memoriju i ako naletim na uporediv RAM Corsaira, OCZ-a, Geila, itd po performansama ili iskljucivo po (istim) cipovima, da ne bacam bez veze 30€ razlike - ako vec nema razlike odnosu na plocice (recimo cipovi isti, ali moduli trpe razlicite voltaze).

Ma ne, nisam mislio na to - nego mi nudi neki poznanik ovde Geil Platinum PC3700 za koju kaze da je vozi (njegove primerke) 2-2-2-5-1 na 220 i nesto FSB-a (znaci da bi sa malo olabavljenim parametrima moglo fino na gore da ode). Ne mogu da nadjem po specifikaciji koje cipove koristi. Planirao sam da se ponovim za memoriju i ako naletim na uporediv RAM Corsaira, OCZ-a, Geila, itd po performansama ili iskljucivo po (istim) cipovima, da ne bacam bez veze 30€ razlike - ako vec nema razlike odnosu na plocice (recimo cipovi isti, ali moduli trpe razlicite voltaze).

Neces nigde ni naci specifikaciju, ni kod jednog proizvodjaca, a kamo li kod Geila, kriju kao zmija noge. Geil je ranije smirglao nazive cipova i stavljao svoje ime, sad kao satro imaju svoju proizvodnju, ali ne verujem mnogo u tu pricu. Ako juris najvisu magistralu, prvo Corsair, pa OCZ, pa Geil. Soco jedan, sta je za tebe 30€, ko za nas ovde 30 dinara. :d:d

Pa znam za zvanicne podatke proizvodjaca da kriju, zato se i obracam 'podzemnim' krugovima :d
Elem, ne mora najvisa magistrala, neka bude 230-250, ali sa sto ostrijim setovanjima, a za ostalo cu da se zezam sa mnoziocem. Taman sam napravio masinu da se ne cuje nista - najglasnija stvar u makini mi je sad elektron kad u prolazu kaze drugome "jao vidi, kondenzator...". Tako da ne bih da dizem extremno da ne bih dizao i temperaturu nepotrebno, nego onako samo... diskretno, ali ostro :D
Imam trenutno Corsaira, samo sto sam ga davno uzimao (u vreme KT333) - vozi on preko 200, ali vidi se da mu ne prija. Tako da ce ti moduli da zavrse u serveru, a tatici nova igracka :d U vezi i sa njim sam mislio da nema neko mozda neki link gde ima izlistano koji moduli imaju koje cipove pod haubom - Corsair barem na nalepnicama ima ono XMS PC-trt-mrt v3.21 pa pomislih da makar preko te verzije moze da se uhvati nekako za ushi i klasifikuje.

P.S.
Ljudi ovde i imaju para uglavnom zato sto ne bacaju tih 30 (po 30) ako bas ne mora ;)

U vezi i sa njim sam mislio da nema neko mozda neki link gde ima izlistano koji moduli imaju koje cipove pod haubom - Corsair barem na nalepnicama ima ono XMS PC-trt-mrt v3.21 pa pomislih da makar preko te verzije moze da se uhvati nekako za ushi i klasifikuje.

Mozes da uhvatis, barem kod Corsaira, tako sto uzmes modul, skines hladnjake i procitas ciji su cipovi i koja verzija, ako te prodavas pusti. :d:d Obicno na testovima memorija, skinu hladnjake, pa kazu sta je ispod "haube". Evo ti LINK pa kreni odatle. :wave:

Poslednja izmena:
Stiglo konacno :beer:

Moduli su v1.1 i cini mi se da su dosta 'stare' proizvodnje (sto bi u ovom slucaju trebalo da bude pohvalno).

Imam jos par pitanja za vas sa iskustvom u koriscenju Corsaira:

Kakvi naponi prijaju ovoj mem. ? Konkretno, prvo sto sam primetio je da memorija ne radi na 2,6 i 2,7 (2,75) V bas kako bi trebalo. Na 2,86 i 2,96 radi perfektno sa minimalnim latencijama do ~240MHz (dalje jos nisam probao).

Znaci trazi visok napon ?

CAS latencija 2.5 i 3 mi nikako ne rade ni u kojim uslovima (NF7-S rev. 2.0 ploca). Probao sam sve napone i sve kombinacije za ostale latencije, ali se ploca jednostavno budi samo kad je CAS2.
Koliko je to normalno ponasanje ???

Stojcha je napisao(la):
Stiglo konacno :beer:

Moduli su v1.1 i cini mi se da su dosta 'stare' proizvodnje (sto bi u ovom slucaju trebalo da bude pohvalno).
To je i bolje, bar u slucaju PC3200C2 modula, kod kojih je revizija 1.2 dosta losija. Verujem da je tako i sa XMS3500C2 (recimo, famozni CH-5 cipovi).
Stojcha je napisao(la):
Kakvi naponi prijaju ovoj mem. ? Konkretno, prvo sto sam primetio je da memorija ne radi na 2,6 i 2,7 (2,75) V bas kako bi trebalo. Na 2,86 i 2,96 radi perfektno sa minimalnim latencijama do ~240MHz (dalje jos nisam probao).

Znaci trazi visok napon ?
Trazi. Bar 3V.
U sustini, sto vise - to bolje! Zato sam ja i modovao moju plocu (tacnije, *ACA* mi je modovao :D ), kako bih mogao da je "ispecem" sa 3.3V.
Stojcha je napisao(la):
CAS latencija 2.5 i 3 mi nikako ne rade ni u kojim uslovima (NF7-S rev. 2.0 ploca). Probao sam sve napone i sve kombinacije za ostale latencije, ali se ploca jednostavno budi samo kad je CAS2.
Koliko je to normalno ponasanje ???
Pa, i jeste normalno... i nije normalno. Mislim, OK to za CAS3, to ne znam da li se ikome budio Cors na tom CL-u (a nije nikom! :d )... ali za CAS2.5 bi trebalo da radi normalno.
Bar je tako kod mene, na dva PC3200 i jednom PC3500.

Ali stvarno obozava CAS2! ;)

Ne znam sta je ovoj ploci ali CAS3 jedva trpi (morao sam da izmenjam 5-6 modula neke BLITZ memorije da bi jedna radila).

Pre sam imao HyperX 3500 i ni on nikako nije hteo da radi na CAS3, a i CAS2.5 je bilo mucno naterati.

CAR-e hvala :wave: na pomoci.

Izmozgacu neki sto bezbolniji Volt mod pa da vidim kako ide :D

Uzgred, ovaj Corsair sto je stariji to je skuplji :d .

Kod njih procena ide ko za vino :S:

Stojcha je napisao(la):
Uzgred, ovaj Corsair sto je stariji to je skuplji :d .

Kod njih procena ide ko za vino :S:
Kvalitet, sinko ;)

BTW, koliko si ti platio te module (kad vec kukas za cenu :d)? Baci mi to na PM...
Treba da prodajem ove svoje module, pa da vidim koliko da zacepim :D

Poslednja izmena:
Nasao sam Corsair XMS PC3500C2PT 512MB! Uskoro prodajem moje birane Kingston HyperX PC3000 (Winbond BH-5) 2x512MB memorije.

Jeli Aco jel ovo Silver polako ali sigurno prelazi u o/c-ere?

Cim se bila pojavila neka mogucnost o/c pre deset godina, silver je terao svoju 486-ticu DX2-66 na 80, posle 100-tku na 133 i na kraju 133-jku na 160MHz. :eyebrows:
Silver je uvek bio neki (da ne kazem sad kakav) o/c-er, samo se nije busao u prsa pred ostalom decom kao neki ovde. :test:

Cim se bila pojavila neka mogucnost o/c pre deset godina, silver je terao svoju 486-ticu DX2-66 na 80, posle 100-tku na 133 i na kraju 133-jku na 160MHz. :eyebrows:
Silver je uvek bio neki (da ne kazem sad kakav) o/c-er, samo se nije busao u prsa pred ostalom decom kao neki ovde. :test:

Tako je, kazi mu, sve mu kazi. :d:d Nece valjda tu neki administrator Klokos, tebe da proziva. :smackbum: Sad si mu ocitao da se zna ko je ko. :smoke:

Pa naravno; ispade da niko nije klokovao pre njega :d

A posle ce biti slika penzosa na klupi na Kalishu ili Tashu "Je li Aco, secas se ti 1917-te onog palomina..." :D

Kokos je napisao(la):
Jeli Aco jel ovo Silver polako ali sigurno prelazi u o/c-ere?
I to opasnog... vidis da mu je 230-250 MHz umerena magistrala :d

Nazad
Vrh Dno