Šta je novo?

Corsair TX-650W moguci problem

Bosla

Čuven
Učlanjen(a)
15.02.2003
Poena
645
Dakle problem je sledeci , ako ga uopste i ima :)

Napajanje je kupljeno pre 2godine , isto toliko i bestedno 24/7 korisceno :) Tiho , perfektno , uvek hladno bez i jednog problema , DO SADA!

Naime , do danas (evo primetih pre pola sata) voltaze su uvek bile za 12v ~11.99v a za 5v granu 4.99v ... pre mozda 3-4 meseca doduse primetih da ponekada , vrlo retko 12v grana ume tokom nekog intenzivnog rada da padne na 11.93v ,a 5v grana na 4.97 , no to nije bilo niposto alarmantno ...

Medjutim sad primetih da dok sam pikao jedno 2h Dragon Age (mmm, Return to Ostagar) da 12v grana min. je bio 11.88v a 5v grana na 4.90 , sto je zapravo prvi put da vidim TOLIKE oscilacije ... Na stranu cinjenica da su i voltaze u idle opale.
HWMON.JPG

Naravno zovite me hipohonderom (ako ta rec ovde moze uopste da se primeni) ,al reko bolje da pitam nego da skitam ...
Ofcourse da znam da je sve to u granicama normale , na drugom kompu imam 4g matoro CM 430W napajanje kome voltaze variraju od same kupovine daleko vise , pa opet radi bez problema svo ovo vreme ...
Napomena , da nista u sklopu same konfiguracije niti podesavanja nije drasticno menjano u proteklih 4-5 meseci od kad je sve ovo krenulo da se manifestuje , niti se napajanje iole tripovalo , postalo toplije ili ista slicno .
Ohh well , misljenja su dobro dosla , a tesi me cinjenica da imam jos skoro 3 godine garancije doduse...

Poslednja izmena:
Softversko ocitavanje obicno nije precizno.;)

Svestan sam toga. Malopre uzeh i unimer u ruke i premerih , al mogu samo reci da odbijam poverovati iscitavanjima mog buvdza unimera :D

hahahaha... zar je toliko lose :D

Ko bre jos gleda softversko ocitavanje za voltaze PSU-a, ti senzori mase u totalu i ne treba uopste obracati paznju :)..

Evo vidi, moje jos manje valja :D

Prilozi

• Untitled.png
    Untitled.png
    59.9 KB · Pregleda: 69
koja su junk ta corsair napajanja, sada ce storm da vam pokaze zakucanih 12V na cooler masteru :D

hahaha :p
@Illidan - pa recimo da za 5v pokazuje 0 za 12 pokazuje ~13.7v a za 7v prikazuje 10v :D Tolko o mom unimeru :)

A sto se tice softverskog ocitavanja ... Pa do sada mi je prikazivao savrsenstvo , jednostavno mi sad bode oci :p

Nece storm pokazati zakucanih 12v jer je to fizicki nemoguce sto i sam razumes. Medjutim ja bih se ipak zapitao kad bi mi napajanje pocelo iz meseca u mesec varirati sa sve vecom marginom, moj Chieftec od prvog dana radi savrseno uz minimalne varijacije napona sto je i sasvim normalno ali ja u zivotu ni na jednom napajanju nisam video niti cuo da tokom vremena pocinje sve vise da oscilira, evo Corsair je prva marka za koju cujem da se nesto tako desava.

ma salim se :)

nisu to velike promene, ako nekad prikaze za 0.02V veci pad nece sada crci hardware zbog toga. ako ga brine neka zakaci na osciloskop i neka ceo dan vrsi merenje uz full load pa ce videti kolike su varijacije realno.

Ma sumnjiva je meni ta tvoja sala :p :D, elem meni voltaza najvise oscilira kada krenem da radim u full loadu, tada sa 11.97 padne na 11.93 u momentu i to tako ostane dok ne zavrsim ali nikada mi se nije desilo da padne ispod toga, e sad...njemu ili softverski ocitava bez veze ili se tamo stvarno nesto desava.

pa bas zato treba izmeriti instrumentom (ispravnim po mogucstvu :D) ovako moze samo da nagadja. i kod mene to malo padne, ali ni ne obracam paznju na to, kao sto rekoh sotversko ocitavanje.

Prilozi

• idle.jpg
    idle.jpg
    297.5 KB · Pregleda: 56
  • load.jpg
    load.jpg
    296.8 KB · Pregleda: 48
Mislim da je potrebno da se u obzir uzmu padovi napona gradske mreze jer ipak je zima sto samo po sebi povlaci vecu potrosnju struje.
Za posledicu to moze da ima male padove napona, ako probas iza ponoci da pratis promene vrlo je moguce da ih nece biti.
Softversko ocitavanje je uvek problem, nije lose da probas jos nesto za softversko pracenje napona pa da izvuces neki zakljucak, cak se postavlja pitanje koji si softver koristio ranije a koji sad mislim na verziju softvera jer i to moze biti problem.

Nazad
Vrh Dno