Šta je novo?

Corel pitanja

passinger

Slavan
Učlanjen(a)
26.01.2006
Poena
309
Imam neke dileme i probleme i radu s Corelom, pa bi zeleo ako neko zna, da moze da mi pomogne.
1. Dali i kako mogu da se prave master-stranice u Corelu, nesto sto radi InDesign?
2. Dali i kako moze neki veci tekst, uredzen u word-procesoru, da se odjednom "pusti" na vise strana u Corelu? Kako i gde se to definise? Kao, na primer, da se "pusti" sa prve stranice i da se tekst automatski rasporedi na onoliko strana koliko mu je potrebno...
3. Kako i gde se vrsi automatsko numeriranje strana, podelja na "sections"...?
Verovatno je sve ovo vezano nekim postupkom predefinisanja strana i i njihovih elemenata u Corelu - ne znam ni dali je tako i ako je tako - kako? :)
4. Generalno, je li moguce nekako da Corel brze radi ono "save" kad se radi za vecim fajlovima? To u InDesignu je skoro neprimetljivo... :(

Zašto insistiraš na prelomu strana u Corelu? Imaš li neki specifičan problem?
Taj program nije pravljen za tako nešto. Može da se odradi, ne kažem (isto to može da se kaže i za MS Word), ali mnoge stvari koje u specijalizovanim programima odrađuješ jednim klikom (ili se odrađuju automatski), u Corelu moraš da radiš "peške", snalaziš se i tako gubiš mnogo vremena...
Pominješ InDesign - zaista odličan program.
Ako ti je komplikovan, probaj QuarkXPress: mnogo brži i jednostavniji (ali ima i manje opcija). Da savladaš osnovni rad u njemu treba ti manje od nedelju dana (uz uslov da imaš nekog da ti pokaže, dakle, ne da eksperimentišeš sam i nagađaš šta se čime i kako radi)...

Imam iskustva sa corelom i uglavnom sve mora da se radi peske. Ne moze bas sve da se automatizuje jer ljudi koji su pravili proglam nisu mogli da pretpostave sta ce sve ljudima pasti na pamet da rade sa njime.

Nazad
Vrh Dno