Šta je novo?

Corel kupio WinZip

ZoNi

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
30.08.2000
Poena
859
Corel Corporation Acquires WinZip Computing

Corel Corporation today announced that it has completed the acquisition of WinZip Computing, makers of the world's leading aftermarket compression utility. As one of the most frequently downloaded software products available on the Internet with over 150 million downloads to date and an average of over 600,000 downloads per week in 2005, WinZip has developed a strong and highly recognizable global brand and a broad user base that includes consumers, small to medium-sized businesses, and large corporations. Allowing users to temporarily reduce the size of their computer files for more effective transmission and storage, WinZip® also includes encryption functionality to provide additional security in protecting sensitive information.

Zasto mi se cini da se Corel zeznuo? Ok je Winzip, samo ne secam se kad sam ga poslednji put koristio pored Winrara koji je po meni mnogo bolji. WZ je nesto probao sa verzijim 10 i onim novim algoritmom nekompatibilnim sa ostalim zip arhiverima kako bi poboljsao kompresiju arhiva, ali mislim da je zakasnio, navikli se ljudi na Winrar...

Ko jos koristi WinZip? Ja sam ga se odrekao jer nikako ovi momci koji prave WinZip da dodaju podrsku za .rar fajlove, pa makar to bila samo dekompresija, bez kompresije.

Ma budale (tj. budala, mislim da ga jedan čovek razvija). Do desete verzije je samo budžio šminku programu ("udarni novitet" devetke je podrška za XP skinove), a sav posao rade infozipove biblioteke. Školski primer lejmerskog programa za totalne početnike u svetu kompjutera.

Pa i WinRAR jedan covek razvija, koliko znam :D

Ljudi prestanite da mislite da smo mi parametar za ceo svet.U svetu se WinZip prilicno koristi...uostalom statistika postoji.Da i meni se vise svidja WinRar...u stvari kad malo bolje razmislim, isto s***e drugo pakovanje.

Prvo, u pravu je Overkill... A drugo, ovde je bitan trend da sve što je neko "opšte mesto" u kompjuterskom svetu ubrzano postaje vlasništvo jedne od 3-4 kompanije.

ZoNi je napisao(la):
Corel Corporation today announced that it has completed the acquisition of WinZip Computing

Ne bih rekao da se rec acquisition moze prevesti sa "kupio".
Kol'ko znam, Vector Capital (a on poseduje Corel i PaintShop
Pro od Jasc-a) je postao vlasnik WinZip-a jos sredinom 2005.
Ono sto Vector radi je da kupuje sw firme sa finansijskim
problemima, "sredjuje" taj problem jedno godinu-dve
"peglanjem" sw koda, dodavanjem novih fn-ja, menjanjem
izgleda GUI-a, i promenom politike naplate produkta. Tada
produkt ukljuce u sw portfolio, i izadju u javnost sa novom
cenom akcija....

@voodoo_nbgd
WinZip je u trenutku kupovine od Vector-a imao 50-tak ljudi
na platnom spisku.

Pa eto, sramota. WinRAR koji je 5x bolji program održava jedan čovek.

Slazem se voodoo-om.
Velika sramota za WinZip naspram WinRAR-a, koji je daleko bolji po svim kriterijumima. Ali nemojmo zaboraviti da se ipak na globalnom svetskom nivou (nazalost) ipak uveliko koristi zip, a isti ti ljudi ga u velikoj vecini i placaju - sve po propisu - tako da ce Corel ipak izvuci na kraju korist iz ovog poteza.
Mi se mozda ne slazemo sa time, ali situacija jeste takva. Najvise se racunaju oni koji placaju (isto kao i u svetu muzike i filma... ili ti pa skoro svega). Tipicni primer za to su Ameri...... ko razume-shvatice....
pozdravi

Zip kao format je de facto standard - rar (jos uvek) nije.

Kod razume OVO, (nadam se) shvatice.

Overkill je napisao(la):
Ljudi prestanite da mislite da smo mi parametar za ceo svet.U svetu se WinZip prilicno koristi...uostalom statistika postoji.Da i meni se vise svidja WinRar...u stvari kad malo bolje razmislim, isto s***e drugo pakovanje.
Pa... nije rec o nama. I napolju se uglavnom preporucuje manje iskusnim korisnicima da koriste wrar. Najjaca je fora kada neko pita "kako da instaliram nesto.rar?" :d

Korisnici wzipa se pre ili posle sretnu sa rar arhivama. Mogu one da se otpakuje i drugim programima (TC, na primer), ali Wrar je mali, <1 MB i kompresuje i u zip arhive, za razliku od Wzipa koji je 5,5 MB. Nema razloga da ga ne skines (Wrar), cak iako si na dialupu. Oba se placaju, a veca je funkcionalnost kod wrara. Stavise, zip je 1 $ skuplji, a troskovi razvoja su manji (koriste se besplatne datoteke). Meni je wrar malo bolje s***e od zipa...
silverglider je napisao(la):
Zip kao format je de facto standard - rar (jos uvek) nije.

Kod razume OVO, (nadam se) shvatice.
Tacno je to, ali ne pricamo o formatima, nego o softveru. Nije zip postao to zahvaljujuci Wzipu, pre bih rekao da je Wzip stigao tu gde jeste zahavljujuci cinjenici da je zip besplatan za koriscenje kao format i da ga je zbog toga svako koristio.

ZoNi je napisao(la):
WinZip Computing, makers of the world's leading aftermarket compression utility.

Hahahahahahaha... :d

Narocito THE world's leading.

Bas mi je drago sto ga je Corel uzeo, sad ce i WinZIP da upropaste kao sto su upropastili PaintShop Pro pa ce vise ljudi koristiti WinRAR.

audiofreak je napisao(la):
Hahahahahahaha... :d

Narocito THE world's leading.

Bas mi je drago sto ga je Corel uzeo, sad ce i WinZIP da upropaste kao sto su upropastili PaintShop Pro pa ce vise ljudi koristiti WinRAR.

E moj Audio, kamo sreće da su upropastili samo PSP :-devil-: Ventura Publisher, WordPerfect, PaintShop, WinZip ...

RazbojNick je napisao(la):
...
Tacno je to, ali ne pricamo o formatima, nego o softveru. Nije zip postao to zahvaljujuci Wzipu, pre bih rekao da je Wzip stigao tu gde jeste zahavljujuci cinjenici da je zip besplatan za koriscenje kao format i da ga je zbog toga svako koristio.

Pa ocigledno si i sam zakljucio da jedno bez drugog ne ide (rekoh ja "Ko razume OVO, (nadam se) shvatice."). Ljudi i dalje kupuju WinZip zbog toga sto je zip de facto standard. MS ugradjuje podrsku za zip format u Win - to istovremeno i uzima klijente WinZipu, ali mu i nove stvara.
Bio je i arj bolji, pa su zip i njegovi klijenti (izmedju ostalog i WinZip) ostali zivi do danas.

P.S.
A na stranu pitanje koliko je od ovih ljudi koji zele "da WinZip crkne, a WinRar nadvlada" podrzalo WinRar u tim nastojanjima tako sto ce kupiti WinRar za tih 15-16 eura koliko on kosta. WinRarovci trebaju pare, a nasi (kao po obicaju) uz kez dovikuju iz daljine "Drzi se mali!!"

Poslednja izmena:
I Winrar ima podrsku za zip standard, i pakovanje i raspakivanje.

Nisam rekao da je neki bolji, rekao sam "zip je dzaba" ;) Rar i arj nisu.

audiofreak je napisao(la):

Poenta ovog preuzimanja nije bila teznja ka boljem produktu
vec teznja ka vecoj zaradi. Corel se, od kako ga je preuzeo
Vector, izvukao iz finansijske krize, i danas se njegove akcije
ne berzi kotiraju veoma dobro (u porastu su; za razliku od
akcija npr M$, koje su trenutno u padu).

Pravo pitanje za mene je ko u stvari stoji iza Vector Capital
Pogledajte njihov sw portfolio; videcete da je prilicno "saren"
http://www.vectorcapital.com/portfolio/Portfolio.asp

Takodje imajte u vidu da je kupovinom WinZip-a Vector
dosao u posed odredjenih patenata....

A sto se tice formata:
bitku izmedju arj i zip formata je dobio PKWare tako sto je
objavio potpunu specifikaciju zip formata. Izmadju PKWare-a
i WinZip-a je dugo bio spor oko patentnih prava u vezi
enkripcionih algoritama...

Poslednja izmena:
RAR se još uvek mahom sreće na nekim neformalnim mestima, hakeri, crackeri i tako neke stvari. Znate li za jedan jedini veliki shareware sajt koji nešto distribuira u RAR arhivama? Koliko proizvođača softvera distribuira svoje proizvode kao RAR? Meni je odnos ZIP:RAR kad nešto skidam sa Interneta verovatno 2000:1 ako ne i gore po RAR.

Neko je rekao da iza RAR-a stoji samo jedan čovek. Možda je baš u tome problem. Da bi se u današnjem svetu uspelo potreban je marketing, razni oblici komunikacije... Ne može to da radi jedan čovek.

Ljudi, sjajno je da postoji zip kao format za dzabe, ali mozemo tako da pricamo i o ace i jos ko zna kom formatu. Prica je o softveru koji manipulise arhivama. Zip mogu da pakujem da 101 arhiverom, od kojih su mnogi besplatni (cak i podrska za zip u XPu), a ne da placam 30$ za Winzip. No, ako vec placam, dacu pare radije za Winrar koji je mnogo funkcionalniji. Ne mora ovo da bude svacija odluka, ali ne vidim sta to Wzip nudi vise u odnosu na Wrar. Stavise, nudi dosta manje...

Vrh Dno