Šta je novo?

corel draw ili adobe illustrato?

bear

Slavan
Učlanjen(a)
09.10.2007
Poena
320
Koji je bolji od ova dva programa? Ja naucis illustrator kako tako.
Koji program je laksi da se savlada?

Već mi se odavno čini da je Illustrator ako ne bolji onda svakako interesantniji ali ...

Vrlo teško je dati neki konkretan predlog a biti apolutno objektivan.
Najbolje bi bilo videti šta koji od ova dva programa ne mogu da urade u odnosu na onaj drugi pa potom odmeriti razlike i razmisliti da li ti je ta razlika/prednost jednog ili drugog uopšte potrebna.
Tako bi možda mogao da dođeš do neke procene šta da proučavaš, jer većinu potrebnih zadataka mogu i jedan i drugi da odrade.

Ja sam se sa Corelom upoznao još na mašini koja je radila na 33MHz pa je razumljivo da sam kasnije imao sasvim dovoljno vremena da ga poprilično dobro upoznam, tako da nikada nisam imao neku preteranu želju niti viškova vremena da se ozbiljnije posvetim Adobe Illustrator-u iako prilično često i sa lakoćom koristim Photoshop sa svim njegovim blagodetima i mnoštvom Plug In dodataka.

P.S.
Probao sam sa prijateljicom, čisto iz radoznalosti, da uradimo iste crteže u oba programa, na istom računaru i bio sam prilično brži iako je ona veoma spretan i dobar poznavalac Illustratora. Brzina je očigledno bila na strani Corela ali se tu mogu otvoriti brojna potpitanja tipa da li smo izabrali odgovarajuće crteže i kako bi se programi ponašali u nekim drugim sličnim uslovima.

Preporuka je da probaš i jedan i drugi sa istim idejama, crtežima i da tako probaš da proceniš šta je tebi bliže.

Koriscenje Ilistratora ima vise prednosti ako koristis i Photoshop i druge Adobe programe u vecoj meri. Ako ne, potpuno je sve jedno, Corel ili Ilustrator; ni za jedan se ne moze reci da je bolji/losiji.
Ja licno koristim Corel, kao i D/ART, jos od verzije 7, to je bio prvi ozbiljan program koji sam savladao na pc-ju. Iz navike ne koristim AI. Ako si vec savladao Ilustrator koliko-toliko, sto bi sad gubio vreme prebacujuci se na Corel.
Mada, da si pocetnik, definitivno bih preporucio Corel. Mozda je (i) moj subjektivan utisak, ali deluje mi nesto laksi

Poslednja izmena:
Dugo vremena sam koristio Corel (od verzije 5 do verzije 10), a onda su me "naterali" da predjem na Illustrator... Posle godinu dana korishcenja Illustratora, nisam se vishe vracao na Corel. Illustrator u pochetku izgleda kao da ima mnogo manje alata od Corela, ali u stvari ima skoro sve shto ima Corel a mozda i vishe. Ako se koriste drugi Adobe programi, Illustrator je logichno reshenje za vektorsku grafiku.

Moj glas ide za illustrator. Naravno subjektivan sam jer u njemu znam da radim. Nekako mi je pregledniji od Corela sto se tice opcija, mada sam navikao jer koristim i PS.

Ako si naucio illustrator onda ga koristi. Corel ako imas zelju da naucis, probaj.

Onda neka budeeeee .................... Illustrator :)

Hvala svima na odgovorima :banana:

Inkscape.
Koristio Corel do verzije 3. Posle presao na Illustrator. Posle sam promenio posao.
Posto mi vektorski crtezi ne trebaju bas cesto, a Corel i Illustrator su prilicno glomazni, poceo sam da koristim Inkscape, open-source, besplatan i multiplatformski alat za vektorsko crtanje.

Vrh Dno