Šta je novo?

Core Solo

comi

Slavan
Učlanjen(a)
13.12.2004
Poena
304
Svi testovi i clanci koje sam nasao uglavnom prikazuju Core duo i Core Duo 2, a mene zanima Core Solo, odnosno kakav je odnos performansi Core Duo vs Core Solo kao i Core Solo prema drugim procesorima sa jednim jezgrom (prvenstveno Pentium M).
Dajte neko misljenje ili neki link.

pa sam si odgovorio, Core solo ti je kao malo jaci Pentium M, to je to.

Core Solo (Yonah jezgro) je u proseku za 1-5% brzi od Pentium-a M (Dothan jezgro) na istom taktu, nesto zbog nesto unapredjene arhitekture (povecana efikasnost L2 kesa i poboljsani dekoder instrukcija), nesto zbog brzeg FSB-a (667MHz vs 533MHz), a nesto zbog SSE3 koji je u Yonah jezgru implementiran a nema ga u Dothan-u.

Dodatna prednost je sto Core Solo mora ici u i945 baziranu plocu, pa ce u velikom broju slucajeva biti moguc kasniji upgrade sa Core Duo (ili cak Merom) procesorom, sto je inace nemoguce na i915 ili i855 baziranim plocama u kojima je Pentium M.

Evo i jedan link za citanje
http://www.digit-life.com/articles2/cpu/rmma-yonah.html

Poslednja izmena:
Ok, hvala za ovo.

Znaci ako se Pentium M i Core Solo nalaze u slicnoj konfigiraciji (kolicina memorije, graficka, hd) onda je bolje uzeti Core, ali ako je PM ide uz npr. bolju grafiku ne treba odustati od konfiguracije samo zato sto nije Core.
Check.

Ako je izbor izmedju Core Solo i Duo, koji je onda odnos u performansama? Koliko ubrzanja donosi jos jedno jezgro i koliko je to vidljivo u radu?

comi je napisao(la):
Ok, hvala za ovo.

Znaci ako se Pentium M i Core Solo nalaze u slicnoj konfigiraciji (kolicina memorije, graficka, hd) onda je bolje uzeti Core, ali ako je PM ide uz npr. bolju grafiku ne treba odustati od konfiguracije samo zato sto nije Core.
Check.

Ako je izbor izmedju Core Solo i Duo, koji je onda odnos u performansama? Koliko ubrzanja donosi jos jedno jezgro i koliko je to vidljivo u radu?

Za ovo prvo sam odluci(ja bih uzeo sa jacom grafikom ako cena nije mnogo veca).
Za drugo,odnos je u multitasking okruzenju otprilike duplo bolji u donosu na Solo.Isto vazi za multithreaded aplikacije.Definitivno je Core Duo bolji(mada je i skulji ,sto je normalno)

comi je napisao(la):

Sve zavisi od tvojih potreba i prioriteta. Ako imas nameru da se poprilicno igras na laptopu onda je besmisleno na primer uzeti Core Duo a grafika GMA900, mnogo je bolje Core Solo i X1600 ili Go7600 na primer.

comi je napisao(la):
[/QUOTE]

Opet zavisi sta radi. Ako samo surfujes, radis u MS Office-u, i sl, neces mnogo dobiti ako uzmes Duo umesto Solo. Ako pak si multitasking tip pa "radis" hrpu stvari u isto vreme, ili pak koristis laptop za neke zahtevnije stvari, photoshop, rendering, obradu videa i sl, itekako se primeti.

Nazad
Vrh Dno