Šta je novo?

Core i5 2500K + BOX kuler - problem?

vladimirdowla

Slavan
Učlanjen(a)
03.03.2011
Poena
270
Imam jedan računar kući, drugarov, koji sam inače ja sklapao i koji ima ovu nesrećnu kombinaciju CPU-a i kulera. U momentu sklapanja nije hteo da se ispruži za bolji a rekao je da će vrlo brzo uzeti nešto i to je tako ostalo već skoro dve godine.
Prijavio mi je da mu se računar zapucava kad pokrene neku igru. Ima MSI 6870 OC verziju (crno crveni plastični poklopac na kuleru i bakarne heatpipeove) i navodno ona pravi problem po njemu, međutim stavio sam svež windows i zadnje drivere i sve igre rade bez problema. Nakon 10ak minuta igranja računar izbaci na desktop. Igre dok rade rade bez seckanja sa očekivanim framerateom, a primetio sam da je gornji deo kućišta (CM Elite 430) gde su gornji otvori za ventilaciju prilično vreo.

Proveri maksimalne temperature procesora i grafičke tokom igrica sa HWMonitor-om ili nekim drugim sličnim programom... Ako se nešto od toga pregreva, dobro izduvaj/očisti kuler, možda i promeni pastu i eventualno ostavi bočnu stranicu kućišta otvorenom dok traju ove vrućine...

Ubaciti nazad i gore(jedan a može i dva ventilatora) da izbacuju vazduh ako ih nema i neće biti problema. Poželjno je i napred i dole da ubacuju vazduh.

Poslednja izmena:
Zaboravio da napišem totalno. Isprobao sam sa HW monitorom tako što bih ga pokrenuo uporedo sa nekom igrom. Igra radi neko vreme bez problema i onda se zapuca. U tom momentu HW monitor pokazuje 68 stepeni za procesor.
Probao sam grafičku sa furmarkom onaj burn in test od 15min i nije bilo problema. Išla je do 86 stepeni (MSI 6870) na 85% obrtaja (auto) dok se CPU za to vreme kretao oko 56-57 stepeni.
Inače lik ima samo prednji kuler dok nazad a ni gore (2x120mm rupe) nema ništa. On mene ubeđuje da nije pregrevanje nego da je neka komponenta neispravna a sve sam testirao i radi bez problema. Jedino igre puknu kad CPU dođe do 68 stepeni.

Neka kupi novi kuler ocigledno da box nemoze dovoljno da ga ohladi.Preporuka za 212evo.

Ne bi ja rekao da je tu procesor problem. Sto za pocetak ne probas sa drugom grafikom, onda mozda i sa drugim napajanjem (koje napajanje ima?), a tu grafiku probas kod sebe... Kakva je temperatura chipseta?

To kućište je malo i slabo provetreno za gejmerski računar, temperature su visoke, naročito pošto ta grafička izbacuje vruć vazduh na čipset pa se i on greje, plus taj vent na 85% pravi buku.

Da li je problem sa otvorenom stranicom kućišta? Skini stranicu i stavi neki sobni ventilator da duva unutra pa ćeš biti siguran ali 99% da je hlađenje problem i to grafičke. Znaći jedan vent dole ili na bočnoj stranici da duva na grafičku i čipset, i 2-3 da izbacuju vruć vazduh i temperature će značajno smanjiti. Da je neka komponenta problem puko bi odmah i nebi čekao 10ak min da se zagreje.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno