Šta je novo?

Core Duo vs. G5

Paradigma

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
09.07.2000
Poena
740
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel Core i9-10850K | Corsair Hydro Series H80i v2
Matična ploča
ROG MAXIMUS XII HERO (WI-FI)
RAM
Trident Z RGB DDR4-4000 CL18-22-22-42 1.35V 32GB (4x8GB)
GPU
PNY GeForce RTX 3080 Ti 12GB XLR8 Gaming REVEL™ EPIC-X RGB™ Triple Fan
Storage
Samsung SSD 970 PRO 1TB | Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB | WDC WD80EFAX | WDC WD80EFBX
Zvuk
Sound Blaster Z
PSU
Cooler Master V1000
Kućište
Thermaltake Level 10
Monitor
ROG SWIFT PG348Q
Miš & tastatura
Logitech G903 Lightspeed Wireless | Logitech PowerPlay | Corsair K70
Ostale periferije
BOSE Companion 50
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Ja bih dodao samo da je jos daleko od toga da su se stekli uslovi, jako je malo native Intel aplikacija. Tek ce se videti sta ta nova platforma moze. Postoji jedna sitnica koju su izgleda mnogi prevideli, a to je da ce sav softver na ovoj platformi najverovatnije biti preveden Intelovim developer alatima kako bude postajao native. Znaci da se osim prednosti od nativnog koda moze ocekivati i prednost od agresivnijih optimizacija koje Intelov kompajler radi automatski.

U novi XCode Tools su implementirani Intel-ovi kompajleri... Bas zahvaljujuci Intel-u je traznicija i pocela tako brzo. Niko drugi ne bi mogao da pomogne Apple-u da sve tako brzo krene.

Inace skoro se pojavio OpenOffice za MacTel, a uskoro se ocekuju i Aperture, FinalCut Pro HD i ostale Apple Pro aplikacije. ILife je komletno preveden.

Sto se tice benchmark-ovanja, pa i nije neinteresantno ovako. Kada se npr. vrti Photoshop pod native (PPC) i Rosetta-om (Intel), jasno se moze uociti koje nedostatke donosi upotreba Rosetta-e (veliki RAM leak i naravno sporiji rad). Za profi primenu Rosetta je i pored optimizacije u 10.4.4 i Dual Core procesora neupotrebljiva.

Ipak, review na Anand-u je odlicno uradjen i bas dobro pokazuje koliko je prelazak na Intel Mac dobra stvar za korisnike...

Rosetta je ipak samo emulator. Mora im se skinuti kapa za tako nesto. Translirati G5 u x86 kod meni koji znam asembler jako dobro ne zvuci ni malo jednostavno. S obzirom na to solidno i radi.
Sto se tice XCode i Intel kompajlera, verzija 9.0 koja je aktuelna ima po defaultu /O3 i /QxP sto mu dodje maksimalne optimizacije i generisanje koda koji sadrzi sve SIMD instrukcije do SSE3, dakle nema sta se ne koristi. Kompajler radi automatsku vektorizaciju petlji ukoliko nisu preterano slozene i nema previse zavisnosti tako da cak i ako se programeri ne potrude (a mislim da ce se ipak potruditi, Mac je to) po defaultu se dobija jako brz kod.
Vektorizacija za one koji ne znaju, a zele da saznaju izgleda otprilike ovako (pseudo-kod):
Kod:
// nizovi sa podacima
float a[16], b[16], c[16], d[16];

// skalarno
for (int i = 0; i < 16; i++) {
	a[i] = b[i] + c[i] * d[i];
}

// vektorski
for (int i = 0; i < 16; i += 4) {
	a[i    ] = b[i    ] + c[i    ] * d[i    ];
	a[i + 1] = b[i + 3] + c[i + 1] * d[i + 2];
	a[i + 2] = b[i + 3] + c[i + 2] * d[i + 2];
	a[i + 3] = b[i + 3] + c[i + 3] * d[i + 3];
}
Iako ovo u vektorskoj varijanti izgleda kao da ima vise operacija i instrukcija, broj je zapravo isti samo se izvrsavaju instrukcije koje rade nad 4 podatka odjednom.

Sve u svemu Apple-ova reklama koja kaze da ce Intelovi procesori biti oslobodjeni u Macu je ziva istina.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno