Šta je novo?

CoolerMaster ExtremePower 430W

kgboy

Čuven
Učlanjen(a)
09.07.2005
Poena
604
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel Core i7-13700k & Thermalright Peerless Assassin 120 SE
Matična ploča
Gigabyte Z690 Aorus Elite DDR4
RAM
2 x 16GB Kingston DDR4 3600 MHz CL16
GPU
Nvidia GeForce GTX 1650 Super 4GB
Storage
512 GB Nvme Transcend, 1TB Crucial MX500, 2 x 8TB WD White label
Zvuk
Onkyo CS-245DAB
PSU
FSP 1000W Gold
Kućište
CoolerMaster HAF 922
Monitor
AOC PD27QS8R4
Miš & tastatura
Logitech G400
Laptop
HP Pavilion Gaming 15 (i5-9300h, gtx 1050 3GB, 2x8GB ddr4 2666MHz, 256GB Samsung SSD, 1TB HGST)
Tablet
Ipad Air 2, PS2 Fat & Slim, PS3 Fat & Slim, PS4Pro, Nintendo 64, GameQube, Wii, DSi XL, OG XBox, XBox 360
Mobilni telefon
Samsung S20 FE
Pametni uređaji
Xiaomi Smart Band 7
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Imam navedeno napajanje i sledece voltaze na njemu:

3.3V~3.41V
+5V~5.13V
i sad ono sto me najvise buni
+12V~11.7
il sam ja blesav ili ovde nesto smrdi :trust:
a posto sam juce nabavio ovo napajanje zanima me dali mogu da vratim ovo napajanje kao neispravno tj. dali mogu zbog jednog napona da ga reklamiram a tek da ne pricam sto se greje (doduse u stanu mi ima i po 28-30'C)!!!
Inace uzeo sam ovo napajanje umesto starog ANS-a od 300W koji je poceo da pokazuje znake izdisanja jer mi se cesto desavalo da mi Jet7 odvrnut na max menja "zvuk" tj. broj obrtaja koji su padali i na 2500 a da ne pricam sto kada su mi bila dva hdd unutar kucista, dvd-rw nije hteo da radi itd.
Znaci dal moze ili ne moze pitanje je sad ! ! !

Masina je:
Barthon 2500+~3200+ 1.75V
CoolerMaster Jet7~3200obrtaja
MSI FX5900XT 475-770
MSI K7N2Delta-L
512MB 400MHz Corsair Value Select CL2.5
Pioneer DVD-RW 107D
Maxtor 40GB 7200
Maxtor 80GB 7200
SoundBlaster Audigy
Lucent 56k
jedna neonka i cetiri Coolermaster svetleca kulera

Čime si merio napone? Da li nešto ne radi kako treba u računaru? Svejedno, ako si kupio kod uvoznika možeš da vratiš, uz račun i ličnu kartu...

Zasto i uz licnu kartu? Da li to znaci da garancija ne vazi ako ga nekom proda?

Prvo proveri da li ploca dobro ocitava,
a potom pogledaj koje su tolerancije za
napone specificirane od strane proizvodjaca
napajanje. Meni se recimo, ocitavanja napona
na 12V napajanja DTK 400W, na dva razlicita
primerka 8rda+ razlikuju za 0.2V, (12.1 -12.3),
ali su u oba slucaja naponi u opsegu napona
koji je proizvodjac specificirao za dato napajanje.

JoKa je napisao(la):
Zasto i uz licnu kartu? Da li to znaci da garancija ne vazi ako ga nekom proda?
Može bilo ko da donese, uz račun i garantni list, maloprodajni kupac nije imenovan. A lična karta ili drugi dokument na uvid treba zbog matičnog broja koji država traži da se upiše u formular kad god se nekome vraća njen porez (zakon o fiskalnim kasama), da bi eventualno proverila šta to prodavac radi...

E pa kaze:

Vrednosti koje sam naveo su iscitane iz bios-a
ovde ima jos iz Pc Alerta i Sandre2005
Obtratite paznju na -5V u Sandri!!! :wall:
Pa vi meni kazite dal je ovo ispravno napajanje!!!
Napajanje je kupljeno u Imtel-u preko ortaka koji drzi rac. firmu ovde u KG!
Zanima me dali moram da ovo nosim direkt u Imtel ili da se ovaj moj ortak *****ava sa tim???
Unapred Hvala!!!

Prilozi

• sandra.jpg
    sandra.jpg
    28.7 KB · Pregleda: 83
  • PCAlert4.JPG
    PCAlert4.JPG
    55.7 KB · Pregleda: 74
Koliko vidim, razlicita su ocitavanja iz sandre i ovog pcalerta, znaci, da je ocitavanje neprecizno. U svakom slucaju, ne vidim cemu tolika panika, jel' radi sve kako treba? Jel' racunar blokira, zakucava, restartuje, nece da se podigne, ima li bilo kakvih simptoma da nesto nije u redu sa radom?

Poslednja izmena:
Digimer u ruke i bez preranih zakljucaka. :)

CM verovatno kao i ostali prozvodjaci navode toleranciju od +/- 5% za 12v granu, sto znaci 11.4 do 12.6v. Problem je samo da ta voltaza ne predje toleranciju pri max opterecenju.

kgboy je napisao(la):
Obtratite paznju na -5V u Sandri!!! :wall:
Pa vi meni kazite dal je ovo ispravno napajanje!!!
To napajanje kao ni ostala novija verovatno nema -5V, pa program očitava bilo šta... neko je skoro ovde dobio -91V očitavanje pa mu PC radi normalno. Najverovatnije da tom ništa ne fali, nego si uspaničio. Imaš 3 godine garancije.

kgboy je napisao(la):
Napajanje je kupljeno u Imtel-u preko ortaka koji drzi rac. firmu ovde u KG!
Dakle, napajanje si kupio od njega, nemaš račun Imtela a prodavac u maloprodaji obavezno mora da priloži fiskalni račun kupca uz svaku primljenu reklamaciju (zakon o fiskalnim kasama), dakle ne može.

Pošto je kupila njegova firma po nekom ugovoru o poslovno-tehničkoj saradnji, ne smeta da baš ti to doneseš sa otpremnicom kao predstavnik te firme (možda je samo potrebno ovlašćenje), ali se slučaj rešava kao za sve dilere. Da si kupio u maloprodaji mogao bih da ti skratim proceduru, ovako ne mogu...

leksa je napisao(la):
Koliko vidim, razlicita su ocitavanja iz sandre i ovog pcalerta, znaci, da je ocitavanje neprecizno. U svakom slucaju, ne vidim cemu tolika panika, jel' radi sve kako treba? Jel' racunar blokira, zakucava, restartuje, nece da se podigne, ima li bilo kakvih simptoma da nesto nije u redu sa radom?

Ma radi mnogo bolje nego ono ANS napajanje, sada i sa dva HDD, dvd-rw, Jet7 na max obrtaja i svim ventilatorima ukljucenim radi bez ikakvih problema, al me kopka sto se greje ovoliko (sve mi se cini da ne meri temp kako treba unutar napajanja ili kako god to vec radi, i zato se kuler ne vrti dovoljno brzo da ohladi PSU)? Dal bi mogao i dali bi vredelo da namontiram jos jedan kuler sa suprotne strane da uduvava vazduh u PSU? :eyebrows:

I sto je jos zanimljivo nigde na Coolermaster-ovom sajtu nisam nasao dozvoljene tolerancije za voltazu! :S:

Da kucnem u drvo sad je bila oluja u KG, nestajala je struja, varirao napon al meni komp jos uvek radi! Mozda sam se previse ufrkisao da ce da mi rikne nesto zbog nedostatka voltaze :d

Vrh Dno