Šta je novo?

Cooler za (desktop replacement) laptop?

nikoola

Slavan
Učlanjen(a)
14.01.2007
Poena
330
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 5600 / AF eSport DUO
Matična ploča
Asus ROG Strix B550-F Gaming WiFi II
RAM
Corsair Vengeance 2x16GB 3600MHz
GPU
Asus ROG Strix Gaming OC 3070 8GB
Storage
Samsung 980 PRO 512GB
PSU
Seasonic FOCUS Plus 850 Gold
Kućište
Fractal Design North TG black
Monitor
Dell UltraSharp U2722DE
Miš & tastatura
Logitech MX Master 3S & MX Keys
Laptop
Macbook Pro 14 M1 Max 32/512GB
Tablet
iPad Pro 12.9 3rd 256GB Cellular
Mobilni telefon
iPhone 14 Pro 256GB
Pristup internetu
  1. Optički internet
Sinoc pricam sa jednim drugom na temu novog lapa i moje ideje da mi zameni desktop.
On me savetuje da obavezno uzmem neki veci cooler za njega.

E sad, pitanje... Koliko je cooler vazan u celom tom procesu i obavezan?
Ako je neophodan koji uzeti? (malo sam ogranicen sa kintom jer sam lovu potrosio nalap, tako da me zanima sto jeftinije a bolje resenje... ako ne moze, onda cu se snaci i isprisiti za jos malo kesa).

Videh skoro na testu ovaj: http://www.benchmark.rs/benchmark-t...ri/flash-cooler-master-notepal-ergostand.html
deluje mi OK, mada bih bio srecniji da priodjem malo jeftinije.. reda do 25e (ali ako ne moze, tj. ako je velika razlika u radu i kvalitetu izmedju 25 i 34e onda...).

Sto se tice konfiguracije laptopa:
HP Pavilion DV6 3030er
[email protected]
4GB
5650 1GBdd3 (i dodatna 4500HD za ustedu energije)
320GB 7200rpm

ps. racunar ce sluzit za klasicno koriscenje (net, office, filmovi...) i biti prikljucen na monitor T220 i razmisljam da ga drzim na integrisanoj 4500HD cisto da bi se manje grejao (ako se tad manje greje)... a igre igram slabo, a kada budem igrao planiram da prebacim na 5650.

Unapred hvala svima.
Unaped hvala

Fina mašina.
Prvo vidi koliko će se uopšte grejati. Ja imam Notepal Infinity, mada već dugo ni ne palim ventilator, nema potrebe (uzet prvenstveno zbog ergonomije). Bilo koja podloga bi trebalo da skine koji stepen, jer će lap biti odignut i imaće bolji dotok svežeg vazduha nego kad je na ravnoj podlozi.
Sad, ovaj Infiniti ne verujem da ćeš lako naći, ako ga uopšte i ima još.
Ergo Stand deluje pristojno, ali sam video po netu da takav tip postolja gde se lap naslanja na one graničnike/odbojnike može da ošteti lap, mada je ovo noviji model, ne bi trebalo, a ni cena nije loša. Princip hlađenja mu je isti kao i kod ovog mog - jedan veći ventilator koji hladi celu donju stranu laptopa.
Izmuči ga malo, vidi dokle mu idu temperature pa proceni da li ti je potrebno dodatno hlađenje (sada nije vruće, ali predvidi i upotrebu leti), ali svakako bi ti dobro došao bilo kakav nosač da ga malo odigneš.

Masina je extra. Pre svega sam odusevljen dizajnom. I prvi put koristim laptop sa dve gradike kao i ovaj multi-touchpad.

Upravo sam o tome i razmisljao... Da ga izmucim malo, proverim temperature (posto sam ga koristio svega 2-3h dok sam instalirao sistem i programe) pa da vidim sta da radim.

Sto se tice Infinitija, ima ga po BGu, a neko ga ovde na oglasima prodaje koriscenog za 25e (verzija bez USB huba).

Inace, laptop dok bude na stolu ce sve vreme biti prikljucen u struju (bez baterije), na T220 monitor kao i misa, tastaturu i zvucnika. (drugim recima, ergonomija mi nije bitna).
A kad smo kod ovoga... Da li je zbog bolje da monitor lapa bude zatvoren ili otvoren kada ga prikljucim na externi monitor (kontam da ce se otvoren manje grejati ali da ce mnogo vise supljati prasinu).

Hvala jos jednom.

Čini mi se da je to puno keša za polovan Infinity pa još BEZ huba....

Što se tiče položaja monitora, opet zavisi koliko će se grejati kućište, posebno na mestima gde je CPU i GPU. Dobro bi bilo ostaviti bar koji milimetar između, da ekran i okvir ekrana nisu baš blizu kućišta. Tu ćeš opet dobiti savete kao u temama šta raditi sa baterijom, da li vaditi ili ne. Svako ima svoj način. Probaj, optereti ga i zatvori poklopac, otvoriš i vidiš da li se greje nešto što ne bi trebalo. LED ekrani su inače hladni tako da im toplota ne smeta kao standardnim, sa lampama.

I ja isto mislim da je mnogo kesa, ali samo kazem da ima.

Puno radim ove sedmice, ali cim odvojim malo vremena radim sve testove i obavestavam o rezultatima.

Aha, ja ga pre godinu dana jedva nađoh u NSu...
Pa nek' je sa srećom :).

Evo ovako:
Igrao sam PES (prikljucen 22" monitor, 1680x1050, full detalji) nekih 3h. Cooler se ukljucio na procesoru i fino hladio, tako da je sve vreme temperatura bila oko 60C.
HDD je bio na 40-ak.
Grafiku nisam merio ali mislim da se kretala oko 65C.

Cini mi se da su to OK temperature.

Ima jos jedna stvarica koja me buni.
Unutra je i5 450M koji radi na 2.4GHz po specifikaciji.

E sad, CPUz pokazuje taj procesor, ali on radi na 2.66GHz (20x133MHz) a nije clockovan ili bilo sta dirano. Core temp pokazuje da je i5 520M. :D

To su dobre temperature.

Verovatno je ušao u Turbo mod.

Znaci nema potrebe da jurim i budzim cooler?
Recimo, kada sam pokrenuo PES cooler se nije brzo vrteo i odmah je skocio na 70C i aktivirao cooler i rashladio ga na 55. I onda je drzao 55-60 do kraja sa coolerom na 80%.

Turbo mod? Pretpostavljam da se aktivira negde u biosu? Ja nisam dirao.

Što se temperatura tiče, nema potrebe.

Što se tiče procesora, te nove serije automatski ulaze u Turbo mod. Npr. Procesor : Intel Core i5-520M procesor 2.40/2.93 Turbo GHz L2 cache 3 MB- ovo je iz specifikacije jednog lapa sa i5 CPUom.

Nazad
Vrh Dno