Šta je novo?

[Cooler] Scythe Ninja 2 rev. B

Shang Tsung

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
12.05.2005
Poena
349
Ево мог првенца од прегледа (ривју), па немојте бити строги :). Мала напомена: камера ми је прилично лоша (телефон), па отуд лошије слике.

Како сам у задње време све мање подносио несносну буку која долази из кућишта, реших да станем на пут тој немани. Прво сам избацио кулер мастерове осмице (2 комада их било), а како то није много помогло, реших да заменим и кулер на процесору (пре извесног времена, сам био принуђен да земеним напајање и ово тренутно има 12цм фан, па генерише мање буке).
Како никада нисам поседовао напреднији кулер, изузев оног који долази уз процесор, бацих се у потрагу. Обиђох пре свега ИТсвет и тамо ми је претрага за 478 кулерима, на моје изненађење, избацила сајтх моделе. Скоро сви сајтх модели долазе са додацима за монтирање на сва популарна (и непопуларна) подножја, између осталог и 478. У ценовнику моје омиљене продавнице за рачунарске техникалије нађох сасвим пристојну цену за нинџу 2. Након неколико прочитаних прегледа и тестова по интернету, чврсто реших да ће то бити прави избор. Да ли сам се преварио?

Па да кренемо...

Кулер је „мејд ин чајна“ и долази у помало безлично упакованој кутији, на којој поред енглеских има и гомила јапанских симбола (а можда су и кинески :p).

отварање пакета
IMG0017A.jpgIMG0009A.jpgIMG0010A.jpg

Као што видимо, у кутији налазимо фан, тело хладњака и једну мању белу кутију.

У додатној кутијици се налазе сви потребни реквизити за монтирање кулера. Ту је додатак за монтажу на 478, затим за 775/1156/1366 и коначно додатак за 754/939/940/АМ2/АМ2+/АМ3 подножја. Ту су и 2 тзв. шнале којима се фан качи на тело хладњака, затим термална паста и упутство на разним језицима са сликама за монтажу, као и сет шрафова за монтажу додатака. Морао сам приметити да у упутству постоји мала грешка за качење шнала које држе фан за тело, али консултујући јутуб снашао сам се па није било већих проблема.

IMG0019A.jpg

Наставак...

Дизајн

Хладњак је прилично озбиљних димензија и морам признати да уживо нисам видео већи кулер (што не значи да не постоје). Ребра нису густо распоређена, па је довољно што је вентилатор декларисан на само 1000 обртаја у минути. Из подножја базе излазе 12 бакарних цеви које служе да брзо одводе топлоту са базе. Алуминијумска ребра хладњака су изузетно танка и оштра, тако да обратите пажњу. Не делују нешто посебно квалитетно. Са друге стране, база од пониклованог бакра изузетно глатко исполирана и на њој је залепљена провидна налепница са упозорењем да исту треба скинути пре монтаже кулера :).
Интересантну информацију везано за базу хладњака можете наћи овде.

IMG0015A.jpgIMG0012A.jpgIMG0014A.jpgIMG0020A.jpgIMG0022A.jpg

Детаљна спецификација

Име модела:

Ninja 2 Rev. B CPU Cooler
Број модела:
SCNJ-2100
Компатибилност:
Intel®:
Socket 478
Socket T / LGA775
Socket LGA1156
Socket LGA1366
AMD®:
Socket 754
Socket 939
Socket AM2
Socket AM2+
Socket AM3
Socket 940
Димензије:
116 x 116 x 152 mm / 4.57 x 4.57 x 5.98 in (димензије тела хладњака)
120 x 120 x 25 mm / 4.72 x 4.72x 0.98 in (димензије вентилатора)
Брзина вентилатора:
1,000 rpm (±10%)
Бука вентилатора:
20.50 dBA
Проток ваздуха:
52.90 CFM = 89,87 m³/h
Тежина:
705 g (+ 115 g Фан)
Материјал базе:
Поникловани бакар

Инсталација

Што се инсталације тиче, врло је напорна ако имате неодговарајуће кућиште. Ја сам морао да извадим матичну плочу и да поскидам све са ње да бих лакше приступио закачаљкама које се налазе око подножја процесора. Нисам искористио термалну пасту која је дошла уз кулер, него сам исцедио последње капи неке керамичке пасте од кулер мастера. Због димензија кулера, кућиште не могу да затворим, али то и није неки проблем (и раније је стајало отворено). Потребно је напоменути да ми фан прекрива рам меморију, и да ако пожелим да исту вадим из неког разлога, мораћу прво фан да скинем (само фан, не и цео хладњак). Даље, напајање ми је тотално блокирано у кућишту, па ако бих њега вадио из неког разлога, морао бих да скдам цео кулер, што је верујте ми на реч - нимало лак посао :) (опет бих морао да вадим матичну плочу и остале зезанције).
Да додам још да је вентилатор могуће монтирати са било које стране хладњака (наравно не рачунајући базу и теме), што је у најмању руку предност уколико вам високи хладњаци меморије засметају.

IMG0029A.jpgIMG0032A.jpgIMG0031A.jpgIMG0034A.jpgIMG0035A.jpg

Тестирање

Машина из потписа, тестирао сам прајмом95 - тест који тера процесор да одаје највећу количину топлоте. Тест је трајао сат времена. Температуре сам пратио са Спид фаном и Хардвер монитором. Дотичне програме можете наћи на следећим адресама - Speed Fan и HW Monitor. Како нисам уснимио скриншотове док је бокс кулер био у погону, решио сам да направим графике и тако вам презентујем. Корисно је још поменути да је температура амбијента је била 19 степени, као и да је процесор декларисан на 82 вата дисипације.

temp chart resized.jpg

Као што видимо из графика, пентијум 4 је коначно охлађен к'о ладна гуја. :)

Закључак

Sythe Ninja 2 је заиста одличан кулер. Могуће је и пасивно хладити процесоре који су декларисани до 65 вати. На жалост, нисам још у стању да проценим колико је бучан вентилатор, јер имам проблем још са вентом на графичкој карти (који прави одређену буку), па не могу да донесем коначан закључак, али сетите се да се врти на 1000 обртаја у минути. То ваљда доста говори :)

Што се мене тиче, нисам узалудно утрошио новац.

Надам се да вам се допао овај ривју. Коментари добродошли. :)
:wave:

Vent na tom kuleru je Slip Stream, a ti vaze za jedne od najtisih sleeve ventilatora na trzistu. Po meni, od njih su bolji jedino Scythe S-FLEX i Noctua ventilatori.

Super si se snasao racunajuci da ti je trebao kuler za 478 socket. Kada sam kupovao kuler ovaj model nije usao u uzi izbor zato sto sam tada imao OCZ Reaper memoriju koja ne bi stala zato sto je kuler "dugacak". Uopste, memorija sa visokim hladnjacima ne ide sa ovim kulerom.

Inace, vrlo lep opis ;)

Super opis, super kuler, super cena, super rešenje. :)

Shang tsung, molim te slikaj memorijske slotove, da dobijem predstavu koliko kuler ide "u dubinu" :)

Super si se snasao racunajuci da ti je trebao kuler za 478 socket. Kada sam kupovao kuler ovaj model nije usao u uzi izbor zato sto sam tada imao OCZ Reaper memoriju koja ne bi stala zato sto je kuler "dugacak". Uopste, memorija sa visokim hladnjacima ne ide sa ovim kulerom.

Inace, vrlo lep opis ;)

Super opis, super kuler, super cena, super rešenje. :)

Хвала, хвала :).

Shang tsung, molim te slikaj memorijske slotove, da dobijem predstavu koliko kuler ide "u dubinu" :)

Нисам у могућности да сликам поново у скорије време, али вентилатор комплетно прекрива меморију, па и мало јаче од тога. Имаш на овој једној слици, ал не види се најбоље.
Но, лако можеш да измериш код себе. Од центра процесора (односно тренутно инсталираног кулера) измери 83 мм ка меморији и добићеш прилично прецизну слику како би то изгледало код тебе.

Ne razumes me :). Jel pokriva sva cetiri slota ili samo prva dva (posto imam ogromne memare, i ako kaci jos dva slota, nece da valja)? Znam da dosta zavisi to i od ploce (moja ploca je ipak veca, i memara je udaljenija od procesora nego na toj ploci), ali slika mi draza.

Poslednja izmena:
Ne razumes me :). Jel pokriva sva cetiri slota ili samo prva dva (posto imam ogromne memare, i ako kaci jos dva slota, nece da valja)? Znam da dosta zavisi to i od ploce (moja ploca je ipak veca, i memara je udaljenija od procesora nego na toj ploci), ali slika mi draza.

Па ја имам само 2 слота :).
Због техничких проблема не могу поново да усликам. ***.

Машина из потписа, тестирао сам прајмом95 - тест који тера процесор да одаје највећу количину топлоте. Тест је трајао сат времена. Температуре сам пратио са Спид фаном и Хардвер монитором. Дотичне програме можете наћи на следећим адресама - Speed Fan и HW Monitor. Како нисам уснимио скриншотове док је бокс кулер био у погону, решио сам да направим графике и тако вам презентујем. Корисно је још поменути да је температура амбијента је била 19 степени, као и да је процесор декларисан на 82 вата дисипације.

Pogledajte prilog 59877

Као што видимо из графика, пентијум 4 је коначно охлађен к'о ладна гуја. :)

Закључак

Sythe Ninja 2 је заиста одличан кулер. Могуће је и пасивно хладити процесоре који су декларисани до 65 вати. На жалост, нисам још у стању да проценим колико је бучан вентилатор, јер имам проблем још са вентом на графичкој карти (који прави одређену буку), па не могу да донесем коначан закључак, али сетите се да се врти на 1000 обртаја у минути. То ваљда доста говори :)

Што се мене тиче, нисам узалудно утрошио новац.

Надам се да вам се допао овај ривју. Коментари добродошли. :)
:wave:

Koji je to tacno model Titan s kojim je vrseno poredjenje? Imas li neki link, kako to izgleda?

Scythe Ninja je kuler namenjen onima kojima je buka bitan faktor i mada će dual core procesori biti solidno ohlađeni problem obično nastaje kad se pokuša njime hladiti neki veći tdp jer ne pomažu ni jači ventovi . Jako je zahvalan ukoliko se hladi cpu sa manjim tdp-om jer mu je praktično dovoljna i promaja u kućištu da bi zadovoljavajuće hladio .

Da nastavim gde je Shang Tsung stao.
Imam pomenuti cooler oko 3 meseca. Stvarno je velikih dimenzija. Tesko se moze zamisliti dok se ne vidi. Prvo sam ga montitrao u Chieftec DX kuciste i imao gomilu problema sa polozajem svih ostalih komponenti (imam 4 HDD-a). Posto je Cooler Master 690 vec bilo poruceno, uz malo cimanja sam sve to lepo prebacio u njega i sad je dosta bolje. MB je Asus P7P55D i cooler pokriva prva 2 memorijska slota. Ispod njega staje memorija uobicajenih dimenzija, ali neka sa hladnjacima koji joj povecavaju visinu - teze. Geil 1600 koji imam se sasvim lepo smestio ispod njega. Treba pomenuti da ventilator, koji je skoro necujan, moze da seta gore-dole posto nije fiksiran nego ga samo drzi ona snala pa moze biti spas za memoriju ispod. Kod OC-a se sasvim solidno ponasa trenutno kod mene i5 750 radi sasvim rashladjen 43C idle pri 3800Mh. LiniX ga potera na max 70C pri naponu od 1.256V. Radi probe procesora poterao sam ga na 4200Mh pri 1.35V i tada su temperature pri testu Linx isle do 92-93C pa sam ga vratio na dovoljnih i bezbednih 3800Mh.
Nije najlepsi cooler na trzistu ali meni vredi svaki dinar koji sam ulozio. Nije za krajnje OC domete, ali sasvim solidno podnosi 24/7 OC procesore sa 4 jezgra.

Prilozi

• Cooler1.jpg
    Cooler1.jpg
    174.6 KB · Pregleda: 94
  • Cooler2.jpg
    Cooler2.jpg
    169.6 KB · Pregleda: 95
  • OC4200.jpg
    OC4200.jpg
    129.2 KB · Pregleda: 68
Poslednja izmena:
Koji je to tacno model Titan s kojim je vrseno poredjenje? Imas li neki link, kako to izgleda?

У питању је овај Титанов 478 кулер који је еквивалентан бокс кулеру који је долазио уз процесор.

Da nastavim gde je Shang Tsung stao.
Imam pomenuti cooler oko 3 meseca. Stvarno je velikih dimenzija. Tesko se moze zamisliti dok se ne vidi. Prvo sam ga montitrao u Chieftec DX kuciste i imao gomilu problema sa polozajem svih ostalih komponenti (imam 4 HDD-a). Posto je Cooler Master 690 vec bilo poruceno, uz malo cimanja sam sve to lepo prebacio u njega i sad je dosta bolje. MB je Asus P7P55D i cooler pokriva prva 2 memorijska slota. Ispod njega staje memorija uobicajenih dimenzija, ali neka sa hladnjacima koji joj povecavaju visinu - teze. Geil 1600 koji imam se sasvim lepo smestio ispod njega. Treba pomenuti da ventilator, koji je skoro necujan, moze da seta gore-dole posto nije fiksiran nego ga samo drzi ona snala pa moze biti spas za memoriju ispod. Kod OC-a se sasvim solidno ponasa trenutno kod mene i5 750 radi sasvim rashladjen 43C idle pri 3800Mh. LiniX ga potera na max 70C pri naponu od 1.256V. Radi probe procesora poterao sam ga na 4200Mh pri 1.35V i tada su temperature pri testu Linx isle do 92-93C pa sam ga vratio na dovoljnih i bezbednih 3800Mh.
Nije najlepsi cooler na trzistu ali meni vredi svaki dinar koji sam ulozio. Nije za krajnje OC domete, ali sasvim solidno podnosi 24/7 OC procesore sa 4 jezgra.

Taj kuler na slici nije Ninja, vec Scythe Mugen 2 :).

@beagle
U pravu si 100%, ovo jeste Scythe Mugen 2, izvinjavam se svima koje sam doveo u zabludu.
Toliko lice da sam prevideo tu "sitnicu" da nisu isti. :S:
Kada sam ga kupovao trazio sam Cooler Master Hyper 212 Plus koji se tada nije mogao naci, pa sam ovaj kupio onako po osecaju bez nekog planiranja. Jako me je nervirao onaj mali stock cooler sto dolazi uz i5 750 procesor, morao sam ga zameniti odmah pre ugradnje.
Mozda i ovo moje iskustvo moze biti nekome korisno.

Pa nije bas da lici, samo su od iste firme.
Ninja ima radialno postavljene cevi (kod mugena idu u paraleli) i listovi rashladnog tela su iz jednog dela (kod mugena iz pet)... I Ninja je jeftiniji ;)

Jedino sto je bitno je da si ti pazario kvalitetan i tih kuler, a previde cemo lako ispraviti :)

Jes vala ima ih pet.
Al ladi ko besan cheers :d
Sustina mog odusevljenja je da nisam pratio ovu materiju vec par godina i kupio sam onako na drugu loptu i uboo...

Poslednja izmena:
Да додам само још да је кулер (Нинџа 2) изузетно тих. До данас нисам могао да установим шта ми прави буку у кућишту, али то је данас решено (у питању је био лош доток ваздуха на графици).
Сад влада мртва тишина. :)

Nazad
Vrh Dno