Šta je novo?

Cooler Master Seidon 120M

Infernal

Slavan
Učlanjen(a)
31.01.2010
Poena
330
http://www.coolermaster.com/product.php?product_id=6881

Posedujem ovo hlađenje dve nedelje i mogu reći da sam prezadovoljan! Odličan balans cene i performansi i zaista dobar kvalitet izrade. U odnosu na ranije hlađenje, sa Seidon-om 120m temperature procesora su spuštene za nekih 7-10 C u proseku. Temperature u IDLE-u kreću se u rasponu od 22-25 C, a čim obavim testove u LOAD-u postaviću rezultate. Temperature su merene na sobnoj temperaturi pomoću Asus Probe II,CPUID HWMonitorPro,SpeedFan i direktnog očitavanja temperatura u BIOS-u.U pitanju je procesor AMD Phenom II 1090T 3.2Ghz stock clock u Cooler Master HAF X kućištu. Inače, ovo hlađenje je u rangu sa najboljim vazdušnim kulerima ali je relativno nizak nivo buke,ušteda prostora u kućištu i nesmetan i protok vazduha kroz isto radi boljeg hlađenja celog sistema ono što ga izdvaja u odnosu na vazdušne kulere. U svakom slučaju topla ili u ovom slučaju hladna preporuka... :)

Bas mi je drago da si zadovoljan, ali voleo bi kao i vecina clanova ovde da potkrepis to nekim ss iz linx-a, nekom fotkom kako izgleda pa makar napravljenom mobilnim telefonom :)

I kakav je što se tiče buke? Merkam ovo hlađenje, ali sam na par mesta na netu pročitao da se prilično čuje kliktanje pumpe. Konfiguraciju koju imam sad u idle je gotovo nečujna, tako da mi se to baš nešto ne sviđa previše.

Bas mi je drago da si zadovoljan, ali voleo bi kao i vecina clanova ovde da potkrepis to nekim ss iz linx-a, nekom fotkom kako izgleda pa makar napravljenom mobilnim telefonom :)

Ovih dana nikako nisam imao vremena da ga stavim na testiranje ali tu grešku ću ispraviti uskoro...;) Do tada evo par ss-ova iz mog kućišta (slede kvalitetniji zajedno sa rezultatima) i ss-ovi IDLE temperatura...Hvala na interesovanju :)

IDLE.jpgHWM IDLE.jpgDSC_0551.jpgDSC_0550.jpg

Kakvog su kvaliteta creva na kuleru ?

S obzirom da je ovo entry-level model tečnog hlađenja, upotrebljena su nešto rigidnija pvc rebrasta creva solidne dužine ( moguće je instalirati cooler čak i u najveća kućišta bez bojazni da će creva biti zategnuta ). Povezivanje creva sa radijatorom i pumpom je odlično odrađeno i zaista ne deluje da će tu biti ikakvih problema čak i nakon duže upotrebe. Takođe, zglobovi na vezi creva sa pumpom su pokretni što omogućava još lakšu montažu i management prostorom unutar kućišta. Iako su nešto kruća od gumenih, u prilog PVC crevima ide to što su manje podložna evaporaciji rashladnog fluida usled kondenzacije, čime se obezbeđuje duži životni vek zatvorenog sistema tečnog hlađenja. :)

I kakav je što se tiče buke? Merkam ovo hlađenje, ali sam na par mesta na netu pročitao da se prilično čuje kliktanje pumpe. Konfiguraciju koju imam sad u idle je gotovo nečujna, tako da mi se to baš nešto ne sviđa previše.

Konkretno na mom primerku pumpa je maltene nečujna i kliktanje (mada bih ja to pre okarakterisao kao zujanje) se može čuti tek kada se glava nabije u kućište :D Usled svoje niskoprofilne izrade pumpa generiše prilično nizak nivo buke (pumpa je deklarisana na 17 dBA što je tiše od Cooler Master Blade Master 120mm ventilatora koji dolazi uz cooler a koji je deklarisan na 19 ~ 40 dBA u zavisnosti od broja obrtaja). Pumpa nije ništa bučnija nego na drugim modelima hlađenja ( imao sam prilike da čujem Corsair h80) tako da nemoj da ti to bude presudno pri odluci ;)

Infernal, hvala na detaljnom odgovoru, i da te dugo sluzi :wave:

Nema na čemu! Hvala na lepim željama :wave:

Pogledao sam par videa, montiranje, uboxing i testiranje ovog hlađenja. Jako dobro izgleda, nadam se da ti se isplatilo što si kupio i da ti služi. Ova vrsta hlađenja će sigurno zavladiti, mada ja ne nameravam uskoro da se prebacim na njih, jedino u slučaju da overklokujem procesor. Hvala u svakom slučaju na prenetom iskustvu.

Mali off

@Infernal

Koliko ti aplikacija Probe II zauzima u memoriji? I možeš li da je isključiš da se ne podiže sa sistemom a kad je uključiš da nemora restart pre nego što izbaci informacije?

Mali off

@Infernal

Koliko ti aplikacija Probe II zauzima u memoriji? I možeš li da je isključiš da se ne podiže sa sistemom a kad je uključiš da nemora restart pre nego što izbaci informacije?

ASUS Probe II nije preterano agresivan što se memorije tiče, okačio sam ss pa možeš da pogledaš ;)

AI Suite II.jpg

Najnovija verzija ASUS Probe II se nalazi u okviru ASUS AI Suite II aplikacije,

ukoliko želiš da sprečiš Probe II da se podiže sa sistemom,moraćeš to da uradiš za ceo AI Suite II.

Evo ga tutorijal kako da sprečiš AI Suite II i sve njegove procese da se podižu sa sistemom :D

http://www.overclock.net/t/1139980/how-to-disable-ai-suite-from-startup (Treći post)

A koliko ja znam,nije potreban restart kako bi Probe II počeo da očitava informacije...

Nadam se da će ti ovo biti od pomoći ;)

Poslednja izmena:
Da li je BladeMaster glasan pri punom opterećenju?

jako glasan :(

Ja ih imam u push-pull na Hyper 612s, međutim pošto temperatura ne ide preko 70 u LinXu, nije strašno. Voleo bih da čujem kako se ponaša Seidon u realnom radu - nadam se da BladeMaster nikad ne ode preko 1300 obrtaja.

taj kuler ide i preko 2500 ako ga ne podesis u nekoj aplikaciji za konttolu, ja koristim gigabyte easy tune 6.

Broj obrtaja zavisi od termalne regulacije na ploči, ako ga neka aplikacija ne podešava dinamički - pretpostavljam da bi sa ovim hlađenjem bio još tiši nego 612S... Nisam nikad uspeo da se naviknem na ASUSov AI Suite, pa trenutno to prepuštam BIOSu. BIOS meri znatno niže vrednosti od internih vrednosti u CPUu, pa samim tim i ovakav broj obrtaja...

Poslednja izmena:
asus ima tu opciju silent i onda je necujan...a na gigabyte ipak mora softverski...montirao sam to hladjenje na oba proizvodjaca...

u biosu je bilo na asus ploci koju sam testirao bilo je enabled auto i silent

Da li se isplati uraditi upgrade sa Hyper 612s? Tvoje mišljenje?

ja sam imao thermaltake frio pa sam zamenio...ako nsta drugo mnogo bolje hladi i ja sam smanjioo obrtaje tako da je necujan...

Da li se isplati uraditi upgrade sa Hyper 612s? Tvoje mišljenje?

Iskreno, ja ne bih menjao. Kad sam gledao da kupima aftermarket kuler, ako bih isao na stedljivu opciju, otisao bih na Cooler master evo, i to sam bas citao po netu, ovi closed loop kuleri i nisu nesto dobri, pogotovo ti mali. Veci, kao npr h100 su dobri, ali i skuplji. A ti manji su dosta uporedjivani po rezultatima, samo potrazi benchmarkove po netu, dosta jeftiniji air cooleri imaju bolje rezultate na manjim obrtajima.
Ja sam otisao na opciju Noctua NH-D14 koju bih i tebi preporucio, ako imas mesta i ram clearance. Inace, po rezultatima, ovaj seidon je super, ali ne bih davao te pare da vec imam 612s jer neces videti veliku razliku, pogotovo zato sto tebi fanovi cak ni ne rade na max.

ASUS Probe II nije preterano agresivan što se memorije tiče, okačio sam ss pa možeš da pogledaš ;)

Pogledajte prilog 111922

Najnovija verzija ASUS Probe II se nalazi u okviru ASUS AI Suite II aplikacije,

ukoliko želiš da sprečiš Probe II da se podiže sa sistemom,moraćeš to da uradiš za ceo AI Suite II.

Evo ga tutorijal kako da sprečiš AI Suite II i sve njegove procese da se podižu sa sistemom :D

http://www.overclock.net/t/1139980/how-to-disable-ai-suite-from-startup (Treći post)

A koliko ja znam,nije potreban restart kako bi Probe II počeo da očitava informacije...

Nadam se da će ti ovo biti od pomoći ;)

Hvala ti za detaljan infocheers

Konfiguraciju koju imam sad u idle je gotovo nečujna, tako da mi se to baš nešto ne sviđa previše.

I have been a FunForFreedom survivor since 7/2/12!
Diablo 3 Gold
Buy Runescape Gold
Buy RS Gold
Supporting Leon X Zara! <3
I have a blog!

Mene interesuje,posto uskoro nameravam da pazarim ovo hladjenje da li ce da odgovara na ovaj moj procesor iz profila?Kontam da nece bitiproblema posto je procesor am3 socket al cisto da proverim.

Nazad
Vrh Dno