Šta je novo?

Cooler Master Hyper 6+...kontrola obrtaja fena

banea

Slavan
Učlanjen(a)
12.12.2006
Poena
304
Imam maticnu plocu DFI LP UT NF4 Ultra D i CPU kuler Cooler Master Hyper 6+.Doticni kuler ima ventilator od 100mm i prikljucak za plocu sa 4 konekcije.Nigde na ploci nepostoji prikljucak za fen sa 4 pina.Moze on da se prikljuci i na konektor sa 3 pina,ali u tom slucaju nemam kontrolu broja obrtaja fena ni u biosu ni u everestu,ali mi zato onako bogato svetle plave led diode na ventilatoru sto mi ni u kom slucaju nije neophodno,radije bih da kontrolisem obrtaje.Da li neko zna da li mozda nekim drugim rasporedom zica da iskljucim led diode,a ukljucim obrtaje?Probao sam sa zamenom mesta na poslednje dve zice i nista nisam dobio,sve se ponasa potpuno isto.Dalje nebih sam da eksperimentisem pa molim za savet ako je neko upucen u problematiku.

Mislim da si vrlo dobro razumeo sta sam pitao,pa ako nesto o tome znas molim te odgovori.Inace za tvoju informaciju postoji i programcic Fanspeed preko koga mogu da se kontrolisu obrtaji fena(ventilatora),ali sam ja trazio prostiju varijantu ako je moguce.

Mislim da nije isto fan ili fen, ali ajde da ne produzavamo glupu raspravu, ok?

Pogledaj ovaj clanak:
http://en.wikipedia.org/wiki/Computer_fan

Sudeci po ovome tropinski konektor nema kontrolu broja obrtaja, tako da ne mozes to da izvedes, bez pomoci dodatne elektronike...
Ne znam sta podrazumeva pod ovim: PWM (Pulse Width Modulated) control wire, tako da je po meni najlaksi oblik kontrole, (ako hoces da se zezas sa lemljenjem) da uz pomoc jenog tranzistora i potenciometra kontrolises napon izmedju prva dva pina (crna i zuta zica na tvom 4-pinskom konektoru, ako je verovati wikipediji)...

DFI ploce bi trebalo da imaju opciju u BIOSu za smanjenje broja obrataja, bar je tako kod mene na DFI Infinity nF4-4x, teshko da LP Ultra to nema.
Broj obrtaja venta mozesh kontrolisati iz Windowsa pomocu ITE Smart Guardian programa koji ide uz DFI ploce, jednostavnim pomeranjem klizaca.:) To bar kod mene funkcionishe na box kuleru.

Garsone kazi mi molim te u kom segmentu biosa da trazim tu opciju? Inace kod mene u Smart Guardianu broj obrtaja ventilatora za procesor je 0,a on radi punom snagom!?Dakle uopste ne registruje obrtaje.

Garsone kazi mi molim te u kom segmentu biosa da trazim tu opciju? Inace kod mene u Smart Guardianu broj obrtaja ventilatora za procesor je 0,a on radi punom snagom!?Dakle uopste ne registruje obrtaje.
U PC Health Status (slika dole).:) Opcija CPU Fan Power.
Mada obrati paznju na ovo ako ne bude nikakvih promena:
Za kraj smo ostavili PC Health meni, u kojem možete da pratite sve važnije sistemske parametre, ali i da smanjujete brzinu rotacije CPU i chipset ventilatora. Ova opcija, koliko god korisna, je na nekim modelima ploča neupotrebljiva, pošto ne radi kako treba. Naime, nakon promene neke od ovih vrednosti, ventilatori će i dalje nastaviti da se okreću istom brzinom. Tek nakon nekoliko restartovanja ili božje intervencije će dotični smanjiti brzinu, ako ih uopšte budu i smanjili. Dakle, čekamo nove verzije BIOS-a, a do tada...
Iz teksta sa Benchmarka o DFI Infinity nF4 plocama.

Prilozi

• IMG_4397.jpg
    IMG_4397.jpg
    171.8 KB · Pregleda: 91
Poslednja izmena:
Skini taj 100mm fan i stavi mu 120mm fan koji po defaultu radi na malom broju obrtaja... Videces da moze to, probao sam kod sebe dok sam imao 6+ kuler...
Zasrafices ga samo 1 srafom ali biraj koji otvor na kuleru ce nosti opterecenje fana.
pozz

Garsone kod mene u biosu uopste nema te opcije,i zato sam ja i zbunjen jer nigde ovaj originalni fan nemogu da vidim ni da kontrolisem.Bios mi je inace najnoviji sa zvanicnog DFI sajta.Neznam da li ima neki modovani bios gde bi te sve funkcije postojale?Ali sa druge strane rizik je i stavljati modovane biose?Ipak je lakse sto kaze zorz da stavim dvanaesticu sa tri pina i bice valjda sve ok.
A,postavicu i pitanje ako neko zna koja se verzija biosa pokazala najboljom za ovu moju plocu (DFI LP UT Nf4 Ultra-D) revizija 3.0
Svakako hvala svima na savetima.

Vrh Dno