Šta je novo?

Cooler Master 212 problem sa ventilatorom

xaver

Čuven
Učlanjen(a)
28.02.2004
Poena
620
Danas provalim da mi ventilator na CM212 radi ~500rpm...radio je na 1800+obrtaja ranije, pogledam po biosu..iskljuceni su oni Qfan-ovi i slicno
Onda provalim da ventilator vibrira i kad postigne neku brzinu on pocne da bruji a sa gornje strane je vreo. Slutim da riknjava posto ne bi trebalo daje toliko vreo, a ne moze ni preko 600rpm

Problem mi je sto je taj ventilator super, a nema nigde da se kupi kod nas isti takva iako ga CM prodaje zasebno
file1209009999716.jpg

jel imao neko slican problem...vent radi ali sporo...da li mogu nesto da mu uradim pa da se "sredi" ? :)

na sajtu coolermastera pise bas za taj vent "Long Life Sleeve"

Poslednja izmena:
---izvinjavam se na duplom postu - moja greska

Poslednja izmena:
---izvinjavam se na duplom postu - moja greska

probaj da ga ochistish meni je npr. ushala mushica u vent :) kako je to uspela to ne znam i vent je pocheo slabije da se okrece i da bruji i kada sam proshao sa chetkicom i istereo nisam mogao da verujem shta je izashlo :) i sada vent radi najnormalnije

Ako imaš garanciju nemoj da se maltretiraš jer samo odlažeš kvar podmazivanjem. Ako se razlokao i prozviždao nema mu pomoći

Ne znam u čemu je problem ali ja sam uvek dobio jednogodišnju garanciju za kuler

Na CM proizvode bi trebalo da ide 2god garancije, bar sam ja tako dobio za isti cooler.
Ako su te nesto ispalili za duzinu garancije (cesta pojava kodas jel'te) imas ovde jednog usera koji radi valjda sa CM-om , ne mogu da se setim imena ali avatar mu je CM logo pa mozda mozes njega da pitas gde da nadjes, mada dobrih ventilatora ima i drugih.

Poslednja izmena:
ma ja sam ga uzeo polovnog...bez garancije

nemas srece, sta je tu je. kada budes kupovao novi ventilator gledaj da bude isto 1800 obrtja da ne gubis na performansama

Ma salji odmah na RMA. Ja sam na moj Hyper 212 dobio 2G garanciju.

ma nije mi palo na pamet da za cooler vodim racuna o garanciji.

Nema veze stavio sam Xilence 12cm TBL ventilator i ladi bolje nego taj Coolermasterov (dok je radio)

Inace, izvadio sam taj coolermaster 12cm i podmazao ga i sad radi dosta volje ali se oseca da vibrira i da i dalje ima negde neko trenje

Taj ventilator bi trebalo da se pojavi kod nas (u Desku) posle praznika (septembar verovatno)

Pomoc

Kod mene CM 212 ima specifican zvuk kao Avion u daljini.
Kad zaustavim vent , milina tiho, kad pustim , a on sssssssssssuuuussssuuuuuuu.
Vrti na 2009 u BIOSU.
Da li je normalno ili moramneku vratolomiju da izvedem :D ?
Ako se tako cuje ovo je bacen novac!!!!

Onako usput hladi mi P5Q-E + E8200 na 4Gb. RealTemp 2.70 pokazuje 46C idle a 60-62C full (2 h OCCT 2a. ,orthos)
dok CoreTemp i Everest 10C vise.
Da li je to opasno ? :D
Pozz

Poslednja izmena:
Vrti na 2009 u BIOSU.
Da li je normalno ili moramneku vratolomiju da izvedem :D ?
Ako se tako cuje ovo je bacen novac!!!!

Onako usput hladi mi P5Q-E + E8200 na 4Gb. RealTemp 2.70 pokazuje 46C idle a 60-62C full (2 h OCCT 2a. ,orthos)
dok CoreTemp i Everest 10C vise.
Da li je to opasno ? :D
Pozz

Pa ti onda skini kuler, bice tih ali nemoj da gledas stanje temperature pa ces da vidis i sam kako ssssuuuuuusssssssuuuuuu na 4GHz bez buke.. lol
ssssuuuussssuuuuu kad ga spalis bez kulera...

Poslednja izmena:
Vrti na 2009 u BIOSU.

kako mozes da vidis broj obrtaja CM 212? Kod mene u Biosu N/A ???

12cm ventilator na 2000 obrtaja mora da se čuje!
Na ~1000 su nečujni, zavisno kakvo je kućište, koja vrsta ležajeva...

da na 1000 su necujni ali i skoro beskorisni, pogotovo u slucaje Boji'a

Tekeman
Ti si neki mnogo pametan lik. :d:d:banana:
Malo se oladi.
Prvo treba da znas da CM 212 nema kontrolu obrtaja (3pina),
da samim tim uvek ali bas uvek vrti na max tj. 2000. ( koje detektuje u BIOS ).
Sto se tice mog slucaja iste su temperature i kad je ventilator iskljucen tako da si sad nesto i naucio.:wall::wall:
Problem se resava tako sto spojis kuler na kontrolu obrtaja i smanjis obrtaje na min.
Duva taman toliko da odrzaca sace hladnim i nije istina da su beskorisni.
Jedino sto tada nehladi okolinu .
Cudan rezak -zvonki zvuk pravi vazduh a kao da vent izlazi iz ose kad je na max, na min nema tolko efekta .

Ma nemate problema , problem sam resio sam a nadam se da sam nekome i pomogao .
Mene je samo zanimalo da li je i kod drugih korisnika isti zvuk i kako to da im ne smeta ako je isti slucaj(odvratano zujanje).
Na kraju krajeva promenicu vent ako je bas riknuo.
Pozz

Poslednja izmena:
Vrh Dno