Stator je napisao(la):Pa pazi oni su marketin prilagodili nasem trzistu. Evo prvi primer je moj otac koji ne zna bas previse o kompovima (bavi se drugim stvarima) odmah mi je dosao i reko eto mi napravili nas lap-top.
npetar je napisao(la):Pitam se zaista...da li je iko ikada video a kamoli kupio neki njihov desktop racunar od ljudi sa foruma. Za "srpske" laptopove verujem da necu nikada ni da postavim ovakvo pitanje![]()
silverglider je napisao(la):....Moze da se smisli neki naziv koji je domaci, a opet jednostavan, univerzalan i dopadljiv, lupam sad primer - "Tara" recimo. ....
Seriju CT možemo nazvati brand name računarima jer su pouzdani, testirani posebnim uređajima i sastavljeni od najkvalitetnijih proverenih komponenti. Još i više, CT računari stižu u posebnom pakovanju, sa uputstvom i CD diskom na srpskom jeziku i legalnim Microsoft Windwos XP Home Edition operativnim sistemom. Za razliku od njih, takozvani "žuti" računari sklapaju se od komponenti koje nisu proverene, najčešće su sumnjivog porekla i ne postoji nikakva kontrola sklopljenog računara.
Jes, lepo si ovo konstatovao, ali nažalost to je tako u zemlji Srbiji do daljnjeg.Nekome ko nije svakodnevno izlozen domacem shvatanju biznisa (evo npr ja ) ovako iz daljine sve to izgleda smesno, a ponekad i zalosno - mada pre svega primitivno.
supernova je napisao(la):Pošto vidim da se (po običaju) priča napamet, deder da kažem koju. Na početku da se zna da nisam zaposlen u CT-u, nisam na njihovom platnom spisku, a o njihovim dosadašnjim proizvodima mislim i tvrdim sledeće: http://www.pcpress.co.yu/arhiva/tekst.asp?broj=97&tekstID=4823. Koga budu interesovale dodatne informacije o meni ili CT računarima, neka kaže - dakle, bez nagađanja.
Elem, ja sam juče bio na prezentaciji CT notebook računara, gde se odvijala uobičajena priča o "uspehu srpskog biznismena, koji je proizveo prvi domaći računar" i slična naklapanja. Pošto me marketing i prodavanje magle ne interesuju, ja sam se skoncentrisao na tehnički deo. Na prvi, ali i na drugi pogled, računari spadaju u solidnu nižu (znači ne i najnižu) klasu, a za neke od njih bi mogao da se zakunem da sam video identične Asus/FSC modele, sa čijim jeftinijim A/Amilo modelima mogu da se porede po hardveru i okvirnom kvalitetu završne obrade. Pošto su na stolu bila i dva rasklopljena modela, odvojio sam malo vremena da proučim i njihovu unutrašnjost. Izrada matične ploče je sasvim solidna i ne odudara od one koju bi videli kod stonih retail modela MSI-ja ili X serije Asus-a. O ponašanju ovih računara ne mogu da govorim, jer ih još niko nije ozbiljno testirao - kada bude bilo nekih nalaza, obavestiću auditorijum.
Ono što je vrlo ozbiljno kada su u pitanju ovi, kao i stoni CT računari, je dvogodišnja garancija, što je u momentu kada se na 6-9 meseci menjaju cele generacije uređaja vrlo hrabar potez. Comtrade-ovih dilera ima na svakom ćošku širom zemlje, dok se npr. za IBM-ov notebook morate prilično pomučiti dok ga nađete u maloprodaji. Najavljen je i konfigurator na sajtu, kojim će se lako ispraviti jedna od osnovnih mana - 256 MB RAM-a. Ako se tome doda i najavljeni rang cena od 850 do 1100 evra uz najavljene brze kredite od 12 do 24 meseca, ljudi će za 45.83 evra mesečno dobiti korektan Centrino notebook sa wide ekranom. Malo li je? Dobro, znam, teži je za oko 800 grama od 50 % skupljeg HP-a - mali downside u odnosu na prednosti notebook-a. Da ne govorim o firmama, koje će prihvatiti svetski trend kupovine notebook računara zaposlenima, pa će prestati da kupuju integruše sa JNC kućištima. Naglašavam još jednom, ovi računari ne izgledaju nekvalitetnije ili ružnije od bilo kog jeftinog Asus-a, a tu su negde sa kod nas vrlo popularnim Gericom-ima. Imaće dobru marketinšku i logističku podršku, i to je sasvim dovoljno.
majka je napisao(la):ne vidim zasto bi se izvodio bilo kakav zakljucak o kvalitetu a sudeci po marketingu za debile. lenor, domestos, CT, isto baljezganje, da bi se prodalo...kome to nije jasno...
dajte ljudima sansu, tek kada useru pljujte i ne budite toliko zlobni unapred.
citam sve ovo i ko da su se svi rodili sa IBM laptopom u krilu, sve veci snob od veceg snoba...
Broz je napisao(la):Ma vazno da je tebi sve jasno![]()
majka je napisao(la):naravno, pitaj me slobodno ako te nesto zanima
sta da ti kazem, cela tvoja prica od pocetka topica diskredituje te kao ozbiljnog sagovornika na temu. pocevsi od potpuno proizvoljnog diskvalifikovanja jedne novosti na trzistu, zatim baljezganja o vladi i tenderima, i `lucidnog` vrhunca koji dolazi na kraju.
2 silver:
mislim da preterujes, to je sve. primecujem da cesto na forumu objasnjavas kako je u srbiji sve obrnuto od logike [sto i sam stalno primecujem] ali ti koji ne zivis ovde ga bas pretera. znam[o] to i bez tebe. [ok je ako se tesis sto si otisao]
ne znam po cemu si ti to zakljucio da se ja zadovoljavam minimumom?
drugo, sigurno mi nece zbog tvoje price nista sinuti u glavi sto vec nije do sada.
kvalitet usluge u normalnim zemljama nije nastao tako sto ga je jednog dana stvorila visa sila vec ga je stvorilo trziste. slobodno, koje kvalitet prezivi a nekvalitet pojede. pre ili kasnije.
kao sto su neki posle milosevica ocekivali zlatne trotoare neki ocekuju da iz budjavih garaza udjemo direktno u super moderne sisteme prodaje, garancije, kvaliteta i ostalog.
ovde se radi o privatnoj firmi koja trosi svoj novac i ulaze u neki projekat. svi do jednog koji ovde pljuju napamet mogu se u najboljem slucaju nazvati dokonima.
lepo je sto ste se vi ovde skupili da bacate kamenje ali je to sve sasvim beskorisno.
najbolje da se ova prica nastavi kada na testu budu najjeftiniji gericom i CT laptop ili nesto slicno. ili kada neko bude imao u rukama CT laptop.
`ajmo sada udruzene moderatorske snage, ocekujem Vase gromoglasno medjusobno tapsanje po ramenima.
:wave:
Uuuuuu, lave vidim gadan si igrac sve si mi/nam odbrusiomajka je napisao(la):naravno, pitaj me slobodno ako te nesto zanima
sta da ti kazem, cela tvoja prica od pocetka topica diskredituje te kao ozbiljnog sagovornika na temu.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari