Šta je novo?

ComTrade Basic04, vase cenjeno misljenje

Krgur

Čuven
Učlanjen(a)
29.11.2002
Poena
609
E pa ovako...Konfiguracija je sledeća.

Procesor: AMD Sempron 2600+
Memorija: 256MB DDR400
Hard disk: 80GB, 7200rpm
Grafička karta: Onboard VGA
Matična ploča: Foxconn sa SIS760 čipsetom

Dakle, ako postoji neki ozbiljan razlog zasto ne treba kupiti ovaj komp.
Nedostaci na cipsetu, ozbiljne hardware greske itd.

Molim vas navedite
Unapred hvala

Po meni najveci nedstatak tih najjeftinijih osnovnih konfiguracija je kuciste odnosno napajanje koje uvek veoma loseg kvaliteta (naravno zbog cene) i samim tim cela konfiguracija gubi na stepenu sigurnosti. Naravno ti ovde nisi ni naveo koje je kuciste i napajanje u pitanju verovatno zato sto ni CT to ne navodi jer je to "nebitno" i upravo to je ono o cemu ti pricam. Nisi naveo namenu kompa pa pretpostavljam da je i 80GB vise nego dovoljno ali eto cisto da napomenem da je razliku u ceni izmedju HDD 80GB i 160GB oko 1000 din. sto je 20-25% cene a dobitak u prostoru je 100%. Pozdrav.

Sve zavisi kojem segmentu je ova kofiguracija namenjena, to jest koje ste trziste vi planirali... Ova konfiguracija jedino moze da zadovlji kancelarijske potrebe za drugo tesko da moze koriscenja ili da se moze naci mesto za njenu upotrebu....

Da je bar 512MB memorije...

Sa hardverske strane konfiguracija će raditi sasvim korektno ali ne treba očekivati ništa više od rada u Office-u, gledanje filmova (BTW gde je optički uređaj), slušanje muzike i surfovanje internetom.

za 15500din - je OK (otprilike toliko i kosta) - problem je samo sto je to prevazidjena stvar!
Za malo vecu sumu - oko 20k din moze se kupiti mnogo bolja konfa i mnogo naprednija - sa solidnom mogucnoscu za upgrade!

Razlog - integrisana grafa na 256MB RAM-a je samoubistvo u danasnje vreme, DDR1 memorija je skuplja od DDR2 (i sve redja) - tako da ce upgrade biti otezan i skuplji. s754 ,dodatni AGP slot - prevazidjeno. Ovaj komp nema ni opticki drajv. Sve ovo je ispod svakog standarda i za XP i Office.
Kad malo bolje razmislim - ne bih dao ni tih 15500din za to. Ne vredi! Bez 250e ne moze da sklopi prihvatljiva masina.

Pogledaj ovo : http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=124007&highlight=referentna+konfiguracija

Poslednja izmena:
za 15500din - je OK (otprilike toliko i kosta) - problem je samo sto je to prevazidjena stvar!
Za malo vecu sumu - oko 20k din moze se kupiti mnogo bolja konfa i mnogo naprednija - sa solidnom mogucnoscu za upgrade!

Razlog - integrisana grafa na 256MB RAM-a je samoubistvo u danasnje vreme, DDR1 memorija je skuplja od DDR2 (i sve redja) - tako da ce upgrade biti otezan i skuplji. s754 ,dodatni AGP slot - prevazidjeno. Ovaj komp nema ni opticki drajv. Sve ovo je ispod svakog standarda i za XP i Office.
Kad malo bolje razmislim - ne bih dao ni tih 15500din za to. Ne vredi! Bez 250e ne moze da sklopi prihvatljiva masina.

Pogledaj ovo : http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=124007&highlight=referentna+konfiguracija

totalno si upravu ovo je takav krs da nebi trebalo mnogo da se trudimo oko objasnjenja.Generalno SVE JE PREVAZIÐENO

1. Bolje je da sam sklopis masinu.
2. Uvek je bolje da sam sklopis masinu.

Ako ti pare nisu problem i ako planiras da radis upgrade masine, zaobidji u sirokom luku. Sa ovom masinom neces moci da ides ni na net posteno. Bas sam juce radio na slicnoj masini, samo sto ima brzi hard i ne integrisanu graficku. Pogasio sam dosta servisa i ne vredi. Na njemu su instalirane poslednje verzije messengera, firefox i nod32. Startovao sam u istovreme winamp, firefox, google earth i messenger. Sta da kazem, tuga kako to ide.
Ako planiras samo da gledas filmove i slusas muziku, to mozes opusteno da radis. Samo racunaj na to da ces morati da ubacis i neki DVD. Kuciste ima nalepnicu, tako da svako dodavanje hardvera iziskuje da ides u servis da ti oni to urade (verovatno i naplate).

Da ne bude reklama, nije mi to plan, vec samo da objasnim da za malo vise para moze da se uzme MNOGO bolja masina. Uzmimo Imtel kaso primer, nisu bas najjeftiniji, a nisu ni najskuplji. Ako budes trazio u vise radnji mozes proci jeftinije.

AMD Sempron 3000+ Box, Socket AM2..........................................................30.4
ECS GeForce6100SM-M, AM2......................................................................53.5
DIMM 1GB DDR2/667MHz NCP......................................................................39.5
Maxtor 160GB DiamondMax 20, 7200rpm, 8MB buffer, Serial-ATA2 300MB/s..........52.9
KME CX-2167 White, Midi 400W...................................................................23.1

Graficku uzmes npr. ovde u oglasima. Korisnik Omnik prodaje.
Gainward 7300GT Goes Like Hell PCI-E 256MB DDR3 500/1200MHz 1,4ns .............88

Sve ovo izadje 287.4 i sa ovom konfiguraciom ces moci cak i da se igras.
Ako ti ne treba graficka, onda skoro za iste pare dobijas MNOGO bolju masinu.

Poslednja izmena:
@Diabolique
Zaboravio si CD-DVD ( doduse nema ga ni ComTrade )

Kad se sve sabere delovi za ComTrade Basic04 izadju oko 170€.
Za 200€ moze da se sastavi bolja "masina".

Covek je pitao da li neko zna za neki hardverski problem sa ovom konfiguracijom, tj. da li ce to da radi! Ako je sklopljeno kako treba (a trebalo bi da jeste) radiche, to su testirani rachunari poshto su vec u standardnoj ponudi tipa plati i nosi tako da bi trebalo da nece da pravi problema pri radu, sem mozhda glavobolje onom ko bude radio za njim.

@ivick

Ma OK je to sve,ali ako se konfiguracija uzme u tom obliku prvi problemi ce nastati kad zatreba CD ili DVD.
Plus je tu mogucnost da se za iste novce moze kupiti bolja konfiguracija.

Nema tu problema, covek mozhda zheli da koristi ovaj rachunar u prodavnici, menjachnici ili tako to, gde ce mozhda non stop da se vrti samo jedna aplikacija, tako da je mozhda sa tom mishlju i krenuo u kupovinu najshit konfe koja treba samo da radi i da ne trokira (a da pritom ima garanciju koja ce da pokrije eventualni kvar u narednih godinu do tri, zavisno koliko daju), mozhda bi on uzeo i neshto jeftinije da je imalo, ali nema, tako ako se rukovodio tom idejom nema tu mnogo filozofije. Nedostatak cd-chitacha u tom sluchaju nije nikakav problem, sve shto ti treba za takav komp sa takvom funkcijom sve sljushtish na hdd, ako josh neshto treba nagurash preko usb-a i gotovo.

Poslednja izmena:
A postoji i jednostavna opcija da ti na licu mesta ugrade DVD i npr jos 256MB memorije, cudi me da niko to nije pomenuo/pomislio.
Masina je takva kakva je, vec je bilo reci o tome i zakljucak je bio otprilike da za te pare nema bolje/losije, vec samo kod koga cete kupiti.

Poz

@trinitrol

Situacija se promenila i za te pare ( 15499 dinara ) se moze sklopiti malo bolja i generacijski novija konfiguracija ( AM2,DDR2,PCI-E ) od ComTrade Basic04

Upravo u tom terminu "sklopiti" i jeste poenta. Mnogi koji kupuju masinu ovog (cenovnog) ranga, ne zele/ne znaju da sklope masinu.

Ova masina je ipak brand name, kupuje se na licu mesta, ima predinstalaciju XP Home, tako da ako se kupac odluci za tu varijantu moze da jednostavno unese serijski broj i kada dodje kuci ima racunar koji je lokalizovan na srpski, sa legalnim XP-om, instaliranim drajverima i 2 godine garancije.

Konfiguracija jeste slabih specifikacija, ali termin "zastarela" ipak ne stoji u toj meri, obzirom da se komponente koje su u racunaru i dalje proizvode i obezbedjena je tehnicka podrska.

Poz

@trinitrol

Niko nije rekao da je CT konfiguracija "bas zastarela",ali za iste novce postoji za generaciju mladja i malo jaca platforma.
Evo samo jedan primer

MB: GA-M61VME-S2 ili Foxconn MCP61serija - 4350/4400 ( ECS/ASRock GF6100 - 3950 )
CPU: AMD Sempron 3000+ AM2 BOX - 2500
RAM: 512Mb DDR2 533MHz NCP - 1600 ( 256Mb DDR2 - 1200 )
HDD: WD 80Gb - 3050
kuciste - 1900
tastatura - 350
mis - 350
modem 56k - 600
sve skupa od 13900 do 14700 dinara za delove. ( +10€ za sklapanje :) )

Zbog cega bi neko uzimao 512rama ili veci hdd ili uopste radio bilo kakav upgrade ako masina zadovoljava potrebe?
Ako komp posmatras kao alatku i ta alatka radi posao tj. zadovoljava potrebe,bilo bi glupo davati jos novca ako preformase tog boljeg i naprednijeg racunara korisnik nece znati ili jednostavno nece trebati da iskoristi.

@trinitrol

Niko nije rekao da je CT konfiguracija "bas zastarela",ali za iste novce postoji za generaciju mladja i malo jaca platforma.
Evo samo jedan primer

MB: GA-M61VME-S2 ili Foxconn MCP61serija - 4350/4400 ( ECS/ASRock GF6100 - 3950 )
kuciste - 1900
tastatura - 350
mis - 350
modem 56k - 600

Mislim da postoji značajan broj ljudi koji će radije da plate 10-20-30 EUR više i da kupe gotovu konfiguraciju u poznatoj firmi nego da kupuju komponente sa 7 strana da bi napravili "tip top sklop" i da im neko to sastabvlja, itd. Svakako pričamo o entry level konfiguracijama - čija je namena internet i office - ne vidim posebnu poentu u nekim tweakovanjima i "bolji ti je Gigabyte od Foxconn-a" u tom segmentu.... čovek treba da kupi ono što mu je najpovoljnije i da gleda da ima najbolju podršku, servis itd.

@trinitrol

Evo samo jedan primer

kuciste - 1900
tastatura - 350
mis - 350
modem 56k - 600

Mozda coveku znaci nesto sto su masine sklapane po ISO 9001 standardu. Mozda je to za nekoga qr*on, a za nekoga ne - to je vec prica oko koje se nema svrhe raspravljati. Cinjenica je da je CT skup(lji), no...ja sam svoj prvi racunar (davne 1995.) kupio kod njih, a kasnije sam imao prilike da radim sa njihovim racunarima. Ni jedn jedinu zamerku u radu nisam imao.

Sa druge strane, zamerke idu na cenu i cini mi se, u najmanju ruku, cudan izbor pojedinih komponenti u konfiguracijama. No...skrenusmo sa teme.

* * * * *

Neko je spomenuo kuciste i napajanje. Pa...za ovaj novac, nema sanse da je bilo sta drugo osim kineza. Medjutim, za office, internet, filmove i muziku....koji ce mu djavo neki CM ili ne_znam_ni_ja_sta!? Ova masina ce sasvim sigurno da zavrsi posao za ono za sta je namenjena. Za ostalo, poput cene, zastarelosti, - suvisno je polemisati.

Poslednja izmena:
"Čudan izbor komponenti" je verovatno posledica "imamo na distributivnom lageru gomilu xxx matičnih ploča - reši ih se, imamo na lageru zzz procesora - reši ih se".

Možda preterujem, ali siguran sam da Comtrade neće u svoje računare stavljati komponente koje ne uvoze lično i proizvodjače koje ne zastupaju lično. Zato su ploče foxconn i gigabyte, a ne recimo DFI, zato su memorije Corsair ili Apacer, a ne Kingston... itd itd.

"Čudan izbor komponenti" je verovatno posledica "imamo na distributivnom lageru gomilu xxx matičnih ploča - reši ih se, imamo na lageru zzz procesora - reši ih se".

Možda preterujem, ali siguran sam da Comtrade neće u svoje računare stavljati komponente koje ne uvoze lično i proizvodjače koje ne zastupaju lično. Zato su ploče foxconn i gigabyte, a ne recimo DFI, zato su memorije Corsair ili Apacer, a ne Kingston... itd itd.

Naravno, naravno. Ono na sta sam mislio...cini mi se da sam vidjao u njhovim konfiguracijama svojevremeno....nForce cipsetove na plocama + ATI graficka. Mozda sam ja lose informisan, ali mi je ovo malo...kao...bezveze!? Ili...trenutno u najjacoj konfi koju imaju u ponudi (prilicno jaka i skupa masina) stoji korektna, ali ipak slabija/starija 945 ploca. Uz sve to, 7900GS je graficka + sta sve ne jos i sve to na napajanju od valjda 350W. Ok...sljakace to...ali kad je vec najskuplja, najbolja...ono, kao...stavi bar 965 plocu i malo jace napajanje.

Sta ja znam...mozda lupam....

Nazad
Vrh Dno