Šta je novo?

CompizFusion 0.5.2 3D desktop

nex999

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
20.10.2004
Poena
985
Moja oprema  
CPU & Cooler
Core i9 14900KF*Noctua NH-D15
Matična ploča
MSI MAG Z790 Tomahawk WiFi
RAM
Corsair Vengeance DDR5 64GB 6400MHz
GPU
Asus TUF RTX4090
Storage
2x 2TB Samsung 990 PRO NVMe M.2
PSU
Corsair HX1500i
Kućište
NZXT H7 Flow
Monitor
LG Ultragear 27GS95QE-B, LG CX
Nista novo sto nema u Beryl-u... Tek od novijih verzija se ocekuju neka poboljsanja

Hehe, u pitanju je ponovno spajanje timova koji su se nekada razdvojili... Ja to podrzavam, mislim da ce CompizFusion doneti stvarno prelep eyecandy i doneti vecoj popularnosti linuxa. I naravno, da se pokaze MS-u sta sve moze da se uradi sa grafickim okruzenjem a da to ne pojede 600MB ram memorije ;)

Compiz je super je super, jer omogucava totalnu kasomizaciju od strane korisnika kroz brojna podesavanja. Za razliku od Mac OS X koji ima fancy efekte, ali nista ne moze da se podesava ovo je mnogo bolje za napredne korisnike.

Vista nije ni za jedne ni za druge, naravno :d

ma vista je ....evo ja vec 70 dana ima compiz-fusion radi lepo a jos je alfa
btw amd 1.8 ati 9200 512 memorija ...a vistu ne mogu pokrenem sa ovim treba mi jos 500 e.

Poslednja izmena:
@zemun: Добар wallpaper!

Nista novo sto nema u Beryl-u... Tek od novijih verzija se ocekuju neka poboljsanja

Malo vise plug-inova i to je otprilike to.
Inace stigao je i Compiz Fusion 0.6 i verovatno cu uskoro preci sa beryl-a na njega. Ono sto meni najvise smeta na Beryl-u je sto animacije ne teku glatko, sto bi Compiz trebalo da ispravlja.

Koristio sam ovaj compiz fusion neko vreme na samom nastanku projekta, ali sam odustao pre nekih dve-tri nedelje. Ima nekih stvari koje bolje rade na beryl-u, a to su OpenGL igre. Dok je CF ukljucen, nema sanse da se igraju neke OpenGL igre, cak ni one male.

meni je compiz bas lose radio pogotovu kod rotiranja kocke a na povremena kocenja kod minimiziranja i slicnih operacija da ne pricam.
cak mislim da mi je vista radila brze ...

Pa mislim, poredite nesto sto je u alpha fazi sa Vistom koja je final, a ima, iako je final, 5% mogucnosti Beryl/Compiz-a...

Poslednja izmena:
imam compiz instaliran i odlicno radi, nikakvo kocenje ili slichno... svi plaginovi rade odlichno... minimalno usporava sistem, sada radi otprilike kao windows xp, a primetno brze nego vista..
koristim ga vec duze od 10 dana i nije ni jednom prso ili napravio bilo kakav problem
koristim slack 12 u kojem vec postoji instaliran compiz.. imam sempron 2800+ i 768 rama

Koja grafika, to je najbitnije...

Poslednja izmena:
Malo vise plug-inova i to je otprilike to.
Inace stigao je i Compiz Fusion 0.6 i verovatno cu uskoro preci sa beryl-a na njega. Ono sto meni najvise smeta na Beryl-u je sto animacije ne teku glatko, sto bi Compiz trebalo da ispravlja.

Jel? Ni meni ne teku (previse) glatko na laptopu sa radeonom 9600 mobility, ali kuci na konfi iz potpisa ide veoma, veoma glatko :wave:

Jel vi stvarno mozete da radite nesto ozbiljnije od pasijansa dok koristite 3D desktop :)
Da ne bude zabune, imam CompizFusion instaliran vec duze vreme, ali sticem utisak da je to jos jedna igracka na kojoj se skuplja prasina ;)

^ scale plugin mi je izuzetno koristan, kao i menjanje opacity prozora.

Jel vi stvarno mozete da radite nesto ozbiljnije od pasijansa dok koristite 3D desktop :)
Da ne bude zabune, imam CompizFusion instaliran vec duze vreme, ali sticem utisak da je to jos jedna igracka na kojoj se skuplja prasina ;)

Da, svakako. Web design, programiranje i slicno sto zahteva vise prozora istovremeno... Izvanredno pomaze sa vise desktopa i alt+tab (MS "Start"+tab) forom. Can't work without it :type:

Cemu koriste polutransparentni prozori?

Recimo da radim u jednom prozoru, na primer kucam odgovor na forumu u tekst editoru, a forum u browser-u mi je u pozadini, maksimizovan preko ekrana. Samo sklonim kursor sa aktivnog prozora i on postaje transparentan tako da ne moram da minimizujem tekst editor, čak mogu i da točkićem skrolujem browser u pozadini a da mu ne dodelim fokus. Kada hoću da se vratim u tekst editor samo vratim kursor u njegov prozor i on odmah postaje vidljiv. Mnogo lakše i brže nego svaki put da radim minimize/restore kad hoću da vidim prozor u pozadini.

Ne znam, meni licno bi to bilo efikasnije preko tastature, bez poluprovidnosti. Opet, kazem to je individualno, ali meni se polutransparencija svodi na buljenje u wallpaper kroz terminal :D

U sustini, mislim da je CF svetlosnu godinu ispred Vistinog Aera, probao sam oba i jednostavno ne mogu da se porede.

P.S. Ko voli eye candy neka proba Enlightenment WM. Projekat je vec 100 godina teska alpha mada se meni pokazao kao veoma stabilan i upotrebljiv :)

Poslednja izmena:
Koriste u situacijama kada imas neko drustvo pa da se falis kakav ql linjux imas :)

Takodje jos jedan big Vote za E17 steta sto nikako da izadje final

Poslednja izmena:
meni je skroz kul ona zoom funkcija... bash je cesto koristim... od ovih ostalih retko shta (ono water i rain je sr**e, al opet, mogu da se ku*cim da imam bolji os od viste :))...

Pratio sam i ovaj i još jedan help i bez obzira na to namučio sam se takođe dok sam ga instalirao i što je najgore nešto je pošlo naopako.
Na kraju sa compiz --replace je sve proradilo, dobio sam efekte, ali nisam imao nigde ikonu za compiz setting manager, takođe nisam mogao da ga pokrenem ni sa compiz -settings iz konzole, kao da uopšte nije instaliran i ako jeste bio. Onda sam izgooglao neki vodič za deinstalaciju, tj. da se sve počisti kako bih pokušao novu instalaciju, međutim, nakon uklanjanja compiza i restarta više nemam grafičko okruženje, nešto se sje*alo. Krene sa podizanjem sistema, prikaže kubuntu logo i onda stane i izbaci mi prazan ekran sa kursorom i tako mogu da kucam kao u txt editoru, ništa se dešava, da ne bude zabune, ne dobijem command line, dakle, system ne odgovara na moje komande, enter me samo prebacuje u sledeći red.
Šta mi je činiti, imali neko savet?

Poslednja izmena:
Dzaba tebi sto si pratio uputsva, tu uvek nesto fali ili se podrazumeva. Najgore je kad pocnu da fale libovi i onda haos. Ako nisi strucnjak za to ne upustaj se u instalaciju. Ja sam probao jednom to je bila katastofa, sve po uputsvu, malo su falili neki libovi a i najobicnja CD komanda koju treba uvek uraditi posle odredjenog koraka i vratiti se na pocetni dir. Sad sam instalirao Compiz po nekom brzopoteznom uputsvu, nije repozitorium koji se ovde navodi, radi ali mi ne rade sve funkcije, svaki puta kad podignem ubuntu compiz se startuje sam ali posle par sekundi pretane da radi, onda uradim compiz --replace i to radi ali ne mogu da dobijem sve funcije iz setovanja iz menija. Ne vidim bas svrhu osim sminke, objasnjenja kao radim vise poslova, pa moze da se radi i sa klsaikom i sve se resava jednim klikom ili dva. Dok god ne izadje neko kompletno rpm ili deb pakovanje ne treba se upustati u takve stavri ako si obican korisnik.

Nazad
Vrh Dno