Šta je novo?

Comodo Antivirus 3 (CAVS 3)

BlackNeo

Čuven
Učlanjen(a)
21.09.2004
Poena
690
Moja oprema  
CPU & Cooler
INTEL Core i7-13700KF 2.50GHz LGA-1700 + DEEPCOOL AK620 black
Matična ploča
ASUS Prime Z790-A WIFI
RAM
Kingston Fury 32GB Beast DDR5 5600MHz CL40 KIT KF556C40BBK2-32
GPU
ZOTAC ZT-A30810J-10P GeForce RTX 3080 Ti 12GB GDDR6X Trinity OC PCIE
Storage
SAMSUNG 1TB 980 PRO M.2 PCIe M.2 2280 MZ-V8P1T0BW / Kingston Fury 1TB Renegade M.2 PCIe M.2 2280 SFYRS/1000G / SAMSUNG 4TB 870 EVO SATA 3 2.5" MZ-77E4T0B/EU
PSU
CHIEFTEC Chieftronic PowerPlay GPU-850FC 850W
Kućište
BE QUIET! Silent Base 802 black
Monitor
Xiaomi G27Qi
Miš & tastatura
Logitech MX Master + K800
Mobilni telefon
Samsung Galaxy S24 Ultra
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Uskoro bi trebalo da izađe dugo očekivana verzija Comodo Antivirusa 3, koja bi trebalo da bude znatno bolja od verzije 2 (koja nikad nije ni izašla iz beta faze, a svojim kvalitetom nije bila na nivou firewall-a).

Neke od novina su korišćenje White Liste, moguća integracija sa Comodo Firewall 3 (tzv. Comodo Internet Security), novi HIPS, optimizovana potrošnja memorije...

EVERYTHING Will be improved.

Memory Usage, Brand new GUI, New Engine (Obviously CAVS v3), Expanded Database (Virus researchers in India, UK, US, Ukraine, etc), New HIPS Component & more! It's following the tracks off CFP 3 basically. The AV Team is growing & everyone is getting put into CAVS 3 and Comodo Internet Security (CIS)- Which at first will just be CFP 3 and CAVS 3.

Na adresi http://antivirus.comodo.com/ se možete prijaviti da dobijete obavještenje o izlasku.

Evo i dva screenshot-a:

Prilozi

• cis.png
    cis.png
    57.2 KB · Pregleda: 137
  • cavs.png
    cavs.png
    20.9 KB · Pregleda: 105
Poslednja izmena:
Kakva su ocekivanja, kakav ce biti u odnosu na konkurenciju?

Očekivanja su velika, barem tako pričaju na njihovom forumu. Vidjećemo kako će proći na av-comparatives i sličnim testovima. Vjerovatno će biti potrebno nešto peglanja beta verzije, zato malo i odugovlače sa izdavanjem iste, pošto su je bili najavili za kraj juna, pa za kraj jula, a zatim su javili da će beta izaći kad bude spremna.

Sudeći po njihovom forumu, uskoro se očekuje izlazak beta verzije, screeenshot-ovi su iz pre-beta faze koja je poslata njihovom CEO-u na provjeru. Evo šta je on izjavio prije jedno 7-8 dana:

You will see a great improvement over next 12 months, then we are going for the top position for the AV market... so guys, at the top there.. pls make us some room... WE ARE COMING!!!

Sudeći po firewall-u, CAVS 3 bi trebalo da bude u vrhu.

Što se tiče korišćenja whitelist-e, koliko sam pročitao, CAVS 3 će prvo tražiti sumnjivi fajl u whitelisti, pa ako ga ne nađe u njoj, tražiće ga u blacklisti, a ako ne postoji ni tu, daće korisniku opciju da bira šta da radi sa fajlom.

Beta verzija CIS-a (CFP + CAV)se očekuje u toku današnjeg dana:

Hi Guys,

The Beta for CIS is due tomorrow (Thursday).

Wish COMODO Goodluck!

Josh

Za početak vjerovatno neće moći da se mjeri sa najjačima, tipa Avira Premium, ali mislim da će kasnije da ga "uglancaju". Tako i sami kažu, da očekuju da će biti najbolji za nekoliko mjeseci (pošto treba da dodaju još neke opcije). Inače, za korisnike kojima je mala potrošnja memorije prioritet, trebalo bi da bude odličan, pošto će trošiti malo dotične.

U svakom slučaju ću ga probati i vidjeti iz prve ruke.

I ja isto imam namjeru da ga testiram, vidjećemo kako će raditi...

Poslednja izmena:
He he :d

U svakom slučaju, sad je kasno za isprobavanje, sačekaće do sutra kad dodjem sa posla.

Poslednja izmena:
Moji utisci sa CISom.(sat-dva koriscenja)
Instalacija je protekla besprekorno, nakon restarta network je detektovan i sve je bilo spremno za rad. Primetio sam da je D+ tweakovan da ne zapitkuje previse (neke opcije po default-u iskljucene, D+ settings>monitor settings), jer verovatno AV deo programa pokriva te iskljucene f-je.
CIS ima samo dva procesa koji zajedno zauzimaju oko 10-30 MB memorije (u zavisnosti da li gledate preko Task managera ili Process explorera :D), ali nevezano za memory usage, nema previse usporenja u radu sa kompom, sto je za pohvalu.
Uklanjanje malware-a koji je aktivan ("in-memory") je jako lose, cak stavise nakon pokretanja sample-a (real-time iskljucen privremeno radi testiranja, ponovo je ukljucen nakon pokretanja sample-a) koji je detektovan od strane AV, process ostaje nedetektovan (verovatno nema real-time memory scanning), nakon skeniranja fajl na disku je detektovan i uklonjen a proces ostaje ucitan u memoriji... :trust:(sto je cudno jer je u scan opcijama ukljuceno skeniranje memorije)
D+ bi veliku vecinu malicioznih akcija sprecio, tako da i nije neki veliki problem.
Cak i uklanjanje malware-a iz arhiva/packed .exes' je problematicno (ipak je to problem kod vecine AV-ova):
CISremove.jpg
Dosta me je nerviralo sto nema "Apply to all" u AV popup-u pri detektovanju malware-a, pa kliktanje "Remove" ponekad moze da dosadi; po default-u je ukljuceno automatsko uklanjanje, sto se meni licno ne svidza :D pa sam iskljucio :p
Ne svidja mi se i to sto nema context menu scan, ali verujem da ce u finalnoj verziji biti... ipak je ovo beta. :)
Sve u svemu je OK za Beta release. :)
Postoji i link/web-form http://camas.comodo.com/cgi-bin/submit preko kojeg mozete slati sumnjive fajlove na analizu, nakon cega dobijate detaljan izvestaj sta taj fajl radi (koji registry kljucevi su kreirani/modifikovani, koji procesi/fajlovi itd.; slicno Norman-ovom sandbox-u), sto izgleda ovako http://camas.comodo.com/cgi-bin/sub...a6fb0b21e8fee3f3a39d9423edc9d90b4fb6c8967c1d4
Pozz :type:

jel' XP only???
Ako nastave ovako da rade bice super samo da se ne ogranice na samo 1 deo win familije (CFP 3 ne radi sa 2k3)

Podržani su XP i Vista trenutno (32 i 64 bit), ne radi na 2003:

2003 will require us to fork a different development team for it. We know what is needed for it and it will require a different team to create a different build for 2003 which we didn't want to do right now. v2 was not as sophisticated as v3. V3 is a true anti malware solution that controls the heart of the OS!

edit: na poslu sam instalirao samo Antivirus, nisam imao vremena da se igram sa podešavanjima i testiranjem, ali evo nekih utisaka (dok ne probam kući kompletan CIS):

- nema opcije da šalje sumnjivi fajl u karantin (biće uskoro, za sada postoji karantin, ali ništa ne ide u njega)
- nedostatak integracije u kontekst meni (tj. desni klik u exploreru)
- pri skeniranju, postoji memory leak (to bi trebalo da su ispravili, pa će biti OK u narednom release-u)
+ mala potrošnja memorije i odlična brzina rada

S obzirom da je ovo prva beta, nije loše, biće bolje sa narednim izdanjima.

Poslednja izmena:
Instalirao sam CIS kući, i ovaj memory leak je stvarno ozbiljan - posle skeniranja (od nekih sat i po), cmdagent.exe proces je dostigao 1GB RAM-a. Da stvar bude gora, sistem je postao totalno neupotrebljiv, zablokirao se, morao sam da ga manuelno resetujem. Nadam se da će ubrzo izbaciti verziju kod koje je ovo sređeno (prema informacijama na Comodo forumu, sredili su memory leak, ali se još čeka na download - biće vjerovatno kad srede i još neke bagove).

Drugo, stepen detekcije još uvijek nije na visokom nivou, mada startovanje sumnjivih fajlova ipak pokriva Defence+. Prije instalacije CIS-a sam iz karantina Avire restore-ovao nekoliko fajlova u poseban folder, i CIS se nije bunio ni za jedan kada sam skenirao taj folder (a provjerio sam te fajlove i na virustotal i tačno je da su malware-i).

Mislim da će uskoro ispraviti bagove i postepeno poboljšavati CIS - ipak je ovo tek prva beta verzija. Očekuju se integracija u context menu, implementacija quarantine-a, bolja detekcija...

Sve u svemu, ovo je jedini besplatni Internet Security paket i kao takav je sasvim solidan. Nastaviću da ga koristim i dalje, instalirati nove verzije kako budu dolazile, a sumnjive fajlove ću provjeravati na virustotal-u.

Očekuju se integracija u context menu, implementacija quarantine-a, bolja detekcija...
Da li planiraju kojim slucajem da kasnije implementiraju i, na primer, njihov Vulnerability analyzer i Memory Firewall (buffer overflow, jeste da DEP pokriva to ali ipak) u CIS? Ovako mi izgleda (previse) ogoljeno za security suite... :(

Memory firewall će dodati sigurno. Dodaće kasnije i behaviour simulation & heuristics i Site Inspection Technology.

Inače, najavljuju za sledeću sedmicu da će izaći nova beta gdje će biti ispravljen memory leak.

COMODO Internet Security 3.5 BETA2:

NEW! Quarantine button is added to Realtime alerts and manual scanning results window
NEW! Default remove behavior is changed to default quarantine
FIXED! Memory leak causing CIS to consume high memory while scanning
FIXED! CIS might freeze the computer while virus database is being updated
FIXED! Exclusions do not work
FIXED! CIS crashes reported by the users
FIXED! Window Security Center recognizes CIS after uninstallation

there are many small fixes that we have not included here.

You can use the automatic updater of BETA1 to upgrade to BETA2.

32 bit: http://download.comodo.com/cis/download/setups/CIS_Setup_3.5.51259.400_XP_Vista_x32_BETA.exe

64 bit: http://download.comodo.com/cis/download/setups/CIS_Setup_3.5.51259.400_XP_Vista_x64_BETA.exe

Poslednja izmena:
Da dodam još i ovo (što spada u small fixes that we have not included here u gornjem nabrajanju):

IMPROVED! ANTIVIRUS\Scan Profiles. Can't Edit Defaults. (Now brings up message).
IMPROVED! Quarantine/Remove/Ignore Alert real-time now default.
FIXED! GUI Glitches
FIXED! Disable Antivirus Logging does not work.
FIXED! CIS Crash's After Changing Configurations during scanning.
FIXED! In the Anitivirus events if you click more it opens in Firewall logs/ Today instead of Antivirus logs/ This Week

Malo utisaka:

Uradio sam update iz samog CIS-a. Sve je prošlo kako treba, tražen je restart naravno. Probao sam full skeniranje diskova i nije bilo memory leak-a (skeniranje je trajalo oko 1.5h). Opcija za quarantine radi kako treba. Nisam primijetio nijedan bug za sada, sve radi odlično.

Prilozi

• Untitled-1.jpg
    Untitled-1.jpg
    31.5 KB · Pregleda: 81
Poslednja izmena:
Није ли 1,5 сат превише дуго? Мене излуђује COMODO Defense+ који је гори од Вистиног UAC-a!

Meni 1.5h i nije dugo, toliko je otprilike trebalo i Aviri za skeniranje. Ipak tu ima dosta fajlova.

Što se tiče Defense+ modula, ja ga držim na Clean PC mode, i ne smara previše - a ako baš instaliram aplikaciju kojoj vjerujem, prebacim ga u Installation mode dok završim instaliranje.

Izašla RC1 verzija:

Whats new in RC1?
============
NEW! Windows Shell Integration: You can now scan any file/folder using windows right click menu
IMPROVED! Default Defense+ security level has been slightly elevated to defend against more threats
FIXED! CIS stucks while scanning some files
FIXED! Pausing manual scanning causes operating system to stall
FIXED! Wrong date/time of the last update is reported
FIXED! Many small visual/textual bugs

Known Issues
============
- Updating from the previous BETAs does not register the shell integration library so AV needs to be reinstalled
- A number of small issues which do not affect the quality of the release exist

Download:

32-bit: http://download.comodo.com/cis/download/setups/CIS_Setup_3.5.52764.414_XP_Vista_x32_RC1.exe
64-bit: http://download.comodo.com/cis/download/setups/CIS_Setup_3.5.52764.414_XP_Vista_x64_RC1.exe

EDIT: Rešenje za integraciju u context menu bez kompletne reinstalacije (provjereno radi na XP-u): Start -> Run -> regsvr32 "%ProgramFiles%\COMODO\COMODO Internet Security\cavshell.dll"

Poslednja izmena:
znaci bezite sto dalje od ovog "AV"-a

posle silnog gnjavljenja program xxx.exe hoce da promeni ccc.trt da li ga pustas?
na kraju je nonsalnatno propustio virus win32/virut
doticni mi je tako extra sredio masinu da je pao format (i kod osobe koja me je zarazila) i instalacija AVG-a, koji se ipak davno dokazao da radi kako treba...

Uh, stvarno ozbiljan problem :wall:

Jesu li ti podešavanja za Defence+ bila na defaultu?

BTW, ja zato još uvijek držim instaliran i Comodo BOClean, pošto još nije integrisan u CIS - sad sam provjerio, on u spisku malware ima i dotični virut (u nekoliko varijanti).

Poslednja izmena:
Stvarno užasno radi antivirus, firewall je super. Disable-ovao sam av modul i vratio dobru staru Aviru, a kao FW sam ostavio Comodo.

ma defense je uhvatio da neko menja explorer.exe... zato sam i shvatio da sam zarazen...

BOclean nisam znao da mi treba |( ****s IS kad moram jos 5 alata da instaliram...
bice samo FW i kraj vidim ja...

AV kao AV će, po mojim očekivanjima, biti na solidnom nivou tek za par mjeseci - do tada, ko ne želi da eksperimentiše, bolje da koristi neki drugi (preporuka za Aviru).

BOclean nisam znao da mi treba |( ****s IS kad moram jos 5 alata da instaliram...
Ja sam negdje na njihovom forumu pročitao da BOClean nije implementiran, da će biti dodat kasnije, pa sam ga zato skinuo i instalirao, za svaki slučaj.

A i za svaki slučaj sam čekirao sve stavke u Defense+, pošto po default-u nisu bile čekirane - kao, to pokriva Antivirus, pa nije neophodno (ali na osnovu samog AV, vidi se da je potrebno).

Izašla i FINAL verzija Comodo Internet Security-a:

Good news! We have just released COMODO Internet Security 3.5.53896.424!

What is COMODO Internet Security?
=======================
COMODO Internet Security is the product in which we have integrated COMODO Antivirus, COMODO Firewall and COMODO Defense+ in a seamless manner.

Our philosophy, as you well know, is about “Prevention” being your first line of defense. CIS now has an AV component however this AV component is there to make Prevention more usable. We believe in a Layered Security Architecture where Prevention - Detection - Cure (in that order) is the components needed for a good security. Of course Prevention being the first line of defense, CIS does not compromise on this philosophy and continues to prevent malware from infecting the PC in the first place. And with the help of the detection technology (AV) built in CIS we can now offer easier to use security technology that has “prevention” as its first line of defense.

This release also addresses numerous issues previously reported in COMODO Firewall 3.0.x.x versions.

FAQ?
=======================

1 - Where can I download COMODO Firewall or COMODO Antivirus alone?
The COMODO Internet Security package will help you to install either one of the products alone.

2 - I am a previous COMODO Firewall user and have my own antivirus solution. Do I have to uninstall it?
No. You can choose to install Firewall or Antivirus alone. But we do not recommend having 2 security products of the same functionalty to be installed at the same time.

3 - When will the updates be available?
Depending on your location, you should be able to get the updates starting from 10/28/2008, Tuesday.

4 - Am I going to lose my previous settings if I update?
COMODO Firewall users will be able to keep their original settings. However CAV2 users will lose the old settings.

5 - Can I import my previous configurations into this version?
Yes.

6 - I was a BETA tester and had BETA releases already installed. What should I do?
Please uninstall the BETAs and reinstall the released version. Otherwise, you might not get the proper virus database updates.

Whats New?
=======================
NEW! COMODO Internet Security: Seamlessly integrated Firewall, Antivirus and HIPS products
IMPROVED! System Resource Usage is improved
IMPROVED! Default security policies are optimized to protect new COM interfaces/registry keys/files
IMPROVED! Summary section now has links to appropriate sections
FIXED! Wrong application name is detected by firewall
FIXED! Firewall blocks fragmented packets even if it is disabled
FIXED! There are many small fixes/improvements addressed in this release

Download Locations:

32-bit:
=======================
URL: http://download.comodo.com/cis/download/setups/CIS_Setup_3.5.53896.424_XP_Vista_x32.exe
Size: 24.6 MB (25,831,688 bytes)
MD5: 04497fd02ddea5c790514ea0da345666
SHA1: bbdd3bd6296ae5fcd5f6b8859f7da50d5eb14323

64-bit:
=======================
URL: http://download.comodo.com/cis/download/setups/CIS_Setup_3.5.53896.424_XP_Vista_x64.exe
Size: 40.0 MB (41,975,560 bytes)
MD5: e2b93e99c55b23e8234e444b06ef0a1e
SHA1: 164d05e3aa60fb39a953df727330d0ba70705def

Još uvijek ga nema zvanično na sajtu, biće sutra u toku dana. Preporuka je da se deinstaliraju Beta verzije, i da se odradi Clean install (iako i updater iz aplikacije radi).

Sad se čeka integracija Comodo BOClean-a, Memory firewall-a i ostalih stvari koje su ostale da se urade posle izdavanja zvanične verzije. Nadam se da će i detekcija ići uzlaznom putanjom, pošto su dobili dosta malware-a od strane beta korisnika.

reci mi da li ga ti i dalje koristis?

Koristim ga i dalje, u zadnje vrijeme baš i ne skidam "problematične" fajlove, pa je dovoljan :)

Evo upravo sam deinstalirao RC2 i instalirao FINAL (iako sam ga bio update-ovao preko updatera, ali rekoh bolje da poslušam kako kažu).

Nazad
Vrh Dno