Šta je novo?

Commodore C16

Universe

Čuven
Učlanjen(a)
05.12.2004
Poena
695
Želeo bih da osposobim ovaj računar, ali na žalost ispravljač ne mogu nikako da nađem.
Za razliku od C64, ovaj je mnogo sličniji Spectrum-ovom, čak su im utičnice identične.
Spectrumov ispravljač imam, ali ne želim da ga upotrebim jer na poleđini piše da su mu specifikacije sledeće: 9V 1,4A 12,6W, dok sam na netu našao za C16, da njegov ispravljač ima na izlazu: 9,5V 800mA 7,6W.
Zanima me da li bi imalo svrhe iskoristiti neki od onih univerzalnih ispravljača koji se prodaju po pijacama ili tražiti neko kvalitetnije rešenje, možda ako neko radi takve stvari po narudžbi i sl.
Ovi univerzalni ispravljači imaju baš takve konektore koji odgovaraju ovom računaru, voltaža takođe može da se podesi, ali ove ostale stavke, zatim polaritet za koji i ne znam kakav je kod ovog modela to teško da imaju ovi sa pijace, mada još nisam detaljno krenuo da tražim, pa možda ima i takvih kvalitetnijih.
Eto, ako neko ima savet ili predlog šta učiniti, svaka sugestija je dobrodošla.
Samo da dodam, ko želi malo detaljnije da se upozna sa ovim računarom može pogledati njegov home page na http://www.commodore16.com/index.htm a evo i jedne sličice za one koji žele da vide kako ova mašinica izgleda http://www.commodore16.com/images/C16-3.jpg

Poslednja izmena:
Naponi su slični (nije strašno), mnogo je važnije da Spectrumov ispravljač može da ti obezbedi dovoljnu količinu struje. Ja bih upotrebi taj ispravljač, ALI jedina stvar na koju moraš obavezno da obratiš pažnju!!! Radi se o polarizaciji. Tu već nebi bilo dobro da pogrešiš :8
Koliko se sećam, konektori za napajanje su valjkastog oblika. Proveri kome je gde + a gde - pol.

Slobodno možeš koristiti spektrumov ispravljač na c16 i obrnuto. Isti su polariteti.

btw čak rade i jedan i drugi na pc at(x) napajanju 12v bez problema. provereno.
(to je zbog toga što i jedan i drugi u sebi imaju 7805 regulator napona koji na ulazu "trpi" napone i do 30v)

Probao sam, našao frekvenciju na TV-u ali je na ekranu sve tamno i nema uvodne slike.
Ne verujem da je do ispravljača jer sam i ja našao podatke da je polarizacija ista kao na Spectrumovom, jedino ako mu treba baš 9.5V ali sumnjam da je to.
Probaću sutra da nađem kabl kojim sam nekada izvlačio kompozitni signal sa video izlaza na C64, jer postoji mogućnost da je RF modulator otkazao ili se raštelovao, a na žalost spolja nema onaj šraf za regulaciju pa to ne mogu da proverim.

U međuvremenu sam probao i video izlaz sa kompozitnim signalom, ali stvar je ista, ekran ostaje zatamnjen, što znači da je nešto ipak u kvaru. Pada mi na pamet onaj mali osigurač, koji je znao često da rikne na C64, ali ako je nešto drugo onda tu više nema nade za opravku, posebno kad je ovako ređi model u pitanju.

Probaj da izvadis i vratis sve cipove koji imaju socket...

Ni to nije loša ideja, jer ovo čudo nije uključivano ko zna koliko godina i nikada nije otvaran.
Problem je što baš nisam vičan čupanju čipova iz podnožja, (verovatno postoji neka alatka za tako nešto), ali možda vredi pokušati.

Ima alatka, zove se: dva ravna srafcigera sa svake strane cipa i puno strpljenja :D

Ako stvarno dugo nije ukljucivan postoji i mogucnost da je nesto od elekrtolitskih kondezatora suvo pa vise ne rade svoj posao,takodje detaljni pregled lemova nije na odmet( da li su lemovi zdravi i ima li oksidnih spojeva medju lemovima).

to znaci da s vremena na vreme treba ukljucivati matore spravice ?

Ima i onaj čuveni "atari twist" zahvat koji se koristi za opravku atari st bez otvaranja. :d
Treba da sa visine od pola metra-metar ispustiš kompjuter na pod. Usled udara, trebalo bi svi čipovi da nalegnu u podnožja.

Ako stvarno dugo nije ukljucivan postoji i mogucnost da je nesto od elekrtolitskih kondezatora suvo pa vise ne rade svoj posao,takodje detaljni pregled lemova nije na odmet( da li su lemovi zdravi i ima li oksidnih spojeva medju lemovima).

Rado bi ja sve to proverio, samo ne znam šta tačno treba uraditi i šta preduzeti ako se ispostavi da je u pitanju nešto od ovoga što si naveo.
Volim stare računare, ali za ovakve zahvate ipak treba i iskustva koje meni nedostaje, a bila bi šteta da nekim nestručnim potezom dokrajčim mašinu, posebno ako nije neki drastičan problem u pitanju.
Za mene je i ono vađenje i vraćanje čipova iz podnožja (ima ukupno pet takvih), dosta složena operacija i još nisam rešio šta tačno da radim.
Nadam se da Spectrumov ispravljač nije uzrok problema jer mi Spectrum radi bez greške s njim, a i ovde lampica svetli i kao kod C64 kad se uključi, ekran se zacrni ali umesto da posle par sekundi podigne uvodnu sliku on ostane i dalje tako zatamnjen.
Sve u svemu kad nađem vremena da se više pozabavim ovim, potražiću pomoć nekog elktroničara da pogleda ovo, bar ako može da postavi tačnu dijagnozu, da znam vredi li daljeg truda ili će služiti za ukras, pošto je bukvalno kao nov.
Zanima me i da li ima svrhe zamena osigurača, jer ako se dobro sećam sa C64, kad on pregori onda ni lampica ne bi trebalo da svetli ili ovakvo ponašanje ipak može da ima veze i sa njim.

Nazad
Vrh Dno