Šta je novo?

Commodore +4

Učlanjen(a)
12.01.2007
Poena
309
Skoro sam nasao svoj stari C+4 i taman kada sam ga ukljucio ispade da nesto ne sljaka. Naime na televizoru mi umesto startup ekrana se pojavljuju razne boje. Da li neko zna mozda o cemu bi moglo da se radi i ko bi to mogao da popravi.

Moguce da ti je komp stojao na vlaznom mestu. Nazeb'o. A moguće je i da ti je vrisnula RAM memorija. To je onako na brzaka. Stare makine su deo RAM memorije koristile za video memoriju pa se kvar iste najčešće tako manifestovao. Osim toga, može biti još gomilica razloga :D Nadam se da sam bio od pomoći :D

Poslednja izmena:
Imam jos dva komada koja nisam testirao tako da cu videti kada njih ukljucim i procackacu po netu pa cu naci neko resenje. Hvala u svakom slucaju, pretpostavljao sam da je tako nesto u pitanju sad je samo ostalo da nadjem nekog ko se razume u elektroniku posto sam totalni noob sto se toga tice.

Imam jos dva komada koja nisam testirao tako da cu videti kada njih ukljucim i procackacu po netu pa cu naci neko resenje. Hvala u svakom slucaju, pretpostavljao sam da je tako nesto u pitanju sad je samo ostalo da nadjem nekog ko se razume u elektroniku posto sam totalni noob sto se toga tice.

Ako ne znaš šta radiš, bolje nemoj. :d
Kao početnik, probaj eventualno da zameniš TED čip (taj je najveći) iz ispravnog u neispravni primerak, pa da vidiš da li pomaže. Isto primeni i za ostale čipove sa podnožjima (ako ih ima). Samo prethodno pipni npr. vodovodnu ili radijatorsku cev, da ne bi statičkim elektricitetom spržio čipove.

Onome ko bude popravljao, može biti korisno:
http://www.cbm264.com/service/plus4.html
http://www.commodore.ca/manuals/pdfs/Plus_4_troubleshooting.pdf

Hvala Dag, probacu da nadjem nekog ko bi to mogao da mi proveri, odustao sam od "uradi sam" ideje jer nemam potrebnu opremu i znanje, ipak sam bolji restaurator starog hardwera nego eletronicar hahaha. Spalio sam vec jedan C 128 i C64 u mojim pokusajima da ih popravim.

Ako bi neko bio zainteresovan da mi pogleda mozemo da se dogovorimo da mu platim ili dam neki hardwer za trud.

Poslednja izmena:
Super, to bi bilo zaista sjajno. Hvala ti unapred. Ja sam iz Vrcina tako da nije problem ni da se provozam do Smedereva a posto radim u Beogradu nije frka, isto mozemo da se nadjemo gde hoces. Poslao sam ti telefon na PM pa da se cujemo ovih dana kada imas vremena.

Vrh Dno