Šta je novo?

Cold storage - saveti, ideje, automatizacija

mickeyrs

Čuven
Učlanjen(a)
11.05.2005
Poena
695
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 9800X3D + Corsair H100i PRO XT
Matična ploča
Asus ROG Strix B850I Gaming
RAM
Kingston Beast 2x16GB 6000@CL30
GPU
MSI Ventus 2080Ti
Storage
Kingston KC3000 1TB
Zvuk
Edifier R1700BT
PSU
Corsair SF1000
Kućište
FormD T1 2.0 Black
Monitor
Dell U2724DE + Dell U2724D + Alienware AW2724DM
Miš & tastatura
Logitech MX Keys S +MX Master 3S
Laptop
Lenovo T14s Gen2 + Anywhere mouse 3S
Mobilni telefon
Sony Xperia 5 IV
Pristup internetu
  1. Optički internet
Pretraživao sam malo, ali uglavnom su raštrkani postovi (ili nisam našao odgovarajuću temu) pa možda bude od koristi da imamo na jednom mestu.

LM, u procesu sam postavke kućno-poslovne mreže, pa je između ostalog došao i bekap na red.
Podaci su trenutno na RAID1 SSDovima pod OMV (2x2TB trenutno, dodaće se koji par kad/ako zatreba) i imam 1 WD 4TB u kutiji na koji povremeno prekopiram podatke preko USB dock-a i vratim ga u kutiju.
Problem u celoj priči je što to kopiranje traje i mora ručno da se pokreće pa bih malo to da automatizujem, a da diskovi ostanu offline sem dok traje bekap.
Ideja je da se doda još 1 disk i kopije prave u paraleli na 2 diska (imam već neki LC dual dock) pa da se jedan disk odnese na drugu lokaciju.

Eventualno da se uključi i treći, pa da samo rotiram periodično - 1 disk je offsite, 2 su u doku i na njih se kopiraju bekapi, a periodično se donese taj offsite disk koji zameni jedan od ova dva koji ode na remote lokaciju, ali o tom potom, da ne širim previše priču u startu.

Dođoh do neke dve okvirne organizacije:

1. LC dock sa 2 HDDa prikačen na Proxmox server i napajanje preko smart utičnice koja se periodično uključi, a na serveru se aktiviraju skripte za bekapovanje, po završetku unmount diskova i gašenje smart utičnice.
2. Posebna mašina (imam par slobodnih Lenovo Tiny) na koju je nakačen ovaj LC dock sa dva diska i onda se samo taj računar pali u redovnim intervalima da odradi bekap na diskove u doku i ugasi po završetku.

Efektivno, diskovi bi se tu onda vrteli konstatntno, ali bi bili offline kada je računar ugašen. Prva varijanta bi malo više cimala diskove (start/stop na dnevnom/nedeljnom nivou) mada nije ni to nešto drastično.
Videh negde i skripte za mount/unmount diskova koji su stalno priključeni, ali mi to nije baš cold storage, ransomware postaje sve sofisticiraniji, pa nije isključeno da i sam potera mount potencijalno dostupnih diskova.

Druga varijanta je svakako mnogo ozbiljnija, može da se uradi i redundancy Proxmox servera, ali to već odlazi u neke druge vode i zahteva dosta dodatnog hardvera za replikaciju svih funkcija, tako da bih se zadržao samo na bekapu podataka.

Saveti i preporuke su dobrodošli (zato i otvorih thread), samo bih zamolio da ne odemo u smeru 'bekapuj u cloud' jer nije to tema. :)

Ako imaš drugu lokaciju sa pristojnim netom, ja bih namestio tunnel između lokacija i slao podatke tamo.

Zanimljiv predlog, ali:
  • nema interneta na jednoj od dve lokacije = nema (aktuelnog) bekapa na drugoj lokaciji (ok, nema ga i inače dok ne odnesem disk ili najsvežiju kopiju u verziji sa 3 diska)
  • ta druga lokacija nije baš 'cold', tj mora da bude online, dakle predstavlja rizik za sebe od nekog upada

Vrh Dno