Šta je novo?

CM eXtreme power 430W-greska ili prevara?

Učlanjen(a)
24.09.2006
Poena
304
Da pocnem od pocetka... :)
Dolazim ja gajbi,gasim komp sav srecan shto se konachno resavam MS industrial napajanja(400w)koje sa [email protected] nije najsrecnija kombinacija(pitanje je vremena kad ce da crkne i shta ce da *****)
Stavljam na sto kutiju sa Cooler Masterom eXtreme power 430W,ATX 2.1 (crno sa 12cm fanom)
Otpakujem celofan,izvadim PSU(izgleda sve potpuno normalno)...
Bacim pogled na nalepnicu i imam sta da vidim..

MAX OUTPUT POWER: 400W !!! :S:
WTF??? o_O :S:

Sa druge strane stoji jos jedna ista takva nalepnica sa istim voltazama,amperazama i naravno istih 400W.
Lepo pise bold slovima pri vrhu product no.RS-430-PCAP,a 5 redova ispod ono max output power: 400W...

U cemu je ovde fora?Kutija fabricki zapakovana,na njoj pise 430,na napajanju pise 400!
Jel moguce da mi je CM spakovao slabije napajanje?Il to mozda "tako treba"?! :S:

Nazalost,nemam digitalac pri ruci pa sam slikao mob-om i ne vidi se onih 400w,mada sam zaokruio gde pise.

Prilozi

• 1.JPG
    1.JPG
    227.8 KB · Pregleda: 135
  • 2.jpg
    2.jpg
    143.8 KB · Pregleda: 136
nije to nista cudno....

Poslednja izmena:
Slicno je bilo i kod Enermax-a. Model 485 je ustvari imao snagu od 480W itd...

Poslednja izmena:
Nego jel glasan taj CM od 430w? Ja sam pre mesec-dva kupio 550w iz te serije ali je toliko bilo glasno da sam ga posle dva dana zamenio za chief.

Koliko se sećam, CM pravi razliku između kontinualne snage i vršne snage koju na kraći rok može da isporuči. Imam Real Power 450W sa onim pokazivačem koji na 400W prelazi u crveno.

Ne znam kolko je bucno,nisam se usudjivao da ga ugradim...Mada jedno koje sam vec ugradio ortakinji se uopste ne cuje.
Stvarno ne znam sta je gore...mislim na kutiji pise jedno,otvorim pise drugo...pa stvarno...nisam to ocekivo od CM-a.
Ima'l svrhe da navratim do pina da mi oni objasne kako to tako treba?
Napajenje kosta 4 i kusur hiljade,i jos mi daju slabije... :grrrr:

druze, to ti je normalno kod napajanja... nema sta da vracas....

slobodno ga povezi, ima da sljaka bez problema

ja imam to napajanje, doduse staro 11 meseci, tada su bila malo drugacija, moje ima valjda 8 cm ili 9cm, elem tih 430 je peak koje napajanje moze u kracim periodima da isporuci, realna snaga je 400w a vidim da na njihovom siteu stoji da je efikasnost 70%...inace napajanje koje ja imam je necujno...pogledaj moj potpis i vidi sta sve tera...ja sam izuzetno zadovoljan

Slobodno ga ugradi, sigurno je bolje od MS industrial koje si imao do sada. Budi bez brige.

Inace vecina proizvodjaca u marketiske svrhe daje nazive (brojcane) proizvodima koji ne odgovaraju cinjenicama.

Moram priznati da nisam ocekivao da CM budu takve funjare. Svi ozbiljni proizvodzaci (Enermax, Thermaltake, Seasonic, Antec, itd) napajanja u svom imenu imaju realnu a ne vrsnu snagu napajanja...

Ni oni u pinu nisu verovali(pozvao fonom),i otpakovali su jos jedno da se uvere i ispalo je isto...
Sva od 430 imaju 400.Rekli su da ce da mi vrate kintu ako hocu.
Zashto nebi lepo napisali da ima 1430...Kako seljacka fora,ne mogu da verujem... :(
Anyway,sacu da ga probam da vidim kolko je buchno.Da vracam ako se dere. :)
Dal mislite da je 400W(hmmm?) dovoljno za ovako clockovan 915(4.2GHz) koji prosto jede struju...?
Imam jos 2 12cm coolera,2 DVD-RW-a,2HDD-a...I necu uzimati nikakvu zverku od grafe.

Poslednja izmena:
Pa covek gore kaze da mu isto napajanje tera 4x160GB i 7900 kartu. Ne verujem da ce tebi da pravi probleme.

Zavisi od proizvođača do proizvođača. Inače, CM je ipak u manjini što se tiče razlike između peak i continual snage, koju može da isporuči.

Prosto, nije baš normalno da se napajanje od 400w označava kao 430, ako je tih 430 zapravo peak power.

Kao primer, navešću TT TR2 470w, čija je nazivna continual snaga celih 470w, dok je peak 550w. OCZ modstream, sa svojih 550w continual, postiže celih 630 u peaku, tako da CM ipak nije svoja napajanja označio na "džentlmenski" način. Svi ovi proizvođači navode continual snagu u nazivu, a ne peak.

Realno, to nije baš puno bitno, kada se od napajanja zahteva viši kvalitet, ali je bitno ako se računa da ta snaga mora da izdrži oko 90% loada. Nije baš logično da za svaku sitnicu mora da se bunari po nekakvim sajtovima, samo zato što se neki pametnjaković dosetio da će tako moći da proda svoju robu po višoj ceni.

I, što neko reče, mogli su isto tako da lupe i 750w, jer nije teško izvesti da dosta slabije napajanje (npr. 580w) izdrži toliki peak.

Pozdrav

Poslednja izmena:
Da, kod ovog CM 430w peak od tih 430w ne sme da traje vise od 30 sekundi (tako stoji u manualu) :wall: :crash:

Pikovi realno traju deo sekunde inace ne bi bili pikovi :)

E ovako...Napajenje je potpuno bessumno.Uopste se ne cuje.
Zato sto uopste i ne radi.Potpuno je mrtvo.
Povezao sve lepo kako treba,pritisnuo power dugme...nista.
Iskljucio i ukljucio I/O prekidac,i opet pritisnuo...Malo se pokrenuo cpu fan,i to je sve shto dobih od ovog napajanja...
Razmontiram sve,pogledam malo pazljivije,i vidim da ladno fali jedna zica na 24-pinskom konektoru.Jako zanimljivo,nema sta.Mozda ce neko(hmm,ljubazni prodavci :) )pokusati da mi objasni da je i ovo normalno? :)
Jos 2 zicice izlazi iz limene kutije i vracaju se opet u nju.Ne vidim njihovu svrhu?
Ovo je stvaaaarno katastrofa za jedan CM :mad: Duboko razocharan :(
Evo je i slicica....

Prilozi

• cm.JPG
    cm.JPG
    124.6 KB · Pregleda: 123
Koliko se sećam, CM pravi razliku između kontinualne snage i vršne snage koju na kraći rok može da isporuči. Imam Real Power 450W sa onim pokazivačem koji na 400W prelazi u crveno.

Takodje imam real power sa pokazivacem...Izgleda da moj pokazivac ne radi, tj. do sada nisam primetio da se pomerio sa 12-13% (ili cega vec). Za razliku od extreme power serije, real power je izuzetno tiho napajanje.

½Man½Amazing;1014272 je napisao(la):
Iskljucio i ukljucio I/O prekidac,i opet pritisnuo...Malo se pokrenuo cpu fan,i to je sve shto dobih od ovog napajanja...
Razmontiram sve,pogledam malo pazljivije,i vidim da ladno fali jedna zica na 24-pinskom konektoru.Jako zanimljivo,nema sta.Mozda ce neko(hmm,ljubazni prodavci :) )pokusati da mi objasni da je i ovo normalno? :)
Jos 2 zicice izlazi iz limene kutije i vracaju se opet u nju.Ne vidim njihovu svrhu?
Evo je i slicica....

normalno je da nema jednu zicu... a to sto 2 vire, e to ne znam da li bi trebalo da je tako.

idi lepo zameni napajanje, mozda da uzmes nekog drugog proizvodjaca.

Ma evo ti ga kontra primer...Moje je najtise ;)
Oki ako je noramlno...ne znam,nisam do sad obracao paznju.
Al nije normalno da ne radi XD
Zamenicu ga svakako.

Poslednja izmena:
Ja imam to napajanje samo malo stariju verziju, sa 8cm fan-om i 20pin konektorom. Meni je odlicno, ne cujem ga uopste a znao sam da ga opteretim mnoogo... 3 harda, 2 opticka uredjaja, 6800GS, 4x memorije, 3 ventilatora, 5 neonki, tv kartica, dodatni usb i jos neke sitnice... Sve gura bez problema...

Ti si naisao na neku losu seriju... ***... desava se.

½Man½Amazing;1014272 je napisao(la):
Evo je i slicica....

Ti nisi nasao za shodno da pogledas na netu tj na CM sajtu i proveris informacije pre nego sto istrchis ovako.
Takodje, zar ti stvarno mislis da tek tako moze da nedostaje jedna zica?
Ovo sto ti pises ukazuje na tvoj nivo (ne)poznavanja stvari i naka je Bog u pomoci onim ljudima u Pinu kojima ces pokusati da objasnis nesto sto ni sam ne znas....

Ja ti savetujem da malo procitas kako funkcionisu napajanja a pogotovo da se informises o tim "zicicama" kak obi svima nama a i ljudima u Pinu skratio muke i ustedeo trud :)

stigoh kuci, i proverih cifre na mom OCZ-u od 520W.

pise da na 3,5,12V granama daje max 500W a u pick-u/load-u 620W u trajanju od 60 sekundi

slika govori 1000 reci :)

spec_label.jpg

Dokle neki pik mere u sekundama OCZ meri u minutima :d.

i zahvaljujuci Misku sam i dosao do ovog odlicnog napajanja....

ja imam to napajanje...necujno je....vredi svaki dinar...nemas srece

Ljudima u pinu sam samo pokusavao da objasnim kako ima 400,a ne 430W.
Za ostalo sam vas pitao jer nemam nekog iskustva sa napajanjima,sto se vidi po mojim pitanjima :)
Nisam imao mnogo vremena da googlam,u sutra putujem na 10 dana ,znaci ako bih morao da ga menajm,morao bih danas.Za 10 dana verovatno nebi hteli da ga uzmu samo zbog toga sto se meni ne svidja sto ima 30w manje.
E,onda je ispalo i da ne radi...To me je tek iznerviralo.I poceo sam da dizem frku...(bez potrebe)
(Hmmm....Sad cete tek da me napadnete...)Ispalo je da je kabl koji je dosao s njim u prekidu(?!)
Uopste mi nije jasno kako.Poslednje sto bi pomislio.Slucajno mi pade na pamet da utaknem stari kabl sa kineza,i proradilo je potpuno normalno.
Napajanje je nevidjeno tiho(a radi :) )

Zakljucak,nije greska,prevara je.
Izvinjavam se svima sto sam vas iscimao, i sto sam otvarao ovaj thread,
al bar nesto korisno,ljudi ce znati da CM napajanja imaju manje nego sto pise na kutiji...(ahmm,koja nemaju?) :)

Hvala svima na pomoci,
Pozdrav.

Poslednja izmena:
Nije ni prevara... to je kao kada ti proizvodjac kaze da je njegov hard disk kapaciteta 320 GB. E nije nego :)

Nije ni prevara... to je kao kada ti proizvodjac kaze da je njegov hard disk kapaciteta 320 GB. E nije nego :)

Izvini, ali u neku ruku JESTE PREVARA. Kod diskova SVI proizvodzaci "lazu" na istu foru, a ovde SAMO CM vara ljude tako sto u naziv uredjaja stavlja peak a ne continuous snagu kao svi ostali brand-name proizvodjaci!

Sramora za CM, nisu zasluzili ni puno ime da im spomenem!

Vrh Dno