Šta je novo?

Cluster sistemi How to ???

widuljewic

Cenjen
Učlanjen(a)
22.01.2011
Poena
154
Pozz svima.... bicu kratak i jasan.... bavim se 3D grafikom.... skoro sam kupio iMac 27 kako bih brze i efikasnije radio..... medjutum rendanje finalne animacije je i dalje preterano sporo...... zato sam odlucio da napravim jednu Rendering farmu sa 10-tak kompova...... trazio sam na netu i video da neki ljudi koriste Cluster sisteme..... da li neko ovde ima iskustva sa ovakvim stvarima..... posto moj kum i drug koji su studirali na FTN nisu nikada culi...... :/ ....... elem da bi shvatili o cemu pricam....

http://helmer.sfe.se/

Pod pretpostavkom da hoces da pravis Linux cluster prebacujem ovo u Linux deo foruma. Ako sam promasio slobodno se buni :)

Hvala druze na ovim linkovima.... vec sam ja to sve pronasao ali nikako da pronadjem nekog ko to zaista i ume da radi.... sada mi je jedino pitanje da li ove farme rade cisto kao Nodovi i server.... ili su vezane kao Beowoolf ...... i da li je bilo ko pokusao da napravi taj famozni Beowoolf .....

.... vec sam ja to sve pronasao ali nikako da pronadjem nekog ko to zaista i ume da radi....
Zavisi da li tražiš nekog ko je tako nešto već napravio, ili nekog ko bi to mogao da napravi. Za ono prvo je najbolje da kontaktiraš kolege ili firme koje već imaju nešto slično.

Što se hardverskog dela tiče, tu stvari zavise od toga šta tačno želiš. Ako ideš na varijantu naslaganih kompova na polici, to može da ti napravi praktično bilo ko. Ako, pak, hoćeš namensko kućište kao ono na http://helmer.sfe.se/, tu bi ti trebala pomoć nekog iskusnijeg modera (http://forum.benchmark.rs/forumdisplay.php?71-Modding).
Što se softvera tiče, na osnovu ovog materijala na netu, rekao bih da se tu uglavnom koriste namenski Queue Manager-i za raspoređivanje poslova među nodovima (što besplatni, što komercijalni). Iako nemam iskustva sa ovakvim sistemima, čini mi se da bi iskusan sistem administrator mogao da ovako nešto postavi na noge.

I za koji tacno programski paket se zeli pravljenje rendering farme? Svedjanin na linkovima iznad je to radio za blender, koji je nativno podrzan na linuxu. Inace pomenuti svedjanin je ostavio i kratko upustvo, nije neki problem da se to nasteluje.

Poslednja izmena:
Hvala druze na ovim linkovima.... vec sam ja to sve pronasao ali nikako da pronadjem nekog ko to zaista i ume da radi.... sada mi je jedino pitanje da li ove farme rade cisto kao Nodovi i server.... ili su vezane kao Beowoolf ...... i da li je bilo ko pokusao da napravi taj famozni Beowoolf .....

Pogledaj kako su ovi ljudi to odradili. Mada python skripte koje su oni koristili nećeš naći.

Naravno, sve je rađeno u Blenderu. Ti verovatno radiš u nekom drugom 3D programu (Maya, Cinema 4D) pa nisam baš siguran kako bi to importovao u Blender.

Ja planiram da koristim C4D i RenderMan..... ni jedan ne podrazava Nativ ali svi rade iz wine-a ..... instalirao sam kuci na Mec-u server i Klijent a na PC-ju samo klijent.... tako da sam dobio farmu od 2 Noda... ovo sto su oni pisali za Blender u C4D ima po defoultu...... jedino i dalje ne shvatam.... zasto toliko insistiraju na Linux-u ..... da li dobijaju vece performanse.... i da li rade na farmi tipa Beowoolf .... ili obicni nodovi..... uglavnom sam na pravom putu da sredim Farum... posto sam sada vec instalirao i napravio Pipe line... vec razmisljam o kupovini Hardvera....., ukoliko se ispostavi da je Beowoolf sistem bolji... ima se cimam dan i noc dok ga ne pokrenem..... inace G@W ..... ovo mi je exstra pomoglo... posto iz snimaka vidim da i ova farma radi na Debijanu.....

Ja planiram da koristim C4D i RenderMan..... ni jedan ne podrazava Nativ ali svi rade iz wine-a ..... instalirao sam kuci na Mec-u server i Klijent a na PC-ju samo klijent.... tako da sam dobio farmu od 2 Noda... ovo sto su oni pisali za Blender u C4D ima po defoultu...... jedino i dalje ne shvatam.... zasto toliko insistiraju na Linux-u ..... da li dobijaju vece performanse.... i da li rade na farmi tipa Beowoolf .... ili obicni nodovi..... uglavnom sam na pravom putu da sredim Farum... posto sam sada vec instalirao i napravio Pipe line... vec razmisljam o kupovini Hardvera....., ukoliko se ispostavi da je Beowoolf sistem bolji... ima se cimam dan i noc dok ga ne pokrenem..... inace G@W ..... ovo mi je exstra pomoglo... posto iz snimaka vidim da i ova farma radi na Debijanu.....

jedan logican razlog zasto se linux preferira, je cena licenciranja, nema je. sto je prilicna usteda ako imas tipa 10 rendering masina.
osim toga imas vecu fleksibilinost kod administracije, kloniranje, mrezni storage, itd..

Poslednja izmena:
linux je, za razliku od windowsa, moguce klasterovati do u beskonacnost.... zato i ne cudi sto su blender i linux rendering farme postale holivudski standard.

Mislim da se za ovo ne koristi beowulf klaster obzirom da zahteva specijalno pisan kod gde se koriste biblioteke usko povezane sa beowulfom. Pre ce biti da se koristi slicna tehnologija koju koristi recimo distcc (jedan nod preko mreze salje zahteve da mu se pomogne u poslu, svi ostali nodovi se odazivaju, odrade svoj deo posla, salju nazad rezultat preko mreze i cekaju sledeci zadatak), tj. nesto slicno kao sto je uradio svedjanin koji je koristio queue rendering menadzer.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno