Šta je novo?

Clone Disk

13umble13ee

Cenjen
Učlanjen(a)
18.11.2011
Poena
170
Imam jedno pitanje :)
Zelim da nosim SSD na reklamaciju, ali mi je i sistem i sve na njemu...da li postoji mogucnost da kloniram sve sa SSD-a na HDD bez da rusim sistem pa install na HDD ponovo sistem i sve programe.?

Acronis ti je program za te stvari.

obicno ako mozes da kloniras disk sa njim je sve u redu i obrnuto

Znaci ipak mogu bez rusenja sistema da kloniram sa SSD-a sve na HDD? A moze li mi neko reci kako :D
Znaci fora je sto ja zelim da clone sistemsku particiju.

Poslednja izmena:
Pa mozes , bilo kako. Samo uzmes northon gost ili tako nesto. Sad nisam nikad radio iskreno , ali mislim da ne bi smelo da ima problema. Isti je interface isti je OS...
Ono sto mene muci zasto nosis SSD na reklamaciju, ako ti ne radi tako da moras da ga reklamiras verovatno nece hteti ni da se klonira jer mu nesto fali...

Fali mu samo brzina....zato sto je to mrtvi Kinston v200 i sporiji je od mog HDD... Rekli su mi da ga slobodno donesem pa cemo da se dog sta cemo sa njim.

Da li ce onda meni raditi sistem ako ga samo kloniram, imao sam problema ranije pa ne znam kako i sta.

Ima jedna "zvrčka" sa ssd koja se zove "partition alignment" i koja je veoma bitna za pravilan rad ssd-a i brzine koje postize.
Da bi partition alignment bio dobar treba kad se klonira da ssd bude isti u "bobu" kao klonirana particija ili da je ssd veci...
Zasto ti ne bi sa acronisom napravio bacup svega na ssd-u i kad dodje novi ssd ti odradis instalaciju w7 radi partition alignment-a i onda uradis backup sistema i svega sto je bilo na sadasnjem V200 ?
Strucnjaci pitanje za vas, da li bi ovo moglo ovako?
Omasis li sa partition alignment/cloniranje onda ce brzina novog ssd-a biti mnogo manja...
Upucena strucna lica molim za ozbiljne komentare.

Poslednja izmena:
OMG...sta si ti sada rekao...ja sam trazio za pomoc koja je kolko tolko hitna...a ti mi tu dajes mozgalice. Ima jedan problem...meni je HDD u particijama, a da bi klonirao, moram da obrisem sve particije, ili to moze drugracije.???

Ja cu da ti prenesem moje iskustvo, a ti vidi...

Uz pomoc Paragon HD Managera sam klonirao SSD particiju na HDD kao backup.

Kako se stvari nisu odigrale kako treba sa novim OSom na SSDu ja odlucim da butujem bekap particiju sa HDDa. Nije moglo. Vrti win logo unedogled.
OK, ugasim, pokrenem Paragon sa CDa i vratim Image sa HDDa na SSD i nije radilo. Ni do repaira nije moglo da se dodje. Takodje, recovery consola nije bila od pomoci.

Moguce da sam ja nesto prevideo ili je negde drugde problem bio.

Pre, inicijalno kopiranje HDD particije na SSD je proteklo bez ikakvih problema. Trim je radio. Brzine nisam merio, ali subjektivno SSD nije bio ni brzi ni sporiji nego je sad sa svezim OS.

Ja ti predlazem da probas klonirati particiju sa SSDa na HDD i videti da li ce da butuje...

Mogao bi to da uradim, ali je problem (kao sto sam napisao nekoliko postova gore) sto nemam jednu particiju nego vise...i onda me pita da li zelim da delete sve...

Mogao bi to da uradim, ali je problem (kao sto sam napisao nekoliko postova gore) sto nemam jednu particiju nego vise...i onda me pita da li zelim da delete sve...

ala ti komplikuješ. Možeš da vratiš image na neku od tih particija, samo pazi da ne bude manja od instalacije na ssd-u. Mada bi ja backup svega i svež install

Pa zelic clone samo privremeno dok ne uzmem novi SSD, i onda cu lepo install sve na njega.

Ovako sam ja radio (znas da postoji uvek rizik da izgubis podatke?):

- Na HDDu napravim dovoljno velik 'unallocated' prostor (smanjis particiju/particije na HDDu ako treba -shrinkujes je), tj. velicina onolika koliki je SSD
- Oznacim particiju sa SSDa, pokrenem kopiranje particije (ne kompltenog SSDa)
-- Pita me gde --> Na taj unallocated prostor na HDDu

EDIT: ili ovo sto psycho predlaze: uradis image na hdd, pa samo restore kasnije. Tu ne bi trebalo da bude zvrcki, ali nema ni tih podataka dok ne resis SSD (u stvari ima - ali onda moras da mauntujes taj image, a ne znam da li bi se snasao... ja to nisam radio...)

Poslednja izmena:
Napravio sam backup, i onda restor na HDD, ali javlja onu gresku kada se pali komp, i nece da digne sistem...

Onda ces morati kao i ja (ako se ne javi neko pametniji i objasni obojici)...

Instalacija svezeg OS i scavange podataka...

Aj molim vas ako neko zna da mi objasni tacno sta treba da radim...ali da to ne podrazumeva ponovno instaliranje sistema na HDD, vec samo da se clone ili sta vec treba bez gubljenja podataka...ili neka napise ovde, ili neka mi se javi na PM.
Hvala...

Druze meni se cini da ce ti biti "laksa" i sigurnija opcija da se spremis za cist instal, sve ispocetka, pa nek traje koliko traje ...

Iz nekih čudnih, neobjašnjivih razloga meni nekoliko puta nije uspelo ( više puta je uspevalo ) da kloniram sistemske particije, sa Acronis Disk Director-om, tj po kloniranju sistem nije hteo da se "digne"
Ali, posle tih neuspelih pokušaja, svaki put je uspelo ako sa Acronis True Image napravim image particije, i vratim ja na taj novi HD
Naravno, ako je XP u pitanju, ta nova particija mora da bude primary i active
Za Win 7 je nebitan tip particije, primary ili logical, samo se označi active, i potrebno je da se "popravi" boot manager, tako što se, po kloniranju, pokrene instalacija Win 7, sa istog diska sa kog je instaliran, i ide se na Repair, win će videti da ga nema boot manager, i popraviti ( ponekad to uspeva iz drugog puta, nemam objašnjenje ni za to )

Iz nekih čudnih, neobjašnjivih razloga meni nekoliko puta nije uspelo ( više puta je uspevalo ) da kloniram sistemske particije, sa Acronis Disk Director-om, tj po kloniranju sistem nije hteo da se "digne"
Ali, posle tih neuspelih pokušaja, svaki put je uspelo ako sa Acronis True Image napravim image particije, i vratim ja na taj novi HD
Naravno, ako je XP u pitanju, ta nova particija mora da bude primary i active
Za Win 7 je nebitan tip particije, primary ili logical, samo se označi active, i potrebno je da se "popravi" boot manager, tako što se, po kloniranju, pokrene instalacija Win 7, sa istog diska sa kog je instaliran, i ide se na Repair, win će videti da ga nema boot manager, i popraviti ( ponekad to uspeva iz drugog puta, nemam objašnjenje ni za to )

Da repair obavezno za svaku sedmicu do sada. A par puta mi je uspevalo i sa xp diskom da uradim repair sedmice koji nije hteo sa diskom sedmice.
Ili starim Norton ghostom kopiras particiju(mozes da ukljucis opciju da ignorise bad sectore). To je do sada uvek prolazilo kad acronis nije mogao.

Postoji još programa pored acronisa. Winimage, tako nešto, kad dodjem kući napisaću tačan naziv. Evo ti još jedna solucija. Napravi image, digni ga u virtuelnu mašinu, pa kopiraj na sistem. Nažalost, i ovome prethodi fresh install...

Postoji još programa pored acronisa. Winimage, tako nešto, kad dodjem kući napisaću tačan naziv. Evo ti još jedna solucija. Napravi image, digni ga u virtuelnu mašinu, pa kopiraj na sistem. Nažalost, i ovome prethodi fresh install...

i imaš kod nekih programa opciju da kopira sve sektore tako da napravi identičnu kopiju, doduše to može da donese još problema...

Nazad
Vrh Dno