Šta je novo?

Clone ali ne celog disc-a nego odredjene particije

Pablo

Čuven
Učlanjen(a)
20.12.2006
Poena
500
Nabavio sam 6400AAKS i zelim da prebacim dve particije na njega. Jedna se nalazi na HDD-u od 160GB ( ima samo ona jedna particija ) i na njoj je instalirana VistaX64 i ukupna velichina podataka na njoj je nekih 35GB. Sad nju zelim da prebacim na drugu particiju na novom 6400AAKS-u koja je velika 100GB.
Druga particija koju zelim da prebacim na 6400AAKS se nalazi na HDD-u od 320GB i njena velichina je 100GB i sadrzi WinXP+Igrice i popunjena je 95%.
Posle prebacivanja onaj od 160GB leti napolje i ostace samo 640 & 320GB

Neshto sam pokushavao preko Acronis True Image Home ali mi neshto neide :(
Jel moze neka pomoc, objashnjenje ??

Evo kako bi to trebalo da izgleda:

Poslednja izmena:
Po mom mišljenju, od svih tih super-huper programa bolji je ovaj mali programčić:

http://www.drivesnapshot.de/en/

Najzgodnije je raditi iz BartPE. Uradiš image particija (to može i iz Windowsa), podigneš komp sa BartPE, pokreneš program i samo klikći desnim tasterom miša - samo će ti se kasti šta da radiš.

Razume se, nije zgoreg pročitati uputstvo sa onog linka gore.

Poslednja izmena:
^^
Chek chek sad si me zbunio: ono shto si dao su dva razlichita programa ??

Ja bih ipak da uradim preko Acroni True Image ako moze...
Image Viste vec imam i samo je trebam restorovati na K particiju ali nemogu iz nepoznatog razloga ( valjda zato shto je 6400AAKS disc Dynamic a ne Bacis ?? ) poshto kad idem na restore Disc 2 nemogu da oznachim:

Nemoj ni slučajno da ostavljaš te diskove kao dynamic. Iskoristi priliku sada dok još nisi prebacio podatke na njih i ponovo ih particioniraj. Ako ih ostaviš kao dynamic, samo ćeš imati problema kasnije.

^^
Chek chek sad si me zbunio: ono shto si dao su dva razlichita programa ??
Pošto ne kopiraš sistemsku particiju (tj. kopiraš, ali na drugi disk) valjda može i direktno iz Windowsa, tj. da ti ne treba BartPE.

Nemoj ni slučajno da ostavljaš te diskove kao dynamic. Iskoristi priliku sada dok još nisi prebacio podatke na njih i ponovo ih particioniraj. Ako ih ostaviš kao dynamic, samo ćeš imati problema kasnije.

Mislish ?? :D Prebacio sam nekih 100GB ali cu ih sad vratiti na stari.

Pošto ne kopiraš sistemsku particiju (tj. kopiraš, ali na drugi disk) valjda može i direktno iz Windowsa, tj. da ti ne treba BartPE.

Mislio sam iz Xp-a da prebacim Vista particiju pa posle da bootujem u Vistu i iz nje da prebacim XP particiju na novi HDD.

Nisam probao tačno to što pričaš, ali mislim da neće biti problem. Uostalom probaj, program je neobično mali i brz, za 15 min ćeš znati.

Konvertovao sam disc u Basic i restorovao sam image Viste preko Acronis True Image ali:
samim restorovanjem acronis mi je obrisao sve particije na novom HDD-u ( 100GB+100GB+ostatak od nekih 400GB i pitao me je dali zelim da obrishem particije i ako bi stavio da nezelim nemogu da idem na NEXT ) i uradio istu kao ona na kojoj je Vista bila instalirana ( 152.66 GB ). Ok nije problem velichina - smanjicu je na 100GB preko Acronis Disc Director-a.

Ali pretpostavljam da kad cu restorovati WinXP na taj novi HDD Acronis True Image ce opet obrisati sve particije ?? :trust: Jel ima nekog nachina da to zaobidjem poshto mi ovako nishta nevredi ??

Poslednja izmena:
Ja sam za kopiranje particija svojevremeno koristio Ghost sa Hirens Boot CD-a.

Konvertovao sam disc u Basic i restorovao sam image Viste preko Acronis True Image ali:
samim restorovanjem acronis mi je obrisao sve particije na novom HDD-u
Pa ti se uhvatio tog Acronisa kao da je zapisan u Mojsijevim pločama. Ja sam ti lepo rekao kojim programom ćeš odraditi to što hoćeš i da si me poslušao još juče bi bilo gotovo. :mad:

Opusti se matori :)

Sa onim postom gore si me samo zbunio: postavish link ka upustvu za program "Drive Snapshot" i onda pominjesh neki program BartPE koji nema vze sa ovim gore i da stvar bude josh gore izbacuje mi neku greshku...

Probacu Drive Snapshot kad dodjem kuci...

Poslednja izmena:
Pa BartPE je bezmalo obavezan za sve imaging programe... Šta ako ti pukne win ili particija, sa čega da digneš mašinu i uradiš restore?

Opusti se matori :)

Sa onim postom gore si me samo zbunio: postavish link ka upustvu za program "Drive Snapshot" i onda pominjesh neki program BartPE koji nema vze sa ovim gore i da stvar bude josh gore izbacuje mi neku greshku...

Probacu Drive Snapshot kad dodjem kuci...

Uci ces u sticky, skini taj "neki program BartPE" zlu ne trebalo, pu pu.

Pa BartPE je bezmalo obavezan za sve imaging programe... Šta ako ti pukne win ili particija, sa čega da digneš mašinu i uradiš restore?

Sad sam imao vremena i malo sam progooglao. Uglavnom sam sve ovo pisao sa posla pa tad nisam imao vremena za chitanje i googlanje. Program je extra. Dobijem win koji podignem sa CD-a i koji je potpuno funkcionalan za ono shta mu je namena. Nema smaranja sa DOS-om i kucanjim komandi. :) Stvarno extra program :)

I onaj Snapshot Disc Imageing isto nemoze da smanji particiju ( kao ni Acronis True Image ) ako je oreginalna bila 150 GB i restorovana mora da bude toliko. Ali velichinu sam sredio preko Acronis Disc Directora tako shto sam od one restorovane oduzeo ono shto je bilo vishak ( ~50GB ) i dobio particiju velichine 100 GB sa restorovanom Vistom.

Samo sad mi se pobrkao Boot manager i nemogu da startujem Vistu. Znachi kad se pali komp normalno izbaci ekran za izbor OS-a ali kad izaberem Vistu dobijem greshku da nemoze da se startuje i da ubacim Vistin DVD i da popravim boot manager - samo je problem shto nemam pri ruci taj DVD. Kako da popravim boot manager bez Vistinig DVD-a ??

Probaj sa VistaBootPro programom.

Ja se nisam mucio sa image-ovanjem, radio sam samo copy-paste i mislim da je to ono sto ti treba. Digni lepo masinu sa BartPE cd-om(e sad, ja sam izabrao win2003 jer sam prebacivao podatke na eksterni HDD preko USBPCI kartice posto sam se plasio da ne prepozna USB2.0), pokreni "A43 File Managment Utility" koji se nalazi pod "standard programs/acessories" i uradi sta si zamisio :)
Zasto bas taj, pa zato sto pamti sistemska podesavanja za svaki fajl, sto se ne vidi ostace nevidljivo itd :)

I onaj Snapshot Disc Imageing isto nemoze da smanji particiju ( kao ni Acronis True Image ) ako je oreginalna bila 150 GB i restorovana mora da bude toliko.
Hm... Da li si siguran da si čekirao kad radiš image da radi samo image popunjenog, ne i praznog prostora? Ja, doduše, nisam radio restore veće na manju, ali me je oduševilo kako radi restore na veću. Nekoliko puta mi se dešavalo, sa raznim programima, da mi naprave neku malu particiju a ostatak mi ispadne neiskorišćen prostor pa posle moram da budžim (npr. imam particiju 50 GB, vraćam image particije od 10 GB i dobijem 10 GB i 40 GB ničega). Kad se radi restore na veću jendostavno pita jel' hoću da "razvučem".

Boot manager bi trebalo da je lako popraviti, samo ubaciš prave podatke. Ja, nažalost, ne znam tačno kako je najbolje pokupiti podatke za ručno ubacivanje. Ajd neka neko javi, mislim da bi mnogima bilo korisno, sigurno ima ko zna.

Restorovao sam Vistu uspeshno ali nikako nisam mogao da popravim boot manager ni sa vistinog DVD-a pa sam odluchio da je reinstaliram. Ionako cu sad menjati plochu pa da imam chistu instalaciju, a i nisam imao puno programa na njoj pa da imam puno posla oko reinstall-a.

E sad sa XP-om je drugachija situacija i njega sigurno necu reinstall-irati poshto imam brdo programa i podeshavanja za iste. Restorovao sam XP na prvu particiju na novom disc-u i najpre nije hteo da se podigne ali sam uradio repair sistema i sad oce da bootuje ali ladno pishe da je podigao sistem sa F drive-a :zgran: ( posle restora sistema na novu particiju otkachio sam stari HDD sa sistemom ) i naravno da pola programa neradi a ni sam neznam kako sistemska particija moze da ima slovo F ?? Jel mogu da ga izmenim na C iz BartPE-a ??

Restorovao sam XP na prvu particiju na novom disc-u i najpre nije hteo da se podigne ali sam uradio repair sistema i sad oce da bootuje ali ladno pishe da je podigao sistem sa F drive-a
Meni se nedavno desila žešća besmislica kad sam uradio reparaciju. Naime, Win je "reparirao" prvu aktivnu (kasnije sam je deaktivirao) particiju na novom HDD-u, na kojoj nikada nije ni postojao Win (zapravo, jeste postojalo jedno "parče" Windowsa pošto je WD tool za particionisanje počeo kopiranje sa C na tu particiju jer sam prvo stvarno hteo da tu bude Win pa se predomislio, prekinuo ali zaboravio da obrišem fajlove). Uredno je "prekopirao" Win sa dosadašnje C particiuje i sve prebacio na novi disk tokom reparacije. Nemam pojma kako se ovo desilo.

Jel mogu da ga izmenim na C iz BartPE-a ??
Postoje dva načina da se ovo odradi (ne treba ti BartPE, radi se iz normalnog Windowsa), prvi je da se obrišu ID stringovi diskova u Registry-ju. Drugi je (ja to koristim, i kad se desio gore opisani problem sam to uradio) da se u Reg sekciji "mounted drives" zamene slova diskova (u tvom slučaju C i F) i restartuje komp.

Molim te, šta god da radiš, napravi prethodno Registry backup.

Poslednja izmena:
Probao sam i ja par puta sa Acronisom da uradim clone, nikad nije uspelo, ali je zato radilo kad uradim backup jedne paticije pa onda taj backup vratim na particiju na drugom hardu (prethodno sam particionisao disk sa xp instalacionim cd-om). Evo detaljno kako sam ja to radio

1. Novi hard particionisem
2. Uradim backup starog c-a na ne-boot particiju novog harda ili na neki prenosni hard
3. Skinem stari hard
4. Uradim RESTORE na novi hard, ako je particija na novom hardu veca otvori neki meni gde ima da se podesi velicina particije, particija moze da bude i veca i manja od stare particije ali ne moze da bude manja od backupa+swap file

Direktno clone, sa particije na particiju nikad mi nije radilo

@Sadan

Tako sam i ja radio sa Drive Snapshotom, osim što nisam skidao stari hard.

Postoje dva načina da se ovo odradi (ne treba ti BartPE, radi se iz normalnog Windowsa), prvi je da se obrišu ID stringovi diskova u Registry-ju. Drugi je (ja to koristim, i kad se desio gore opisani problem sam to uradio) da se u Reg sekciji "mounted drives" zamene slova diskova (u tvom slučaju C i F) i restartuje komp.

Kako se radi odradim ovaj drugi ?? Shta je reg sekcija ?? Jel to Registry baza ( poshto nemogu u njoj da nadjem Mounted Drives ) ?? Jel mozesh malo detaljnije da opishesh ??

Sorry na toliko pitanja ali nisam razumeo shta i kako.

:wave:

Ma lupio sam ime, sorry, tek sam se razbuđivao kad sam pisao taj post (a REG itd. je pokušaj da se skrati pisanje za Registry):

HKLM\SYSTEM\MountedDevices

Kako da izmenim ?? Copy/Paste :) ?

Ne, ne, ne diraš tu binarnu vrednost... Samo u imenu vrednosti gde je C staviš F, i obratno. Znači, \DosDevices\C: preimenuješ u \DosDevices\F: (ako hoćeš da tako bude) i obratno.

Poslednja izmena:
Uradih tako ( rename-ovao sam ) ali sistem se zapucao prilikom boota na Welcome screen-u :wall:
Posle kad sam popravio sa windowsovim CD-om bootovao je normalno ali i dalje imam sitnih problema... Nadam se da cu ih reshiti. Zivce sam izgubio dok sam ovo odradio...

wiz hvala na strpljenju i pomoci...

:wave:

Acronis Migrate Easy 7.0 je pravo resenje za tebe.Nema pravljenja imidza i zezanja.Samo kopiras particije koje hoces sa jednog harda na drugi i mozes da menjas i velicinu kako hoces.Stvarno je easy,uz njega ide i step by step upustvo.Za pola sata odradis ceo posao.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno