Šta je novo?

Clockovanje babe - PIII@800 i problemcic

Mx

Čuven
Učlanjen(a)
07.04.2002
Poena
619
Prvo clocknuo sam ga na 900 mhz i bilo je sve ok.Tada je magistrala bila ispod 133 ali je mnozilac bio veci.Reko,nece smetati karticama da vratim na 133 magistralu i sa vecim mnoziocem dobijem 1000mhz.Ali blokirao je jako brzo pri paljenju,dovoljno brzo da ne mogu da vratim parametre na normalu.Na uputstvu za plocu pise da se parametri vrate na normalu pri restartu usled zakocenja kompa.Ali nisu.Na kraju sam dzamperima na ploci vratio proc na 800 i magistralu 133.Ploca je asus cusl2-c,memorija ibm pc133.Posto se i dalje vozim preko dzampera,kako da vratim na pocetno stanje frekvenciju procesora pa ispocetka sve podesim softverski?
I kako da uopste overclockujem na vise od 900 mhz?
I jos jedna stvar me zbunjuje.Po kupovini proc. skinuo sam intelov program za proveru proc. koji mi je rekao da je unutra PIII 600mhz za 100mhz magistralu.Da li to objasnjava slabe overclock rezultate?

Mx je napisao(la):
Prvo clocknuo sam ga na 900 mhz i bilo je sve ok.Tada je magistrala bila ispod 133 ali je mnozilac bio veci.Reko,nece smetati karticama da vratim na 133 magistralu i sa vecim mnoziocem dobijem 1000mhz.Ali blokirao je jako brzo pri paljenju,dovoljno brzo da ne mogu da vratim parametre na normalu.Na uputstvu za plocu pise da se parametri vrate na normalu pri restartu usled zakocenja kompa.Ali nisu.Na kraju sam dzamperima na ploci vratio proc na 800 i magistralu 133.Ploca je asus cusl2-c,memorija ibm pc133.Posto se i dalje vozim preko dzampera,kako da vratim na pocetno stanje frekvenciju procesora pa ispocetka sve podesim softverski?
I kako da uopste overclockujem na vise od 900 mhz?
I jos jedna stvar me zbunjuje.Po kupovini proc. skinuo sam intelov program za proveru proc. koji mi je rekao da je unutra PIII 600mhz za 100mhz magistralu.Da li to objasnjava slabe overclock rezultate?

1. Ako si kupio/platio P3@800 prevaren si, svesno ili ne, od strane prodavca.
2. Promena mnozioca kod intela P3 nema nikakvog smisla, jer je procesor zakljucan, i to nikako ne utice na rezultate OC-a.
3. Ako si dosao do 900MHz, i sve ti radio OK, tvoj procesor se lepo overklokuje jer si magistralu digao do 150 MHz. Doduse, pre neki dan neko je postovao rezultat na 180FSBu, ali to je verovatno prava retkost (i cini mi se da je procesor radio na 133 po defaultu, sto opet, ne mora da znaci nista).

Predlog je da drzis ti to lepo na 133MHZ FSBu, zbog zdravlja periferija, ako ti nije zapelo bas za 100MHz vise. Pozdrav!

Ok.Thanks.

intelov program za detekciju cpu-a ima tezak bug jer moj kopermine 933@1035 detektuje svaki put razlicito [od 1.4 do 1,81ghz]

"Popasao" si remark procesor. Odmah ga reklamiraj prodavcu.
Ja sam postovao 933@1260(7X180), taj primerak je fabrički 133 i ima i te kako veze jer ima rezervu snage, dok ovaj koji ti imaš nema.

Misa® je napisao(la):
...taj primerak je fabrički 133 i ima i te kako veze jer ima rezervu snage, dok ovaj koji ti imaš nema.

Ako je ovo opaska na ono moje "ne mora da znaci nista", da pojasnim da sam hteo reci da 180 i nije bas uobicajen rezultat za OC, nevazno da li je procesor 100 ili 133 fsb. Ako nije bila opaska, ok, moja greska u tumacenju.
Generalno, moglo bi se reci da se njegov P3 primerak lepo klokuje, jer radi na taktu 50% visem od nominalnog. Nigde nije napisao da li je "ubrizgao" malo dodatnog napona procesoru, ali ako radi na default naponu na 150 fsb-u to je definitivno dobar rezultat.
Za Mx-a: Ako ti je bas zapelo da OC, probaj da dodas malo napona procesoru, i povecavaj magistralu lagano. Mozda dobijes nesto. Vodi racuna o temperaturi procesora, i ako imas neki losiji kuler, zamena kulera bi mozda mogla da pomogne, i termalna pasta, ako je vec nisi stavio.

Procesor sam uzeo pre vise od 1god,pa mogu da se zalim samo svetom petru:D
Pastu sam naravno odmah stavio pri kupovini,a cooler je golden orb.Probacu sa malim dizanjem napona ali niste mi rekli kako da parametre procesora vratim na normalu da se ne bi zakucao komp.???

JoeKuboj je napisao(la):
intelov program za detekciju cpu-a ima tezak bug jer moj kopermine 933@1035 detektuje svaki put razlicito [od 1.4 do 1,81ghz]

Ima li neko direktan URL za DL ovog programa (samo onog originalnog Intelovog) - mrzi me da lutam po Intel.com-u sada..

hrkk

Nazad
Vrh Dno