Šta je novo?

Cleartype na WIN 7 SP1

D@m|r

Čuven
Učlanjen(a)
30.03.2005
Poena
619
Zanima jel normlano da cleartype zamuti toliko sliku? Probao sam da iskljucim ali su mi onda slova nekako tanka i nikakva. Koristim Win 7 vec neko duze vreme i ranije nisam imao ovih problema nikad mi nije smetalo ali vec par meseci me ovo ubija :mad: Stalno sam mislio da je do monitora nesto ali izgleda da ovaj cleartype nesto zeza, cak sam uradio i reinstall sistema ali isto.

Okacio sam sliku zumirana je 400% da se lakse vidi mada i na 100% se vidi ta crvena boja kako probija sa strana pogotovo na vecem fontu kao na slici gore gde pise Mozilla Firefox.

Monitor iz potpisa i koristim ga na native rezoluciji (1680x1050) na 60Hz. Mozda sam se utripovao nesto ali mi se cini da na drugim racunarima koji imaju win7 nije bas tako jako izrazeno.

Prilozi

• win7-400x.png
    win7-400x.png
    8.8 KB · Pregleda: 82
Start -> Fonts -> Adjust Clear Type text, provešće te kroz nekoliko koraka, izaberi ClearType metod koji ti odgovara.

Probao sam skoro sve opcije, nista nije pomoglo. I dalje su slova crvenkasta a pogotovo veci fontovi tu ubija koliko smeta :( Izgleda cu morati cleartype off :D

Normalno je ovo. I ja sam imao problema dosta. Na svu srecu tune up utilities ima mogucnost podesavanja za font smoothing (no smothing, standard smoothing, clear type). Ja koristim standard jer nikako nisam uspeo da podesim clear type kako valja.

Mene od ClearType-a bole oci, koristim gdipp

Mora da probija crvena boja. Pixeli na ekranu nisu kvadratnog oblika, vec najcesce 3 pravougaonika (RGB) koji jedan pored drugog grade kvadrat. Cleartype koristi ovu subpixel informaaciju da bi umeksao ivicu slova. Ovo se posebno primecuje na zaobljenim slovima (O, 0, 6, ...) gde leva ivica slova pocinje na R pa se prosiruje i prelazi na G i na kraju na B.

Ugasim sam cleartype. Malo je drugacije ali navikao sam se vec, to probijanje crvene pocelo da mi smeta :D ne znam kako to do sad nisam primecivao a vec dosta dugo koristim win7 i sigurno to ranije nisam gasio.

Hvala na objasnjenju yooyo

Stavi gdipp, podebljace ti slova da ti ne ispadnu oci posle par sati citanja.

Probao sam gdipp nije mi se bas svidelo, slicno je kao cleartype. Slova su mutnija i crvena boja izbija ali ne toliko kao kod cleartype. Nisam pametan mislim da cu se navici ovako bez icega :D u svakom slucaju hvala.

Vrh Dno