Šta je novo?

ClawHammer 2800+ && Asus K8N-e "problem"

comverse

Slavan
Učlanjen(a)
09.04.2006
Poena
309
Procesor stabilno radi na [email protected] i prolazi sve moguce testove stabilnosti itd.
Temperatura je pod punim opterecenjem 51 stepen sa box coolerom.
Problem je sledeci:
Iz kucista se javlja veoma iritirajuce "cvrchanje" (nisu kuleri, jer to nije buka od ventilatora, nego bukvalni cvrchanje), koje nestaje kada vratim podesavanja na default vrednosti.
Jos sam primetio da je taj zvuk najjaci kada je proc na idle-u. Kad ga opteretim sa nekom npr. rar kompresijom zvuk nestaje.
Jel imao neko slican problem?

Prilozi

• cpu-2637.JPG
    cpu-2637.JPG
    45.1 KB · Pregleda: 104
To cvrche one naponske zavojnice na plochi. Cvrchi i meni K8N-e DL vec jedno 7 meseci, ali plocha radi super. BTW cvrchala mi je i Abit NF8, ali je i ona radila normalno. Moj savet ti je da ignorishesh to.

Jos sam ga testirao.
Na istoj voltazi (1.675) i na frekvenciji od 1.81GHz ne ispusta nenormalne zvukove.
Imam utisak da procesor ogranicava ploca sto se tice OC-a, cini mi se da bi mogao i 2.8GHz ako ne i preko uz dobru maticnu plocu...
Steta...izgleda da cu morati da se zadovoljim sa tih 1.8GHz, posto je ovo cvrchanje stvarno mnogo iritirajuce.

postoji nacin da se zavojnice obloze nekim materijalom, gumom, lepkom i na taj nacin sprece vibracije, samo ja to nisam radio i neznam kako se to radi sigurno ima iskusnijih koji su to pokusali... p.s. svojevremeno sam prodao MSI 6800LE koji je zaista bio fenomenalan 16/6 core 410MHz mem 930MHz ali je cvrcao i to me je strasno nerviralo, kod mene se to desavalo kada je slika u pokretu npr. skrolujem prozor... nikada prezaljenih 12000 poena u 3dmark2003.

cvrci chipset, a ne zavojnice, barem sam uhom tako "uhvatio", mada moguce da cvrci i jedno i drugo. Vec sam pljuvao po ovoj ploci pa necu ovde da se ponavljam, ali cenim da je ECS bolji izbor od tog asusa koji je krajnje nekvalitetno izradjen sto me jako cudi i iritira sobzirom da je asus u pitanju i da je vec imao ovakvih pehova sa v266-c serijom ploca...nazalost istorija se ponavlja opet

gx-x je napisao(la):
cvrci chipset, a ne zavojnice, barem sam uhom tako "uhvatio",

bice da si pogresno uhom uhvatio ;), nemoguce je da cipset cvrci sve sve al cipset tesko.

Definitivno ne crvci cipset!

Mozda zaliti zavojnice silikonom, u tankom sloju?
Ili neki termo-skupljajuci burzir?
Nego, to je sasvim lep o.c. Odakle ti 1.67V za proc, zar ta plocha ima podizanje napona u bios-u?
Ja hladim svoj chip, ogromnim pasivcem, sa neke intel ploche, i ne idem preko 2.2ghz.
Ne pisti, josh:) Ali je jednom opasno zakucala kad su pocele vrucine.

jel vam chip "krcka" ili daje neki konstantan ton ? Ako krcka onda je chipset (ne pitajte me kako i zasto, ali sigurno ne krcka pasivni hladnjak na njemu) ako zvizdi i zavija onda je zavonica i kraj.

@SOCOM:

pin volt mod na 1.55V + ploca overvoltuje za 0.05V.

gx-x je napisao(la):
jel vam chip "krcka" ili daje neki konstantan ton ? Ako krcka onda je chipset (ne pitajte me kako i zasto, ali sigurno ne krcka pasivni hladnjak na njemu) ako zvizdi i zavija onda je zavonica i kraj.

Onda su u ovom slučaju definitivno zavojnice.

SOCOM je napisao(la):
Mozda zaliti zavojnice silikonom, u tankom sloju?
.

Mozda pomogne samo da pomeris zice za mm na zavojnici, probaj da ih razmaknes ili priblizis, ili mozda da ih zategnes pomeranjem u neku stranu dal zica ili same zavojnice, sto je dosta tesko ako je zica debela.

gx-x je napisao(la):
Evo mastercula vam je odgovorio i dokazao umesto mene da i te kako moze da cvrci chipset, eto vam ga bas i na tom asusu LOL :d :d :d

http://img48.imageshack.us/img48/9018/v6010010b0xm.jpg

(aj mozda nije bas na tom ali ne bi me cudilo :D )
Pa kad cvrci chipset, onda sigurno ne prolazi "sve testove stabilnosti" :d :smoke:

Tacnije - prolazi sve testove ne-stabilnosti! :D

ma prolazio je sto je najgore, a krckao je i na defualtu. To je bilo krckanje, ne znam kako da opisem, kao kad se bube prze o onu plavu lampu samo ucestalije mnogo i mnogo tise...elem, ploca (ploce) su zamenjene epoxom 9npai i nista ne krci ni ne pisti :D

Meni "krcka" ali, rekoh tamo na drugom threadu, samo kad je uključen NetTerm i sa jednim screensaverom. U ostalim slučajevima niti cvrči niti krcka.

e sad ce opet da me pljuju ali nema veze :d zavojnice zavijaju a chipovi krcakju - zasto - ne znam ali fakat da su dva k8n-e koja sam "cuo" krcakala a zavojnice nigde u blizini, achipset pasivno ladjen...

Poslednja izmena:
@gx-x: daj neki link, kako to izgleda?
A i nisam toliki extrem:)

kako sta izgleda ? krckanje ? da ti dam link kako izgleda kad krcka chipset ? :zgran: LOL nemoj me zekis :)

Ma jok bre, taj volt-mod:)

SOCOM je napisao(la):
Nego, to je sasvim lep o.c. Odakle ti 1.67V za proc, zar ta plocha ima podizanje napona u bios-u?

Nikakvi voltmodovi, ima u BIOS-u da setujes od 1.250 do 1.750 vcore.

on ima sempron, a kad imas sempron onda ti je opcija za menjanje voltaze nedostupna (namerno nam to rade :wall: ), tkao je i na mom MSI-u...

Dobro, znaci jedino resenje mi je da menjam plocu....
Sta da uzmem da moze lepo da se klokuje (a da je NF3) .... EPoX , DFI ?

@ gx-x :

Da, ali je tvoj MSI NF4-4X, a ovaj ASUS K8N-e o kome se ovde prica NF3 ;)

@ comverse :

Cini mi se da sam video u malim oglasima da je neko prodavao DFI LanParty NF3 ;)

Poslednja izmena:
sto nf3 ? Zbog AGP-a ? Pa bolje onda skupi nesto kinte pa iskombinuj neku PCI-E grafiku i plocu u isto vreme. I tako ces zaglaviti sa AGP-om, vec jesi :(

Resen problem!
RM Clock utility.
Sada masina radi stabilno i tiho na 2.64GHz.
Hvala svima na pomoci!

Zapažanja posle par dana korišćenja ovog utility-ja:

- buke više nema
- temperatura procesora na idle-u se povećala jer sam preko RMclock-a ukinuo smanjenje voltaže u C1(halt) stanju i sada je samo 2-3 stepena niža nego pod full load-om
- buku je iz nekog (meni nepoznatog) razloga stvarao procesor kada se nalazi u halt stanju.

Dakle nisu ni zavojnice, ni čipset, ploča je ok.

Vrh Dno