Šta je novo?

Classic Start menu za Win 7

• Začetnik teme Začetnik teme [ZoNi]
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Z

[ZoNi]

Guest
Seven Classic Start 1.00 / Shareware

Seven Classic Start returns the familiar Start menu into the newest version of Microsoft Windows, making the switch easier for users of legacy systems. Experienced users and owners of legacy versions of Windows will enjoy the easy upgrade path, while enterprises will benefit from having employees hop onto the new system without retraining.

http://www.sevenclassicstart.com/

Ali "retraining" za korišćenje Start menija 😀
Sada se tek setih koliko je ružan taj default Start meni koji se vuče još od Win95 😛
Mislim da sam ga poslednji put koristio pre nekih 5-6 godina.

Kad Microsoft nece da napravi Classsic Start Menu za Win7 ima ko hoce.. i jos ce da zaradi pare na tome.

Gledao sam po drugim forumima sta ljudi misle o ovome.. Svi koji traze Classic Start Menu su uglavnom popljuvani od strane zajednice. Mislim da je izuzetno glupo sto su ga izbacili iz Win7.. Makar da su napravili Expand All Programs. Ne razumem onaj glupavi listbox, gde moras da klikces nekoliko puta da bi pokrenuo ono sto hoces.

Procitao sam da Win7 Start Menu ima cudan bug.. npr listu najcescih programa slozite po svom ukusu i zakljucate promene... i onda uninstalirate neki od programa sa liste i Win7 je sortira po abecedi, pa ponovo morate da preslazete ikonice.

U stvari, glavna razlika je u tome sto Classic Start Menu moze da koristi ceo ekran (u zavisnosti od broja instaliranih programa), dok Win7 start menu samo delic ekrana (bez obzira koliko programa imate instalirano).

Ja se iskreno nadam da ce MS ubaciti barem Expand All Programs pored listboxa u finalnu verziju Win7 i omoguciti korisnicima da biraju sta zele.

Pored pretrage expand za celu listu je potpuno nepotreban. Vama je lakse da razvucete listu preko celog ekrana i izgubite se u moru, a nama ostalima je lakse da ukucamo tri slova i lupimo enter.

Ja pozdravljam ovaj potez, meni ce da koristi jako!!

Kad Microsoft nece da napravi Classsic Start Menu za Win7 ima ko hoce.. i jos ce da zaradi pare na tome.

Gledao sam po drugim forumima sta ljudi misle o ovome.. Svi koji traze Classic Start Menu su uglavnom popljuvani od strane zajednice. Mislim da je izuzetno glupo sto su ga izbacili iz Win7.. Makar da su napravili Expand All Programs. Ne razumem onaj glupavi listbox, gde moras da klikces nekoliko puta da bi pokrenuo ono sto hoces.

Procitao sam da Win7 Start Menu ima cudan bug.. npr listu najcescih programa slozite po svom ukusu i zakljucate promene... i onda uninstalirate neki od programa sa liste i Win7 je sortira po abecedi, pa ponovo morate da preslazete ikonice.

U stvari, glavna razlika je u tome sto Classic Start Menu moze da koristi ceo ekran (u zavisnosti od broja instaliranih programa), dok Win7 start menu samo delic ekrana (bez obzira koliko programa imate instalirano).

Ja se iskreno nadam da ce MS ubaciti barem Expand All Programs pored listboxa u finalnu verziju Win7 i omoguciti korisnicima da biraju sta zele.

Word! Classic ima mnogo mnogo prednosti! Jedina mana je što je ružan. Ali, ja se polako navikavam da koristim search opciju, pa praktično ne moram da imam ni start meni. Samo da vidim da li će raditi tako brzo kad isključim superfetch!

Iskreno da kazem, mene nervira taj Classic start menu - navikao sam se na XP start menu i na Vista/Win7 start menu i kada sednem za komp gde je classic start menu osecam se kao da sam seo za command prompt :d. Josh vishe me nervira kada "iskusni" administratori uzmu i na svim kompovima instaliraju win koji je nameshten pod njih i classic start menu. Ali dobro...

Pa necu da kucam. Za sada u XP-u u Quick Launch ubacim ono sto mi uvek treba a Start menu je najmanji moguci sa malim ikonama (taskbar se nalazi na vrhu ekrana) i expanduje mi listu programa. U principu, za ono sto najcesce koristim ni ne otvaram Start menu. Za redje stvari, jedan klik, prosetam misa do onoga sto mi treba i jos jedan klik ad ga startujem. Start menu u XP-u sam otvara podmenije ako zadrzis misa na njemu.. nema potrebe da se klikce.

Programe u start meniju sam sortiram kako mi odgovara, tako da napamet znam na koju stranu da vucem misa.

Personlizovani meniji su mi uvek iskljuceni, jer windows jos nema inteligenciju liftova iz zgrade Sirius Cybernetics Corporation pa da pogodi sta ce sledece da mi treba. Mislim da su personalizovani meniji najveca glupost koju su mogli da izmisle... prvo.. uopste nisu personalizovani jer nisu pod kontrolom korisnika vec ih OS ili aplikacija sama sredjuje. Pre bih rekao da su to Rescent Used Menus, ali verovatno marketinski to lose zvuci.

@Wild boy... o ukusima ne vredi raspravljati. Tebi se dopada taj nacin, meni ne. Tebe ce novi Win7 privuci funkcionalnoscu, mene ne.
Zamisli da od sledece godine pocnu da prodaju samo sladoled od cokolade i vanile. Neki ce reci odlicno, neki ce reci a gde je sladoled od jagoda koji je bio i prosle godine u ponudi.

Ja sam koristio na Xp-u classic menu, a i sad na Visti koristim. Ne treba mi "lepota" nego funkcionalnost...
A jel izasao classic menu za win 7? Kao na slici iz prvog posta. Da mogu da predjem na win 7...

Ja sam koristio na Xp-u classic menu, a i sad na Visti koristim. Ne treba mi "lepota" nego funkcionalnost...
A jel izasao classic menu za win 7? Kao na slici iz prvog posta. Da mogu da predjem na win 7...

***, jel si se udrogirao, pa vidi naziv teme 😀 :wave:

Pa nije izasao, a verovatno i nece!! Nebi me cudilo da microsoft poseduje i ovu firmu sto je napravila program!!

E to je ******...posto poslednji put kad sam menjao temu na visti nisam mogao da je startujem. Pa mi se ne ubacuju teme... znaci nista od integrisane klasike? 🙂

Razumem zashto ljudi vole classic start menu, ali ne razumem zashto se smatra da si lamer ako koristish novi start menu!?

@zerbah:
Ne smatram ljude koji koriste novi start menu lejmerima... samo zelim da imam ono sto sam navikao.
Nemoze se dizajnirati start menu na osnovu statistike koliko ljudi koriste novi, a koliko stari start menu, kada vecnia njih nezna ni da postoji stari start menu pa cak neznaju ni da mogu tu nesto da promene.

A da li ti uopšte treba Win7? 😉

Aman, dosadio si sa tim "da li ti treba Win 7". Ti si ultra-lite juzer! Ti nemaš pojma koliko je Vista đubre, a tek koliko je neupotrebljivo đubre bila kad je izašla. Nisi radio uporedni test notebooka koji stižu sa fakin Vistom, a na kome u 90% slučajeva nije mogla da prepozna (instalira i da to radi) prokleti Kingston DataTraveler 100 (verovatno najkorišćeniji USB drajv na svetu), a ni buljuk Transcenda, što fleš, što 2.5 HDD na USB. Da ne pričamo o tome da nijedan softver za benchmark nije radio kako treba. Usput, više smo gledali onaj plavi kružić nego išta tih nedelja...

i to je 95% notebooka! Morali smo da ih preinstaliravamo na XP, a to, sa drajverima koji nisu isporučivani je bila muka...

S druge strane, Win 7 je bolji u pre-RC fazi nego Vista sa svim dosadašnjim zakrpama, koje su je ultra usporile. I onda dođe Zoni i kaže - pa šta će vam Windows 7 🙂. Ne nego ću ostati na Visti, koju više ne želim da vidim u životu, a ne da koristim!

Vidi Maxu al' vuče traume od Viste 😀
Šta znam... meni je Vista ok. Nisam imao nikakvih krupnih problema sa njom, u svakom slučaju ništa više nego sa XP-om. Doduše ja sam počeo aktivno da je koristim tek u post-SP1 fazi.
Nego ja pokušavam da shvatim šta je to što vam toliko nedostaje u classic start meniju. Meni se događalo da u all programs spisku ne mogu po dva minuta da nađem ono što mi treba, jer mi naraste toliko da popuni tri vertikale. Trenutno sam u Visti povećao favorites listu na 10 stavki i u 90% slučajeva ono što mi treba se već nalazi tu. Za ostalo kucnem par slova i lupim enter...
Rekao bih da je osnovni problem u navikama. Mada opet s druge strane ne vidim zašto im je bilo toliko teško da ostave i tu mogućnost.

Aman, dosadio si sa tim "da li ti treba Win 7"
Hehe, nisam tako mislio, već da li je nekome ko postavlja sva ta pitanja uopšte važno koji Win koristi? Iskreno verujem da nije...

A meni su i XP i Vista skroz OK (isključivo Vistu sam koristio 6 meseci, i to bez SPa), verujem da bi mi bio i W7, ali ne vidim potrebu da prelazim za sada... "Ultra-lite" juzer? Moguće, moguće... Sviđa mi se taj izraz!

Može da mi ispod nickname-a piše "Ultra lajt juzer"? 🙂

@Dandy:
10-ak najpotrebnijih stvari drzim u quick launchu.
All Programs meni moze da se razmotava i u 4 vertikale ako treba ali opet to mi vise odgovara nego da se grcim u onom tesnom listboxu. Opet.. sve je stvar navike.. ove raspravljamo o glupom pokretanju programa. Ima mnogo nacina da se to izvede. Nemam nista protiv novih nacina da se to izvede, ali meni odgovara klasicni. Probao sam da koristim standardni Start Meni u WinXP, ali nemogu da se naviknem. Previse neiskoriscenog prostora, ikone nepotrebno velike, ...
Dalje.. Taskbar mi je na vrhu ekrana.. i kada stisnem Start prvo mi stoji username pa 3cm ispod pocinju programi.. trebali su da okrenu i layout unutar start menija tako da se menja u zavisnosti za koju ivicu je dockovan taskbar.

Vistu ne koristim jer ne radi ono sto meni treba. U momentu kad se pojavila, nije mogla da pokrene Visual Studio 2003, dok je VS 2005 radio tek kada mu stavis SP1 pa onda patch preko SP1. Obzirom da imam nekoliko projekata koje odrzavam u VS2003 nisam presao na Vistu.

Razmisljao sam da predjem na Win7, ali... Opasno me nervira politika Microsofta da korisnike tretira kao deb*le i da u isti kos smesta i pocetnike i dugogodisnje korisnike. U svakoj sledecoj verziji Windowsa to je sve izrazenije.

Dandy je napisao(la):
Nego ja pokušavam da shvatim šta je to što vam toliko nedostaje u classic start meniju.
Pre nego sto odgovorim na ovo, da naglasim - nisam jos probao Win7, pa nemam stav sta je bolje. (Mada zdrav razum kaze da je bolje imati obe varijante nego samo jednu, koja god ona bila...)

Glavna prednost klasicnog start menija je to sto ti sam ubacujes i izbacujes sta hoces i sam pravis direktorijume kako hoces. Ako si dobar u tome, dobijes izuzetno gipku strukturu, koju je milina koristiti. Cak i staticko, a pogotovo dinamicko drvo uvek je mnogo bolje od linearne liste, koliko god fancy ona bila... (Mada ne znam, ako je ukrasis Plejbojevim zecicama, pa one vrte guzama... :d ,))

Imam par prakticnih pitanja za "ultranaprednjake", ali nemam sad vremena. Sad cu postaviti samo generalno pitanje:

Dok kucam slova, Win pretrazuje neku listu imena programa. Da je ta lista meni na raspolaganju da ubacujem i izbacujem iz nje, da menjam imena entitetima?

Legalno, ne. U Visti je npr. mogao da se explore-uje start meni, pa da ručno razmeštaš i menjaš imena. U 7-ici je koliko sam ukapirao (nisam je probao lično) to onemogućeno, ali ako znaš gde se fizički nalaze shortcut-i iz start menija na disku, opet možeš da ih razmestiš kako hoćeš.
Inače odakle ti ideja da je linearna lista? Ti i u novom start meniju imaš isto all programs stablo, samo se ne prikazuje celo odjednom i ograničeno je na okvire start menija.

Inače odakle ti ideja da je linearna lista? Ti i u novom start meniju imaš isto all programs stablo, samo se ne prikazuje celo odjednom i ograničeno je na okvire start menija.
Aha... Sad shvatam da necu imati mnogo koristi od razmisljanja i raspitivanja u teoriji. Moram to da instaliram i da vidim i probam.

Seven Classic Start 1.00 / Shareware

Seven Classic Start returns the familiar Start menu into the newest version of Microsoft Windows, making the switch easier for users of legacy systems. Experienced users and owners of legacy versions of Windows will enjoy the easy upgrade path, while enterprises will benefit from having employees hop onto the new system without retraining.

http://www.sevenclassicstart.com/

E jos kada bi bilo i "Show Small Icons in Start Menu" bilo bi super! 😉

ja sam najjednostavnije napravio dva flodera na desku,programs i games,sve je tu...

Razmisljao sam da predjem na Win7, ali... Opasno me nervira politika Microsofta da korisnike tretira kao deb*le i da u isti kos smesta i pocetnike i dugogodisnje korisnike. U svakoj sledecoj verziji Windowsa to je sve izrazenije.

Naravno da se Microsoft ponasa trzisno
za njega su pocetnici najveca dobit jer im prodaje prvi put OS 😉 i to vise puta kasnije jer pocetnici uvek zele da imaju najnovije, najsarenije i najlepse jer im PC uglavnom sluzi da bi se havalili kako su japiji u trendu 😛

uvek mi je bila smesne teme po forumima: pokazite kako izgleda vas desktop 😀
pa ko gleda u desktop osim pocetnika

normalin korisnici koriste desktop (u daljem textu prezervativ) i start meni da bi startovali aplikacije i igre (u daljem textu sex)
pocetnici se uglavnom bave perkanjem, menjanjem, podesavanjem i hvaljenjem prezervativa i retko koji upraznjava ozbiljan sex
Nisu proizvodjaci raznih prezervativa glupi: znaju oni da ima armija pocetnika koji su za njih trziste 😀😀😀:d

Poslednja izmena:
Ne.. to je glupost. Koliko je pocetnika nauceno (npr. salterskih radnika, poreskih inspektora, ...) da koriste klasican start meni, a sada u win7 moraju ponovo da idu na obuku za istu stvar.

Napredak je da dodaju novu stvar, a zadrze staru kao opciju.

Ponavljam ponovo.. ne pljujem po novom meniju, samo je izuzetno glupo sto su izbacili stari. I dalje ne vidim zasto je koriscenje klasicnog menija robovanje losoj navici? Jel mislis da si napredan ako odmah prihvatis i koristis "novo" i da si zaostao ako ti se to novo ne svidja? Daj ne budi dete...

tako da je po meni izbacivanje starog menija (klasican start meni) je ok jer stace mi u windows 7 koji izlazi ove godine u full-u neka stvar koja datira iz 98 godine ili jos ranije? mislim glupost!

ali ok svako ima pravo na svoje misljnje. ovo je bilo moje!

Poslednja izmena od urednika:
Nazad
Vrh Dno