Šta je novo?

Citac kartica ???

eki86

Slavan
Učlanjen(a)
09.12.2005
Poena
320
Evo ovako, posto mi ne radi prebacivanje slika sa aparata preko kable (ne znam sto, ako neko zna neka kaze, do kable nije 100%) resio sam da uzmem citac kartica i uzeo sam Hama 35-in-1. Lepo i brzo radi za sad nemam primedbe. Interesuje me sledece, dali da formatiram karticu preko citaca ili iz aparata, i jel nece da se mnogo izgrebu oni pipci na kartici pa da se tu nesto pokvari? Kartica je takeMS 512MB. Hvala unapred ...

Nikada ne formatiraj karticu u citacu i ne brini za kontakte na kartici.

ok, hvala. a jel mogu npr. da snimam nesto na karticu muziku, programe i sl. pa da brisem posle, ne da formatiram?

i sta mislite o ovom citacu i kartici sto sam uzeo, jel ima tu neke posebne razlike sto je takeMS ili Hama a ne Kingston?

pozdrav

Ma snimaj, briši, formatiraj... jednom rečju - uživaj i ne brini. Hama pravi dobre čitače (lično imam jedan "19 in 1" i prezadovoljan sam), a ni kartica nije loša. Fotoaparat se sigurno neće buniti što nije Kingston, a ako ima i validnu garanciju, što bi to onda to i tebi smetalo?

Citaci ionako manje-vise svi imaju isto elektroniku, ali tu karticu ja ne bih koristio ni u MP3 plejeru :d To je neki bezvezni "brend" i mislim da se ne isplati rizikovati da crkne pa da izgubis slike. Uzmi ako mozes Sandisk, Kingston, Lexar...

I Apacer takodje pravi odlicne citace kartica. Sto se tice formatiranja kartice preko citaca, poslusaj Abdee-a. Ja sam uvek formatirao karticu preko fotoaparata ;)

Ne razumem zašto ne formatirati u čitaču? U principu nema razloga da se formatira uopšte, ali što ne u čitaču? Imam već duže vreme card reader/writer, apacer interni. Nebrojeno puta sam formatirao xD, CF, SD, MMC, miniSD, nikad ni najmanji problem.

I kod mene isti slučaj. Ne vidim zašto to ne bi moglo...

Fotoaparat će posle toga verovatno pri prvom ubacivanju te kartice tražiti da napravi sopstveni format ili će bar automatski nasnimiti par svojih foldera, i sve dalje ide uobičajeno...

meni rece jedan covek, da ne valja da se snima, brise, formatira itd. jer se stvaraju bad blokovi ... e sad kolko je tacno !!!

Sad vi meni objasnite u čemu je razlika između card readera/writera u računaru i card readera/writera u aparatu ili mobu? Uostalom, ne bi se zvao writer, da nije predviđen sa to.

^^^: ma u principu je isto, problem moze da nastane ako formatiras karticu npr. u FAT32 a aparat cita samo FAT16 itd. Pretpostavljam da ce aparat sam napraviti foldere za slike i thumbnailove ako ih nema. Doduse, nisam siguran koliko su aparati napredni po pitanju fajl sistema tj. da li mozda mogu da ih zbune eventualne razlicite velicine klastera i sl.

Edit: evo bas sad sam probao da formatiram karticu u aparatu i racunaru i jedina vidljiva razlika je sto aparat kod formatiranja daje ime particiji i kreira foldere. Slobodan prostor je jednak. Na kartici formatiranoj u racunaru izgleda da je foldere napravio u trenutku snimanja slike na karticu.

Poslednja izmena:
Ma potpuno je isto. Noviji čak ne prave pitanje ni da li je FAT ili FAT32. Ja po navici odradim move svih slika na računar i praznu karticu vratim u aparat.

Ja imam neki matori apacer, sto puta sam formatirao razne kartice u njemu, aparati su uvek prepoznavali i pravili svoje foldere. Nisam ni znao da nije pozeljno formatiranje u chitachu :)

Nazad
Vrh Dno