Šta je novo?

Cisco EPC3925 (SBB) - static ip?

Bad Habbit

Slavan
Učlanjen(a)
23.07.2005
Poena
390
SBB mi je dao na koriscenje ovaj ruter. Ubijam se ceo dan pokusavajuci da uradim nesto sto sam pre radio bez problema i nema sanse da uspem. Hocu da za uredjaje koje koristim u kuci, preko njihovih mac adresa, dodelim tim adresama fiksne ip adrese. Idem na Lan Setup/Connected Devices Summary. Pogledam mac adrese uredjaja. Uzmem zeljenu adresu i idem na Pre-assigned DHCP IP addreses. Tu upisem mac adresu, zeljenu ip adresu i kliknem na Add static ip. Kada to uradim, pojavi mi se zeljena mac adresa, ip adresa i pise reserved. Posle toga uradim save settings za svaki slucaj. Medjutim posle nekog kraceg vremena, ili kada uradim ipconfig /release, pa ipconfig /renew, kako bi se trenutna adresa koju je DHCP dodelio promenila na ovu rezervisanu, sve te rezervisane adrese nestaju i ponovo DHCP dodeli neke leve adrese svim uredjajima. I tako se vrim u krug ceo dan i poludeo sam vise. Je l' zna neko kako ovo da uradim na ovom ruteru?

Ne znam koje sve uređaje imaš u mreži, na samim računarima stavi fixne adrese ( verovatno to može i na ostalim uređajima )
Nailazio sam na teme na ovom forumu, gde se spominju problemi takve prirode ( doduše ne sa takvim routerom )

Poslednja izmena:
Banalna pitanje?

Da li si ti posle te dodele resetovao mahine koje imaš na mrežia tek posle sve ostalo?

Ne razumem bas sta me pitas. Kompjuter sam restartovao, ali posle toga ruter zaboravlja tu rezervisanu adresu, koju sam mu dodelio. Isto se desava i ako uradim ipconfig /release, ipconfig /renew.

Ne znam koje sve uređaje imaš u mreži, na samim računarima stavi fixne adrese ( verovatno to može i na ostalim uređajima )
Nailazio sam na teme na ovom forumu, gde se spominju problemi takve prirode ( doduše ne sa takvim routerom )

Ne znam kako da dodleim racunarima fiksne adrese, a i da uradim to, to mi nista ne znaci, jer jedan od uredjaja koji mora da ima fiksnu ip adresu je i iPhone, a ne verujem da njemu, preko njega mogu nekako da dodelim fiksnu adresu.

Moram nekako da podesim sam ruter. Ne razumem u cemu je problem. Koristio sam do sada 5-6 rutera i na svima sam namestao ovo za par minuta bez ikakvih problema. Ovo je kao neki cisco ruter, a ne mogu osnovnu stvar na njemu da podesim.

Za računare je lako, ideš u Network Connections, pa Ethernet, pa Properties, pa, ako je Win 7 ili 8 ideš na TPC/IP v4, označiš, ideš na Properties, klikneš na Use the following IP address, i upišeš željenu IP adresu ( subnet mask je 255.255.255.0 ) i default gateway, isto štikliraš i Use the following DNS server addresses i uneseš DNS-ove.

Evo link za Iphone i Ipad, i to mi se čini veoma lako
http://osxdaily.com/2012/05/19/manual-dhcp-static-ip-address-ios/

Sa statičkim adresama definisanim na samim uređajima nećeš imati nikavih problema

Nadam se da sam pomogao

Poslednja izmena:
Hvala na pomoci. Uradio sam kako si mi rekao iako bih viseo voleo da je podeseno kao ranije i sada je mislim ok sto se adresa tice. Medjutim, sada sam naisao na novi problem. Posto koristim desktop racunar i macbook air (dakle laptop), kada podesim na macbook-u rucno ip adresu, to je ok za kucnu mrezu. Medjutim on izgleda pamti ta podesavanj generalno, tako da pretpostavljam (nisam probao) da kada bih pokusao da se nakacim na neku drugu mrezu, koja nije moj kucna, da bi on i dalje pokusavao da se poveze sa tim manuelnim podesavanjima i sa tom konkretnom adresom. E sada, ako bi se desilo da DHCP ne podrzava tu adresu, nije u opsegu, ili je vec zauzeta, ja ne bih mogao da se povezem. E sada, to bas nije dobro. Ne znam kako to da resim, ako uopste moze nekako da se resi.

EDIT:
Uspeo sam sada da se povezem preko ove opcije. Mozda je to to sto mi treba. Nemam sada drugu mrezu da probam, ali nadam se da to znaci da ce se povezati sa drugom ip adresom, ako ova nije dostupna.

Prilozi

• Screen Shot 2013-09-06 at 1.06.16 PM.png
    Screen Shot 2013-09-06 at 1.06.16 PM.png
    96.5 KB · Pregleda: 360
Poslednja izmena:
Za sada ovo sto mi je ciki022 preporucio radi kako treba. Jedino sto mi i dalje ne ide u glavu da jedan cisco ruter ne moze da uradi jednu ovako elementarnu stvar, koju su svi prethodni tp-link, netgear i ostali radili bez ikakvih problema. Ali dobro, mozda postoji neka caka koju ja ne znam, pa ako neko provali nacin neka javi. Moram jos samo da vidim sta ce se desiti kada se povezem na neku drugu mrezu. Nije mi bas jasno sta sam ja sada tacno uradio. Ova opcija Using DHCP with manual address, cemu to tacno sluzi. Za sada se na moju mrezu povezuje sa adresom koju sam zeleo, ali ne znam sta bi se desilo ako bih pokusao da se zakacim na neku mrezu gde ta adresa nije u DHCP opsegu, ili je vec zauzeta.

Jedino sto mi i dalje ne ide u glavu da jedan cisco ruter ne moze da uradi jednu ovako elementarnu stvar, koju su svi prethodni tp-link, netgear i ostali radili bez ikakvih problema.

Zato što taj ruter osim Cisco oznake nema nikakve druge veze sa Cisco opremom za koju si možda čuo da je dobra. Isto kao Linksys i Scientific Atlanta je jedna od firmi koju je Cisco kupio kako bi se spustio u jeftinije segmente tržišta. A problem koji imaš, pod uslovom da ti nešto ne grešiš, je najverovatnije neka greška u firmware-u rutera čim nije u stanju da zapamti zadata podešavanja.

Poslednja izmena:
To je takodje zanimljiva stvar. Nigde nisam uspeo da nadjem nacin da update-ujem firmware. To mi je palo na pamet da pokusam, ali nigde nema takve opcije.

Nema te opcije kod uređaja koje daje SBB. Firmvare kod njih se update-uje automatski po nalogu samog provajdera, kao npr. kod D3 uređaja.

Odlicno... :( Ne znam da li bi vredelo da ih pitam da mi to odrade?

Ne bi vredelo, ali pitaj ih zasto ne radi rezervacija ip adresa po mac adresi u dhcp-u.

Ako ti odradi rezervaciju i ta podešavanja snimiš (dakle bez bilo kakvih dodatnik komandi) a računare koji su uslovno rečeno klijenti potom restartuješ kako bi oslobodili postojeće adrese (naravno smanjiš release time) i posle toga oni "neprime" predefinisane adrese onda je ruter neispravan i traži zamenu.

Ipak činimi se da mnogo "prčkaš" i daneispoštuješ proceduru i da je to zapravo uzrok problema

Nazad
Vrh Dno