Šta je novo?

Ciscenje senzora/fleke?

Bad Habbit

Slavan
Učlanjen(a)
23.07.2005
Poena
390
Danas su mi se kada gledam kroz viewfinder pojavile tri cetiri prilicno velike tamne tacke/fleke. Pomislio sam naravno prvo da je uletelo nesto na senzor, medjutim na slikama se to ne vidi. Probao sam da gledam preko display-a, takodje ih nema. Pomislio sam i da se nesto zalepilo sa spoljne strane viewfinder-a, tamo gde naslanjam oko, ali probao sam da ocistim, bezuspesno. Sta je to i kako da resim?

Da li si pogledao ogledalo?

Pogledao sam na kratko i nisam video nista. Mada samo na trenutak sam pogledao. Nisam hteo da mnogo zagledam da ne uleti jos nesto.

Ogledalo, ili mat staklo s' jedne ili druge strane (iznad ogledala, stoji horizontalno), ili prizma (odnosno taj sistem ukrštenih ogledala koji kod jeftinijih DSLR-ova glumi prizmu, a kod skupljih jeste prizma).

Koliko su te mrlje oštre? Najoštrije ćeš videti one na samom mat staklu. Ostale bi trebalo ili da su skroz mutne, ili da se ne vide uopšte. Ove na ogledalu npr. su ti skroz van fokusa (ne, nije vezano sa time gde je fokusirao objektiv) i njih bi najteže video, osim ako ti se nije zalepio ceo čips.

Ukoliko nije na senzoru, ne smeta fotografijama već možda malo živcima, ali je to individualno. Mislim, to, za živce. Većinu te štroke možeš izduvati namenskim duvaljkama.

Poslednja izmena:
Hvala. Evo ovako to izgleda.
img0400-copy.jpg

Vrlo verovatno da je na mat staklu. Nabavi duvaljku i izduvaj ga.

Posto nemam trenutno duvaljku, je l' smem da dunem ustima? Je l' sme to da se radi? Moze nesto da se osteti ili sta vec? I je l' treba da zakljucavam ogledalo ili samo da dunem prema gore, iznad ogledala?

Poslednja izmena:
Ako je na mat staklu, ne treba da zaključavaš (podižeš) ogledalo jer ćeš onda ogledalom zakloniti mat staklo pa ništa od čišćenja.

Ne duvaj ustima, jer je verovatnoća da nešto pljuneš veoma velika. A i vlaga iz usta ne prija unutrašnjosti. A i ne možeš dahom koncentrisati vazdušni mlaz tako da nešto i oduva.
Googlaj giotto blower da vidiš kako to izgleda, te onda nađi nešto što sličnije. Ima ih u beogradskim prodavnicama fotoopreme. Ne raznorazne tehnike, već baš fotoopreme.

Ima i po apotekama kojekakvih irigatora, pa vidi dal' neki odgovara. Neki su sasvim lepo radili i duvanje vazduha po unutrašnjostima fotoaparata.

Hvala. Uzecu onda to pa cu probati.

E da, jos nesto me interesuje. Da li sa ovom duvalicom mogu da oteram ovu prljavstinu u nekom nezeljnom smeru, tipa na senzor, pa da napravim samo jos veci problem?

Poslednja izmena:
Ne baš direktno na senzor, jerbo je senzor zaštićen zatvorenim zatvaračem dok je ogledalo spušteno (što će kod tebe biti slučaj dok budeš duvao na mat staklo).

E sada, trunovi će možda ispasti napolje, a možda se prikačiti negde unutra, pa onda prilikom sledećih klikanja završiti i na senzoru. Ogledalo dok klapara pravi solidnu promaju unutar tela. Ali neka te to ne brine. Izduvavanje senzora je standardna higijena DSLR aparata. Radi se istim tim duvaljkama. U svakom slučaju, dok budeš duvao, drži telo aparata okrenuto prema dole. Bajonetom dole. Da trunke ispadaju prema dole.

Za ekstremne slučajeve prljavih senzora (zelepljena štroka) postoje i druge metode čišćenja. Ali za stanadarnu leteću prašinu i ne Avganistansko fotografisanje, duvaljka je sasvim dovoljna higijena. To je pored mikrofiber krpice, pirinčanih papirića i fine četkice obavezan pribor svakog deselerovca.

Mikrofiber krpica (ona što se dobija u optikama uz naočare) je za stakla, filtere, displej
Pirinčani papirići, za fino čišćenje optike
Fina četkica (može neka iz kozmetičkih radnji (ali nekorišćena za šminku)), za skidanje prašine sa spoljašnosti aparata, bajoneta, kao i sa stakala PRE nego se počne drljati krpicama i papirićima.

A pre svih tih čišćenja bilo čega/čime, ok je sve prvo izduvati duvaljkom. I optiku, i spoljašnjost...

Poslednja izmena:
Hvala. Bio sam danas do radnje da kupim tu duvaljku, medjutim nemaju je. Covek mi kaze da ako kupujem obratim paznju sta uzimam jer kaze da neke kineske duvalice nemaju filter sa strane, pa posle par duvanja pocnu da uduvavaju prasinu koju su prethodno uhvatile koriscenjem. On mi je predlozio neke green clean cini mi se. Ne znam sta i gde da uzmem, pa posto je ovde to zabranjeno, ako moze neko da mi napise na temi. Takodje, ne znam da li sam dobro razumeo coveka, mislim da mi je rekao da postoje i neke usisne pumpe, koje ne duvaju vazduh, vec ga usisavaju, zajedno sa prasinom. Da li tako nesto postoji, posto mi se to cini kao bolje resenje?

Ima pumpe koje izduvavaju na jednoj strani (ova što je okrenuta ka aparatu) a usisavaju na drugoj. Te su sasvim ok.

A imaš odgovor i tamo...

Hvala. Uzecu to verovatno. Je l' mislis da ta ima taj neki filter na ovoj usisnoj strani, da ne bi usisavala prasinu iz okruzenja?

Samo da se pohvalim da sam uzeo ovaj Phottix set za ciscenje, gde se dobija ova duvalica, krpica i cetkica odnosno gumica za ciscenje. Odmah sam izduvao ogledalo i malo u pravcu prizme i nestale su one fleke. Tako da je problem resen. :)

E sad, jos sam hteo da pitam da li sa ovom cetkicom, ako zatreba smem da cistim nesto sa ogledala ili samo sa objektiva? I cemu tacno sluzi ona gumica?

Ogledalo ne diraj. Prašina na njemu je totalno van fokusa i ne može ti smetati. Možeš ga evetnualno izduvavati s' vremena na vrema.

Četkica, ako je baš baš meka, može da se koristi na optici, a za baš zalepljene dlake i slično i na ogledalu ili samom mat staklu. Samo pazi, mat staklo je najčešće od izuzetno mekane plastike i 'oće da se ogrebe ako ga samo mrko pogledaš, a pošto je u fokusu, sve što je na njemu se lepo vidi u tražilu.

Gumica, pa nemam pojma. Koliko je mekana/tvrda? Da li ostavlja ikakve tragove kada je vučeš po staklu? (Probaj na čistom (kupatilskom) ogledalu). Možda za uklanjanje tvrdokornijih fleka na optici? Oće kapi vode npr. da ostave vidljive tragove na objektivima.

Gledaj da nabaviš i te papiriće za optiku. Ima na istim mestima gde i pumpice, liči na pakovanje rizle. Jeftino je.

Poslednja izmena:
Ok, hvala. Znaci da bi sve bilo sigurno, osim duvaljke nista drugo da ne koristim unutar aparata. A ovo ostalo, plus duvljaku mogu da korsitim za same objektive?

Da. Četkicu u unutrašnjost samo u krajnjoj nuždi. Recimo, dlaka na mat staklu.

A ček samo da ti se nešto zalepi na senzor (pa se vidi na fotkama)! E onda će nastavimo ovu priču....

Ded probaj nešto. Zatvori blendu skroz (najveći F broj). ISO na minimum. Zumiraj maksimalno i okini u čisto svetlo nebo (da se ne vidi ništa na fotki sem jednakog plavetnila na celoj površini slike). Probaj i da ti je fokus na beskonačno. Skini sliku na računar i uradi autolevels u photoshop-u ili nekom drugom editoru.

Hi h hii! Da čujem šta ćeš ugledati. :p

Poslednja izmena:
Uh, mozda bolje da to ne radim. Imam osecaj da je neka zamka. :d

Probaj probaj.... Bezopasno je po aparat.

Nema cistog neba trenutno. Oblaci svuda. Pretpostavljam da to nije to sto mi treba. Sta treba da ocekujem i zasto?

Evo te slike, samo nije cisto nebo, ako nesto znaci. Ne kapiram i dalje zasto ovako izgleda i sta treba da vidim na njoj.

0021.jpg

Ovo je bez podesavanja.
002-copy.jpg

Poslednja izmena:
Ne, mora biti čisto. Može i običan beli zid. Bitno je da je cela površina snimka jednolična bez ikakvih detalja.

I ovde se vidi mrlja od prasine :)

Vrh Dno