Šta je novo?

Ciscenje laptopa - bez otvaranja!

mironiko

Slavan
Učlanjen(a)
18.01.2011
Poena
270
Pozdrav ljudi! :)

Neko vreme me nije bilo na ovom podforumu jer me moj N53 sluzio (da kucnem u drvo) bez ikakvih problema svih ovih 20mes koliko ga imam, a posto nisam planirao kupovinu nikakvog laptopa, slabije mi je za njih i interesovanje bilo. Ipak, sada mi treba mala, i verujem, lagana pomoc.

Nisam za svih 20mes nijednom otvorio niti ocistio lap. Pocetne temperature procesora bile su fenomenalne - ispod 40 stepeni Celzijusa, nekad "padase" i na 35! Sada, posle skoro 2god se vrte na 45, sto je naravno i dalje saasvim ok, ali bih da preventivno reagujem, i sprecim eventualne probleme sa pregrevanjem koji bi se mogli desiti u buducnosti.

Hteo bih da "produvam" nekako laptop od prasine, ali po mogucstvu bez otvaranja istog, sem ako to nije neophodno. Cuo sam jos ranije za vise varijanti - usisivac, kompresor, fen, bla bla, ali ne secam se nicega konkretnog niti smem da eksperimentisem tek tako.

Dakle, predlozi, saveti, ideje? Neki klip sa YT bio bi dobar, ako ga ima, ili prosto neki skromni guide..?

Svima unapred hvala! :)

Na duže staze ti se ne isplati ništa od samog duvanja. Samo nabijaš prašinu sa jednog na drugi kraj.

Ako zaista hoćeš da očistiš nagomilanu prašinu, otvaraj laptop i očisti sve lepo.

edit: evo baš k'o poručeno, na YT ima klip čišćenja tvog laptopa. :)

Poslednja izmena:
A kada ga vec i otvorim - samo da opletem nekim suvim kompresorom po njemu ili ima i neka civilizovanija varijanta? :)

Moras da budes izuzetno pazljiv i samo polako,nabavi sve sto ti treba,odvoj 2 sata vremena ocisti sto i kreni,nije velika filozofija ali mora pazljivo... kompresovan vazduh u boci imas po radnjama... ili ako te mrzi odnesi u neki servis,ciscenje i zamena paste je oko 10e,max 15...

Rado, ali otvori li mi ga neko osim zvanicnog ASUSovog servisa, ostadoh bez garancije, a ipak bih to da ne radim dok god je ima... :)

A i zna li neko neko pouzdan servis u NS koji se bave ASUSima?

Ja sam svoj otvarao i cistio dok je bio pod garancijom. Posle mi ode flet kabal i bez problema odnesem u ovlateni servis KimTec i odrade sve bez problema u garantnom roku. Nisam imao nikakve naljepnice nazad, da bih nesto poremetio, zato sam i otvarao! :D

Takodje imam ASUS N50Vn vec 4 godine. Primjetio sam da imao kao neki filter na onim prorezima gdje uvlaci vazduh. Tako da nikad nije bilo dlaka i krupnije prasine, uglavnom ono sitno (prah)...

Nema potrebe sve da cistis. Dovoljno je malo usisivacem ocistiti ventilator i malo ga zavrtiti usisivacem (onaj fazon) i onaj dio gdje izduvava topao vazduh. Ono zacepis rukom jedan otvor pa usisavas ventilator, pa zacepis otvor gdje je ventilator i usisavas drugu stranu. Posle pogledas je l' otvoren put od ventilatora do izlaza (kroz onaj otvor nazad).

Za tu namjenu sam rezervisao, onu cetkicu za vodene bojice, jer mi bas ekstra dodje za ovakve situacije. malo zavucem pa ocistim lopatice ventilatora, kuciste ventilatora...itd

Ja imam drugi "problem". Kad se poveca broj obrtaja venta, cuje se neko brujanje. Kao da su otisli lezajevi, rasklimalo se od tolikog rada, ali radi OK. Ne nosi mi se u servis zbog toga, neko govori da kapnem kap ulja, ali bojim se zamasticu, napravicu jos vece s*anje, koje je podloznije zaprljavanju. Kupio bih sam i zamjenio, ali je komplikovano moras sve skidati :)

Ako zna neko nek' javi ASUS N50Vn

@Stjepan_Zarez Pa mozes da ga rasturis lagano i polako da nesto ne polomis i ocisti sve lepo posle kani malo masinskog ulja i zatvori pa vidi dal je dalo rezultata...
Nisu jeftini ti kuleri iskreno ako se secam tu su reda od 20-40 evra.

@mironiko Pa pozovi asus u srbiji pitaj koliko bi kostalo da se to uradi u njihovom servisu,mislim da bi trebali da imaju nekog partnera u NS-u

Poslednja izmena:
Hvala na savetima, pozvacu neki broj ili poslati e-mail ASUSu, pa ako nista - otvaram sam. :)

Javicu sta se zbilo.

Vrh Dno