Šta je novo?

Cirilicni fontovi?

Dabar

Čuven
Učlanjen(a)
26.01.2001
Poena
619
Instalirao sam dosta lepih ćiriličnih fontova (Fonts-File-Instal New Fonts), ali kada u Wordu podesim neki od tih fontova i prebacim rad na srpsku ćirilicu, ispisuju mi se samo kockice, tj nemam tih fontova na ćirilici. Kada koristim Times New Roman nema nikakvih problema. U čemu je problem? Da nije možda što koristim hrvatski ofis 2000.:D
Pozdrav!!!cheers

Nemoj da prebacujes na cirilicni script. Ostavi na english i sve ce da radi lepo.

latin je napisao(la):
Nemoj da prebacujes na cirilicni script. Ostavi na english i sve ce da radi lepo.
Ali u tom slučaju se mesta ćiriličnih fontova mešaju a pri tome nemam ni slova Ž.
Pozdrav!!!cheers

Jesu li ti to YU cirilicni fontovi, odnosno preradjeni, ili original nioviji fontovi.

Dva sam skinuo sa threada par redova niže "Potreban font..." i pravo da ti kažem nisam siguran kojoj od te dve grupe pripadaju.
Pozdrav!!!cheers

Kada pišeš sa tim ćiriličnim fontovima moraš Languange da prebaciš na English.

U početku, dok windows nije podržavao srpski jezik, naši ljudi su napravili svoje fontove, tako što su prepravili strane i umesto []{}wq`^ stavili naša slova ŠĆšćnjljžČ. Mislim da se to zove YUSCII standard (ako je to uopšte neki standard). Međutim, pošto to ima mnogo mana (ko će da pogađa gde se nalazi koje slovo, a pogotovo početnici), počele su da se prave YU tastature a windows je dobio podršku za latinicu i ćirilicu. To znači da nisu potrebni posebni ćirilični i latinični fontovi već se može sa bilo kojim fontom pisati i ćirilica i latinica. Naravno, ne može se pisati sa bilo kojim fontom, već sa fontom koji u sebi sadrži i latinicu i ćirilicu i engleske karaktere. Jedan od njih je times new roman. Mana ovoga je u tome što su slova totalno ispremeštana u odnosu na pređašnji "standard", a mene lično najviše nerviraju zamenjena slova z i y, po ugledu na Njemce. Još jedna mana je što nema mnogo fontova koji imaju pored standardanih engleskih karaktera i naša slova. Kao što vidiš jedna velika zbrka nastala zbog nepravovremenog postavljanja standarda.

Vrh Dno