Šta je novo?

cinc ili skart?

Panos

Čuven
Učlanjen(a)
12.08.2001
Poena
660
Treba mi kabl duzine 10m od graficke do TV-a, pa me interesuje da li ima razlike u kvalitetu izmedju cinc i skart ulaza na TV-u. Koji da stavim? Koji kabl da koristim?

Panos je napisao(la):
Treba mi kabl duzine 10m od graficke do TV-a, pa me interesuje da li ima razlike u kvalitetu izmedju cinc i skart ulaza na TV-u. Koji da stavim? Koji kabl da koristim?

Manje vise to ti je isto...

Jedino ako imas dobar moderan TV sa S-VHS ulazom (Scart2 ili mini din!) onda TAJ!

Druga stvar za koju je bilo koji SCART bolji je ako vodis zvuk do tv-a onda imas audio ulaze na scart-u...

E meni treba isto-zvuk i slik 10-12 m od kompa...Interesuje me gubitak kvalitetea zbog duugog kabla ???

Najbolja solucija bi vam bila da upotrebite skart, ako ste mogućnosti.
Ali naravno, da bi ste videli razliku između skarta i činča, ipak bi ste trebali da imate i dobar video, a i dobar TV izlaz iz grafičke, da bi se uživalo u kvalitetu.

P. Cineman ;)

Cineman je napisao(la):
Najbolja solucija bi vam bila da upotrebite skart, ako ste mogućnosti.
Ali naravno, da bi ste videli razliku između skarta i činča, ipak bi ste trebali da imate i dobar video, a i dobar TV izlaz iz grafičke, da bi se uživalo u kvalitetu.

P. Cineman ;)

Sto se tice TV izlaza iz graficke on je OK. Zvuk ide na zvucnike (Home Theatar 5.1)
Samo me interesuje da li ima razlike u video ulazu (cinc/skart) na TV-u.
I sto je vec pitao Genghis Khan:
Interesuje me gubitak kvaliteta zbog dugog kabla ??? (10m)

Panos je napisao(la):
Sto se tice TV izlaza iz graficke on je OK. Zvuk ide na zvucnike (Home Theatar 5.1)
Samo me interesuje da li ima razlike u video ulazu (cinc/skart) na TV-u.
I sto je vec pitao Genghis Khan:
Interesuje me gubitak kvaliteta zbog dugog kabla ??? (10m)

Pa upravo zbog dužine kabla najbolja vam je preporuka upravo skart, jer on je tako napravljen da bi mogao bolje da prenosi signal audio i video na veće udaljenosti nego činč.

Sve u svemu, skart!!!!

P, Cineman :wave;

Genghis Khan je napisao(la):
E meni treba isto-zvuk i slik 10-12 m od kompa...Interesuje me gubitak kvalitetea zbog duugog kabla ???

Za sve oko kablova poseti http://tvtool.info/english/cablefaq_e.htm .
Iz licnog iskustva ti mogu reci da ces ako ti je kabel duzi od 10m,koristio skart ili cinc, primetiti slabiji kvalitet slike (pogotovo ako gledas DVD) . Za duzine vece od 15m upotrebi koaksijalni kabel koji 100 % ne slabi kvalitet slike.

Da bi preko SCART-a slika bila bolja nego preko compozitnog ulaza tj. chincha, potrebno je da se preko SCART-a prosledjuje S-Video signal (dve zice) na drugi SCART obicno, ili RGB signal, pod uslovom da su R,G,B pinovi uopste zalemljeni na SCART uticnici na TV-u. U 99 % slucajeva nisu. Inace se preko SCART-a prenosi compositni signal (jedna zica i masa) isto kao i preko CHINCHA pa je kvalitet apsolutno isti.
Voleo bih da mi neko objasni nesto drugo. Obicni video kablovi za compositni signal su samo shielded tj. sa oklopom za masu. A koaksijalni su kruti, debeli, tj. ustvari kao antenski kabl od 75 Ohma. E sada, da li je i ovaj oklopljeni (shielded) kabl isto koaksijalni, ili se oni pravi koaksijalni koriste samo za preko 15 m.

Kao što reče Borko između skarta i činča nema baš nikakve razlike u kvalitetu, a i ja bi voleo da me neko ubedi da to nije tako.
Što se tiče dužine kabla kod mene je kabl otpirilike 10m i nevidim neki pad kvaliteta slike. Imam DC10+ i koristim je da prekontolisem neki AVI kako izgleda na TV-u ili koristim tjuner od videa da bih nešto pogledao na monitoru.

Razlika izmedju skarta i cinca postoji jedino ako se na skart povezu odvojeno zica za boju i sliku, ali ukoliko se poveze samo jednom zicom slika je potpuno ista kao i je povezana preko cinca.

SnakeEyes je napisao(la):
Razlika izmedju skarta i cinca postoji jedino ako se na skart povezu odvojeno zica za boju i sliku, ali ukoliko se poveze samo jednom zicom slika je potpuno ista kao i je povezana preko cinca.
Onda to nije razlika između činča i skarta nego razlika između VHS-a i SVHS-a.

Nazad
Vrh Dno