Šta je novo?

Cime poslati papire u USA?!

Proday

Uticajan
Učlanjen(a)
02.01.2005
Poena
1,805
Posto nemam iskustva sa slanjem bilo čega avionom, a imam genijalnog brata koji je otišao u USA (Denver) da radi na J1 vizu i nije poneo DS 2019 obrazac bez kojeg ne moze da dobije socijalni broj, hitno mi treba proverena kombinacija kojom bih mogao da mu dostavim dva papira.

Zvao sam DHL, kazu da je oko 4500 din usluga i da im treba tri radna dana za isporuku. Da li je pametnije/povoljnije da saljem redovno poštom ili ima neko treće rešenje?! Bitno je da ne izgube papire usput itd kako to u Srbiji zna da bude običaj sa dostavom.

Hvala na svakoj pomoći i savetu unapred!

U firmi koristimo DHL za slanje dokumentacije u inostranstvo, generalno pozitivno iskustvo. Verovatno i Fedex ima slicnu uslugu ali to bi vec neko drugi mogao da ti kaze. Mislim da ti regularna posta nije resenje.

I ja bih pre DHL-om nego obicnom postom. Ipak su ozbiljnija firma i to za par duzina.

postoji post express usluga brze poste, trebalo bi da je oko 2500, a putuje isto kao dhl (tracking, sve po redu).
znaci NE obicno avionsko, nego bas ta brza posta...

jako se zbune postari kad im to trazis, pa predlazem da odes u neku sto vecu postu (nama je radnica rekla da prv put u zivotu popunjava formulare za to). kolega je slao slicne bitne papire...

edit evo linka:

http://www.posta.rs/struktura/lat/posalji/ekspres-inostranstvo.asp

znaci saradjuji i oni sa dhl po potrebi...

Poslednja izmena:
Poslato dhlom,trebalo bi da dobije do utorka. Hvala svima na savetima!!

Kakvi su ti iz DHLa pilicari... 40€ za 3 papira... Mega bezobrazno... Jos malo si mogao otici do HU i poslati...

Nije da sada branim DHL ali ne bih se slozio da su pilicari. Ne razlikuju se cene slanja iz HU i iz Srbije. To je standardan cenovnik ista cena ti je i ako saljes iz HU za USA. Ne znam da li u HU ima nekih supe jeftin servis za takve stvari ali DHL je poprilicno ozbiljan servis sa kojim znas sta dobijas. E sada cenovna politika je takva kakva je, verovatno moze da bude i niza ali ih nikako ne bih nazvao pilicarskom firmom.

Poslednja izmena:
EMS nije isto sto i dhl jer imaju rok od nedelju dana da stigne, DHL jeste dobar jednom sam slao papire i imaju opciju da bude za 36 sati na stolu u Americi. Fedex i UPS su jeftiniji kod nas od DHLa. Ali najjace je sto niko od njih ne garantuje dostavu da ce stici u tom roku kojem vam kazu.

Napravio si pravo izbor. DHL nema alternativu i dok sam ziveo na relaciji usa-srbija samo sam njih koristio za papire/dokumentaciju/pasose.
Nikada ni jedan problem a 4500 je mala za sigurnost i profesionalnost koju dobijas zauzvrat.

Trebao si Fedex-om poslati, jaci su od DHL-a i provereno jeftiniji za slanje dokumentacije za USA. DHL dere samo tako.

Kakav argument, jači su :) Napiši iskustvo, podeli sa ostalima pa možda ova tema pomogne nekome u budućnosti. Bolji si zbog toga i toga, lošiji su zbog toga i toga... Ali šta znači jači su :) Ok ako su jeftiniji ali bar napiši cenu. Jesu li brži, pažljiviji sa paketima, imaju uslugu koju drugi nemaju...

Ajde da ti dokumentujem dozla DHL zastitnice :D.
Slao sam kumu dokumentaciju nedavno za USA. Cenovnik za slanje dokumentacije u USA do 0,5kg je sledeci:

Fedex - 2500 din
DHL - 4000 din.

A sto se tice snage i velicine jednih i drugih, ako je wikipedia verodostojna, fedex ima flotu od 650 aviona, dok DHL ima "svega" 120, valjda to dovoljno govori o jacini kurirske sluzbe. Sad sto se Fedex ne reklamira po Srbiji kao DHL to je nesto sasvim drugo.....

Poslednja izmena:
Stvarno nisam otvarao vikipediju i uporedjivao broj aviona :)
Preneo sam svoje iskustvo sa DHL-om. I Fedex mogu da pohvalim ali nisam nista slao preko njih i nisam merodavan da ih hvalim ili kudim. Primam pakete preko njih i tu su skroz korektni. Bas danas su pokusali da mi isporuce jedan paket iz USA ali posto nisam bio u kancelariji dogovorio sam se sa kurirom da u ponedeljak ujutru prvo dodje na moju adresu posto mi je hitan za ponedeljak. Lep gest sa njihove strane.

Pored toga sto sam pokusao da pomognem tako sto sam preneo svoja iskustva i sam sam nesto saznao iz posta za EMS (stvarno nisam znao da ovo postoji) i iz tvog drugog posta sa uporednom cenom. Onaj sa "jaci su" je stvarno bio u stilu daj nesto da napisem radi pisanja :wave:

Poslednja izmena:
Mislim da je problem sto fedex ne postoji u srbiji, nego preko domaceg partnera, koji je malo bolji, od npr aks-a...

DHL je jako ozbiljan i kod nas i napolju i uglavnom vredi te pare. Ovaj EMS je ok, jeftinija alternativa, a imao sam prilike da proverim da stvarno funkcionise.

Kako ih nema u Srbiji? Imaju predstavnistvo i u BG-u i u NS-u...

Vrh Dno