Šta je novo?

Cifra?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

Bahati [SiD]

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
03.09.2000
Poena
680
Viđam/čujem to svuda u poslednje vreme, evo i u Bench vestima, pa reko' da proverim. Broj i cifra nisu isto. Broj se predstavlja ciframa. Čak se ni jednocifren broj ne može nazvati cifrom. Cifra je simbol.

Ovako sam barem ja učio i lepo me služilo do sada. Dva različita pojma, dve različite reči... Jel se nešto zvanično promenilo ili jednostavno "cifra" zvuči bolje nego "broj", nema veze što je pogrešno?

ps. Nije da mi te stvari specijalno smetaju u načelu, ali dešava mi se da ne razumem na šta je neko mislio, a mislim i da je bezveze da gubimo moždane cikluse na zaključivanje značenja na osnovu konteksta kad već imamo odgovarajuće reči na raspolaganju...

SVe sto si reko je tacno, ne vidim potrebu za topicom i diskusijom kad je nesto jasno. ?
Sta ocekujes da ce ljudi reci ?

Trebalo je da mu zakljucas temu :d

I ja sam pomislio isto sto i weasel al' ne bih lenj. Reko' da vidim sta kaze wiki. Kad ja tamo a ono medjutim :)

http://sr.wikipedia.org/wiki/Шифра#.D0.9F.D0.BE.D1.80.D0.B5.D0.BA.D0.BB.D0.BE

У ранијим временима, цифра је имала значење „нула“, а касније је коришћена за било који децимални број, или било који број.

било који децимални број, или било који број

било који број

Wikipedia kao relevantan izvor? Cifra i broj NISU isto. Sinonim za cifru bio bi brojka. Dakle 42 je broj, ne i cifra. Ako devojci diktiramo svoj broj telefona, diktiramo joj brojku po brojku - iliti cifru po cifru. Case closed.

SVe sto si reko je tacno, ne vidim potrebu za topicom i diskusijom kad je nesto jasno. ?
Sta ocekujes da ce ljudi reci ?
Samo da me malo hvale kako sam pametan, načitan, lep i kako imam impozantnu pišu. :d

Lepo sam pitao: da li je zvanično ili je moda. ;)

Al' razumem tvoju poentu, nema šta o tome da se diskutuje. Osim da se čeka da neko ukaže na zvanični izvor. Mada bi svakako vredelo javiti liku koji prevodi vesti za Bench...

@_kiza_

Ne znam šta te je nateralo da:

1) stavljaš link ka WP
2) za neki drugi pojam
3) u kome sa na volšeban način, bez ikakvih referenci, kao da su iste reči u pitanju, pojavljuje rečenica u kojoj se pominje reč "cifra"
4) uvećavaš slova

Ali nećemo ni saznati, pošto zaključavam tred. :)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno