Šta je novo?

Chipset furunica

beagle

Cenjen
Učlanjen(a)
14.04.2009
Poena
170
Imam Gigabayte M720-US3 koja je u svakom pogledu odlicna ploca za svoju cenu, ali ima pasivni hladnjak na cipsetu koji se nenormalno greje (bukvalno sam se opekao na njega sinoc), a sto je najgore odmah uz njega su dva kondezatora, kojima sigurno ne godi ta visoka temperatura.

Treba mi preroruka za sto manji ventilator i da je sto tisi, koji cu da namestim na chipset na maticnoj ploci. Eventualno sam razmisljao i o novom cipset cooler-u. Naravno kriterijum bi bila tisina :)

@Chupo
Nit imam box cooler, niti kapiram kako je moguce da rotiras kuler na AMD platformi :trust:
Za taj blue ice sam cuo da je bucan.

@Hector Ruiz
Kakva li je efikasnost tog hladnjaka?

Poslednja izmena:
A sta mislite o ovome:
CNP-ZM-NB47J.jpg

Brine me da onaj kuler nece moci da stane na moju plocu.

Kad bih nasao negde Scythe Kaze od 40mm to bilo super :) Ili cu kupiti Revoltec 40mm i modovati ga na 7v. Tisina je vrlina, ne treba mi jos jedan vent koji ce da pravi (nepotrebnu) buku. Ni onaj hladnjak odozgo nije Bog zna sta skup (ako je verovati Gigatronu, on je ispod 400 dinara).

@Gorth
Ako mislis na 45 stepeni koliko ti meri Easy Tune za system, to ti nije temperatura cipseta. Izmeri temp u everstu (sensors -> MCP temp pa vidi pravu temperaturu, ili ga dodirni prstom dok radi pa vidi koliko je zaista vruc). Dopisivao sam se sa jos jednim clanom foruma koji ima istu plocu i njemu je cipset isto tako vreo.

Poslednja izmena:
Ovo ce biti malo offtopic, ali kad ste vec zagazili u temperature:

Sta je kod AMD-ovih ploca "Motherboard" temperatura, a sta "MCP"? Mislim, koja od njih se odnosi na cipset (sjeverni most), a sta je ova druga?

Nedavno sam se ovdje na forumu raspitivao za ovu "MCP" temperaturu, i saznao od nekog da je to nesto vezano za nForce cipsete, ako se dobro sjecam, i navodno nema veze sa Intelovim plocama, ali sad me bune sta je onda "Motherboard"!

@Condor

Ja sam ti to i rekao :). MCP je kako nVidia zove chipset. Intel to zove MCH/ICH, ako se ne varam. Ni ja nisam siguran sta je ta sistemska/motherboard temperatura (mozda temperatura naponske jedinice?).

Prilozi

• 11.11.jpg
    11.11.jpg
    39 KB · Pregleda: 88
Ja sam jedno vreme koristio ovo http://www.itsvet.com/proizvod/coolink-cf4010h/comp_comp_cooler/126/353 prilično je tih na tih 5500 obrtaja . meni je super odrađivao posao i daleko jednostavnije rešenje od menjanje celog čipset kulera .

25 dB? :crash: Pa ja modovao graficku na 7v zbog buke, necu valjda to i za ovog prcvoljka morati da radim :)

Juricu Scythe Kaze za koji dan (radi na 10 dB), ako nista pazaricu zalmana i molicu Boga da ce da stane na plocu... Kako god, ne moze ovako da ostane :)

Poslednja izmena:
@Condor

Ja sam ti to i rekao :). MCP je kako nVidia zove chipset. Intel to zove MCH/ICH, ako se ne varam. Ni ja nisam siguran sta je ta sistemska/motherboard temperatura (mozda temperatura naponske jedinice?).

Hehe, bio je to susret dok se jos nismo "znali"! ;D Hvala za dodatno pojasnjenje...
Ako bilo ko zna sta je ta Motherboard temp. kod AMD-a, neka vice (ja cu u medjuvremenu pokusati izguglati, posto me bas interesuje ;) )!?

@beagle
Za AMD box, skini ventilator i onu plastiku oko njega, i vrlo lako se zarotira ona šnala za 90°.

Pa skidao sam to, ima samo prorez kroz telo hladnjaka (kuda ide clip) i nista vise. Ne mozes da ga zarotiras za 90 stepeni, samo za 180 (a to malo nema poente, zar ne? :)). Kako god, ja imam TX2, nisam poludeo da se vracam na box kuler ;)

Nemam link, to sam sam otkrio dok sam imao NF61S ploču.

Skinu se šrafovi ili možda oni plastični pipci. Kada se skine vent i plastika koja ga okružuje, izvadi se šnala i provuče kroz listiće (90° od prvobirnog položaja). Listića ima mnogo, treba ubosti kroz one 2 mesta (ili možda) tri udaljena od centralnih limića.

Ja sam izgleda malo spor danas, ali ne kontam po kojoj osi 90 stepeni niti kako to spusta temp cipseta?

Imam Gigabayte M720-US3 koja je u svakom pogledu odlicna ploca za svoju cenu, ali ima pasivni hladnjak na cipsetu koji se nenormalno greje (bukvalno sam se opekao na njega sinoc), a sto je najgore odmah uz njega su dva kondezatora, kojima sigurno ne godi ta visoka temperatura.

Treba mi preroruka za sto manji ventilator i da je sto tisi, koji cu da namestim na chipset na maticnoj ploci. Eventualno sam razmisljao i o novom cipset cooler-u. Naravno kriterijum bi bila tisina :)

Šta će ti nešto što proizvođač nije predvideo?

Napravi promaju u kućištu i svaki pasivac mora da bude dovoljan, pa i taj originalni.

Skinu se šrafovi ili možda oni plastični pipci. Kada se skine vent i plastika koja ga okružuje, izvadi se šnala i provuče kroz listiće (90° od prvobirnog položaja). Listića ima mnogo, treba ubosti kroz one 2 mesta (ili možda) tri udaljena od centralnih limića.

hm...snala naleze preko dodatnog profila na izvesnoj visini samih listica...
ako mozes, ti slikaj...

Brate al si komplikovan :) Promenjen je box cooler od onog vremena kad si ga ti koristio i to ne moze da se uradi. Sad je po sredini aluminijumska kocka (iz koje izbijaju aluminijumski listici) sa dva zljeba (kuda ide clip) i nista vise, nema teorije da ga drugacije stavis. Nemam aparat da ti slikam, cisto da se i sam uveris.

Šta će ti nešto što proizvođač nije predvideo?

Napravi promaju u kućištu i svaki pasivac mora da bude dovoljan, pa i taj originalni.

Zato sto hocu da koristim komp i kad izadje iz garancije ;)

Ja u kucistu imam dve dve dvanaestice koje prave lep vazdusni tunel (cipset je bukvalno par centimetara od one 12ice koja izbacuje topao vazduh) ali cipset je i pored toga vreo. 76 stepeni je previse.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno