Šta je novo?

Chieftronic PowerPlay GPU-650FC - kliktanje iz napajanja

Twi$teR

Čuven
Učlanjen(a)
13.04.2003
Poena
695
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 7 7800X3D & Arctic LF III 360 A-RGB
Matična ploča
Gigabyte B650M Aorus Elite AX (rev. 1.3)
RAM
T-Create Expert 32GB DDR5 6000 CL30
GPU
Gigabyte Gaming OC GeForce RTX 4090
Storage
Kingston KC3000 1TB Gen.4 NVMe
Zvuk
Pioneer VSX-921 / Jamo S426 HCS3
PSU
FSP Hydro G Pro 1000W (ATX 3.0)
Kućište
Asus A21 (4x Arctic P12 PWM PST A-RGB)
Monitor
Gigabyte Aorus FO27Q2 (QD-OLED)
Miš & tastatura
Razer DeathAdder V2 Pro & Logi MX Keys S
Pristup internetu
  1. Optički internet
Pocetkom ove godine sam kupio (preko "Madjara) napajanje iz naslova i radi, ali u poslednje vreme se iz njega cuje kliktanje. Koliko sam primetio, cuje se kad su komponente pod opeterecenjem (npr. dok nesto igram). Kad je komp u idle-u ne cuje se, ali krene sporadicno prilikom surfovanja (Chrome sa gomilom otvorenih tabova). Ne znam da li ventilator napajanja pravi taj zvuk (ne verujem) ili su u pitanju spojnice ili sta vec. Napajanje ima i Zero-RPM mode koje aktivira ventilator tek kad opeterecenje PSU-a prebaci 30%. Isto je u garantnom roku, pa me interesuje da li je to kliktanje normalno ili bih trebao da ga reklamiram? Inace, napajanje je 80+ Gold, Tier A prema sajtu Cultists Network.

Specs napajanja.

Ventilator je jedini pokretni deo koji izaziva kliktanje. Slično može da se desi i sa svim ventilatorima kada se uključuju.

Imao sam istu situaciju pre 5-6 godina, reklamirao i prihvatili reklamaciju

Ventilator je jedini pokretni deo koji izaziva kliktanje. Slično može da se desi i sa svim ventilatorima kada se uključuju.
Ne verujem da je ovde ventilator u pitanju. Ali svakako ću ovih dana kad budem slobodan, malo istestirati u kojim se tačno situacijama kliktanje javlja. Doduše konfiguracija je spakovana u mATX kućište (iz potpisa) koje nema baš previše otvora za ventilaciju, pa se možda od toplote i napajanje zagreje više nego što treba (mada sumnjam) ili neke spojnice ili šta već klikće. Što se mene tiče nek klikće ali ako su to znaci da ide putem večnih lovišta, onda nek putuje dok je u garantnom roku. :sneaky:

Ventilator je jedini pokretni deo koji izaziva kliktanje
Ventilator nije jedini deo u Napajanju koje moze da izaziva kliktanje. Ukljucenje, iskljucene burst-moda (za bolju efikasnost pri malom opterecenju) pravi kliktanje isto, i cest je problem posle 2019

@Twi$teR Ali takodje moze da bude do Ventilatora ili kontrolera za brzinu okretanja ventilatora (vibriranje rezervoar kola kao u Corsair RMe https://sr.wikipedia.org/sr-el/Осцилаторно_коло)

Jel bas kliktanje ono ukljuci se iskljuci se kad prelazis u igru i van igre, i kad se koristi chrome, kad se otvori stranica, pusti snimak, ili je konstatno grebanje/grinding mozda ?

Takodje Jesi menjao koliko ti je daleko stajalo kuciste, ili gde je stajalo (da nije mozda od pocetka da se desava, al tek sad primecujes/nervira te) ?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno