Šta je novo?

Chieftec kucista i napajanja

lephafta

Čuven
Učlanjen(a)
05.01.2002
Poena
619
Interesuje me da li je neko u poslednjih mesec, dva kupio Chieftec kucista. Konkretno me tip napajanja zanima, i kod koga je uzeo. Pre dva meseca sam hteo da kupim Scorpio Mediumtower u Budimpesti, al sam video da je skuplje za nijansu. Dosao kuci, otisao u prodavnicu i videh da su svi modeli sa starim napajanjima, bez dva ventilatora, itd. Vidim da je distributer povecao cene, jel' to to?

Sve zalihe su sa napajanjima sa jednim ventilatorom, ali 360W (stare serije od pre godinu dana su iamle napajanja od 340W.
Posto vidim da su se u Pin-u pojavili neki novi Chieftec artikli (stranice sa prozorom, tastature u boji, neonke itd, moguce je da su uvezli i novija kucista sa tim napajanjima sa dva ventilatora. Do pre 2 nedelje ih nije bilo.
Kako su oznake potpuni iste, tesko da ces pre kupovine ustanoviti sta ces dobiti, a i ne vidim neku veliku svrhu za dva ventilatora - samo napajanje se vrlo malo greje, a posto otvor drugog ventilatora dodje otprilike iznad procesora i uvlaci vazduh, samo ces dodatno zagrejati napajanje toplim vazduhom sa njega.
Mislim da je bolje staviti jedan 8mm na zadnju stranu da izvlaci taj topli vazduh i izbacuje ga direktno napolje nego da "putuje" kroz napajanje da bi izasao...

Mislim da drugih tehnickih poboljsanja nema, oba su PFC (sta god to znacilo ???) itd itd - neka me neko ispravi ako gresim...

drapin je napisao(la):
Mislim da drugih tehnickih poboljsanja nema, oba su PFC (sta god to znacilo ???) itd itd - neka me neko ispravi ako gresim...

PFC je "power factor correction" i omogucava stabilnije napajanje racunarskih komponenti. Npr. DTK je u modelu CAS-74 isporucivao takvo napajanje...

Da, znam da je taj PFC samo dobar ekonomski potez, ali sam vec probao Enermax-a sa donjim vent-om od 90mm i smanjio je temp sa 5-7 stepeni, inace ih AMD preporucuje, ali mi to ne igra veliku ulogu. Model koji sam ja gledao je bio od 340W.

lephafta je napisao(la):
...ali sam vec probao Enermax-a sa donjim vent-om od 90mm i smanjio je temp sa 5-7 stepeni...
To je OK i normalno, samo se pitam gde je otislo tih 5-7 stepeni ??? Bojim se da je otislo u napajanje ! Druga varijanta koju sam spomenuo bi uradila to isto, ali bi toplota bila izbacena u prostoriju :)

Da, po analogiji odlazi u napajanje, ali je izduvna temperatura pri max. optrecenju ostala na sobnoj temperaturi. Mozda je to bila samo subjektivna procena, ali uporedljivo manje od prethodnog napajanja, koji je bio zatvoren.

Drugi faktor koji nisam spomenuo, je tihi rad. Ovaj Enermax se skoro nije cuo uopste, kakvo je stanje kod Chieftec-a?

Kupio sam pre par meseci u Pin-u Scorpio kuciste sa 360W napajanjem single fan i tada ih pitao da li imaju identicno kuciste sa dual fan-om ili mi mogu zameniti. Nije upalila ni jedna ni druga varijanta pa sam napajanje prodao i zasebno kupio 360W dual fan.

lephafta je napisao(la):
Drugi faktor koji nisam spomenuo, je tihi rad. Ovaj Enermax se skoro nije cuo uopste, kakvo je stanje kod Chieftec-a?

Nisam primetio da ima razlike u buci izmedju single i dual fan napajnjima (rpm je negde oko 1500) i izuzetno su tiha.

Pozdrav!

Da li postoji i 300W napajanje (300-202 je oznaka) u verziji sa 2 ventilatora? Razmisljam se da uzmem to napajanje - ima ga u Novom Sadu za 40e - da li je ta cena OK? Ima li neko predlog za drugo napajanje u toj klasi snage i cene (naravno - i kvaliteta)?

Samo od 360 -> HCP-360-302-DF
i 420 -> HPC-420-302-DF

pre 4 dana sam kupio CHIFTEC 420W napajanje za 85 e . stvarno prvoklasno napajanje nemam zamerki !!!!

Inace imam kuciste TG-10W uz koja sam bio dobio 250W CHIEFTEC ali sam ga prodao jer je bilo slabo za moju masinu .

Salbo za kakvu mashinu?

xp 1900+
abit kx7 333 r
256ddr
2 x 40bg MAXTOR 5400rpm
teac cdr w540
teac cd540e citac
MSI gf4 mx 440
LG-795FT ( kupljen danas stvrno dobar monitor )
6 ventilatora ....

Interesantno...

Ja trenutno teram:
MSI KT3 Ultra
Athlon XP 1600@1847MHz
GlobalWin WBK38
Quantum AS 40GB 7200rpm (ponekad x2)
256MB DDR
NEC 40x
GA Radeon 7500

i sve to sa Taskovim napajanjem od 250W, sto bi na max trebalo da bude preko 270W. Neverovatno, nikada se nije resetovao, dilgla voltaza ili bilo sta.

Radila je masina i sa starim od 250W ali je pocelo da se greje , da duva vruc vazduh pa sam ga zato promenio .

Nazad
Vrh Dno