Šta je novo?

Chieftec i cooler-i.......?

• Začetnik teme Začetnik teme biker
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

biker

Čuven
Učlanjen(a)
20.07.2005
Poena
660
Imam chieftec kuciste i mogucnost da prikacim 5 dodatnih cooler-a........e sada mene interesuje kako oni treba da budu okrenuti.........da duvaju u ili da izduvavaju iz kucista?

Pozdrav

Od napred da uduvavaju, a pozadi da izduvavaju.

Ili ako ne mozes da ih stavis napred (moj slucaj), stavi da duvau sa strane i pozadi da izduvavaju.

thnx,

jos samo nesto, a onaj sto mi je na stranici(plexi stranica)?

Pa rekao ti je covek. Znaci oni pozadi izduvavaju, svi ostali uduvavaju.

Sta god radio ne uzimaj chieftec 90mm cooler-e -- to je nesto najbucnije sto sam cuo u zivotu.

nazalost kod nas to i jeste tako, jer se teze nalaze kvalitetne stvari ili ako ih i ima onda su abnormalne cene......meni je i kuler i napajanje i svi setovi memorija iz inostranstva.......najezim se kada vidim cene enermax napajanja ovde sto preko moze da se uzme 100w jaci model za iste pare

Pretpostavljam da su ti mesta za ventilatore rasporedjena kao i na mom chieftec-u, tri sa desne strane da hlade diskove i dva sa leve strane pored procesora i graficke. Verujem da imas i mesto za jednu dvanaesticu pozadi ispod napajanja. Najvaznije je da namestis tu dvanaesticu da izduvava topao vazduh napolje kao i one dve devetke sa leve strane (kad gledas spreda). Ostala tri namestis da ubacuju vazduh i duvaju preko diskova. Devetke nisu same po sebi bucne medjutim kad ih pricvrstim na leziste verovatno mrezica pravi neki turbulentni tok vazduha i samim tim i buku.

Da se nadovezem na pricu o chieftecu i ventilatorima🙂 Da li neko zna gde moze da se kupi ventilator od 90mm a da nije chieftec i da ne zuji toliko kao on? Drzim jednu coolermaster 8-icu i jednu 12-icu da izduvavaju, a ta jedna chieftecova 9-ka uduvava. I to je zvuk koji utice na mozak🙂 trebalo bi da sa te strane stoje dve 9-ke. Ali sto se zvuka tice i ova jedna mi je mnogo, pa ako neko ima savet za kupovinu nekih silent 9-ki neka se javi....

Imam Chieftec-ovo kuciste i sledeci raspored cooler-a:
- CoolerMaster SuperSilent 8cm sa desne strane (gledano spreda) uduvava vazduh i hladi diskove
- Chieftec 9cm pozadi da izduvava (ne cuje se kao sto neki kazu, verovatno zato sto je stavljen na cvrstu zadnju limenu plocu, a ne na levu bocnu stranicu koja nije cvrsto povezana sa ostatkom kucista).

Ovakav protok vazduha je sasvim ok, osim sto glavni protok vazduha za malo mimoilazi graficku, sto bi se verovatno najbolje resilo ubacivanjem spore 12-tice spreda da ubacuje vazduh.

Poslednja izmena:
Meni je isto 9-ka probijala mozak, pa sam kupio onaj regulator obrtaja sa potenciometrom sto se montira kao bracket pozadi i preko njega smanjio brzinu. Sad je i vuk sit i ovce na broju 😀

Danas sam uzeo 9-ku Thermaltake Thunderblade Led Fan. Skuplji je 3 puta nego Chieftec-ova 9-ka. Pa kad montiram javljam vam kako radi

Izgleda da nikad necu naci neku 9-ku koja se ne cuje🙁 opet zuji, manje nego chieftec doduse ali dovoljno da smeta. ***

ja sam primetio da na mom chiefteku koj god ventilator se stavi da uduvava preko procesora tandrce, tj cuju se vibracije, jedino kada se ventilator skroz smanji da jedva radi je ok

Ja sam uzeo neki sundjer za decu, od neke igracke, neam pojma vise, isekao ga, uzeo dugacke srafove i taj sundjer stavio izmedju fana i lima i prestao je da tandrce.

ja sam probao silokonom da oblozim ivice ventilatora (i da se osusi pre stavljanja) ali naravno kada sam zatego silikon je otisao sa strane nije ostao izmedju lima i kulera 🙂

millyons je napisao(la):
ja sam primetio da na mom chiefteku koj god ventilator se stavi da uduvava preko procesora tandrce, tj cuju se vibracije, jedino kada se ventilator skroz smanji da jedva radi je ok

A da izmedju venta i stranice stavis gumene podloske?
Posto ces takve tesko naci (mozda u prodavnici vodovodnog materijala - ja sam trazio bez uspjeha) - onda ih sam napravi - kupi u auto prodavnici malo (10cm - 20 cm) vakuum crijeva, otkini skalpelom 4 tanka kolutica (oko 2mm debljine - mozes i vise) - ali da budu jednake debljine, a zatim montiraj kuler na stranicu, ali izmedju kulera i stranice stavi te gumene podloske (naravno, saraf za stezanje kulera na stranicu prolazi kroz podlosku).

A zatim poslusaj ima li razlike (i kolike).

:wave:

Poslednja izmena:
Ako dobro stegnes ventilator za stranicu nema sanse da tu tandrce, pre ce biti da tandrce na mestu gde se spajaju stranica i kuciste.
E sad odes do nekog vulkanizera uzmes parce stare unutrasnje gume, iseces, za svaku ivicu stranice 2-3 parceta duzine 3cm i sirine 2-3mm pa ih super lepkom zalepis pored zabica na stranici koje idu u kuciste ali pazi gde ih stavljas da ne bi smetali pri ubacivanju stranice.
Ako hoces mozes da uradis isto sa ventilatorom, stavi na svaku stranicu ventilatora po dva parceta uz srafove.
Gledaj da uzmes sto tanju gumu!

Nazad
Vrh Dno