Chia coin otvaranje porta 8444 na Supernovi

izzy

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
25.02.2010
Poruke
1,121
Poena
63
Planiram 5x 4tb za pocetak, radim preko ssd-a i za jedan plot (100gb) treba oko 5-6 sati, je li to ok ili je sporo?
 

zlaja87

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
05.03.2007
Poruke
363
Poena
28
To je ok vreme, ali velicina tog ssda ti odredjuje limit koliko mozes u isto vreme da radis...
 

darkoj89

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
25.01.2021
Poruke
797
Poena
93
4 komada uz 1 tb nvme. Oko 8 do 9 sati plotuje. Meni je bar toliko, nisam uspeo nikako da ubrzam, ni sa 2600x ni sa 1600. Na jednom 970 evo, na drugom a2000. Da ne bih forsirao plotujem 3 i obavezno stavite delay odredjeni period, neko je to rekao skoro ovde na forumu i potpuno je bio u pravu.
 

zlaja87

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
05.03.2007
Poruke
363
Poena
28
Preko win ili linux? Ma na kraju kad radis paralelno, najbitnije da se udje u kolotecinu, kad nadjes dobro prolazno vreme, onda samo dodas par komada u queue, kad dodas identican naziv plota kao sto ima postojeci, onda pocne da radi tek kad se ovaj zavrsi.
 

darkoj89

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
25.01.2021
Poruke
797
Poena
93
Preko windowsa, idem q1, posle 20 minuta q2, pa opet posle 20min q3. Tako u startu da ima tih 20-ak minuta razlike i onda samo dodajem u queue. Rekao bih da je to bolja varijanta od one automatske paralelne.
 

zlaja87

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
05.03.2007
Poruke
363
Poena
28
Pa da, lakse ih rasporedjujes tako. A da li ti je win na tom temp ssd ili odvojen?
 

I_L_I_J_A

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
15.12.2001
Poruke
1,652
Poena
48
Ako imate mogucnosti idealno je AMD Ryzen 5900X 12C/24T
64GB ram
4xNVME 1TB Samsung 970 (2 na PCIe adaptere) i poseban 256GB boot SSD
to je dovoljno za 16 paralelnih plotova koji su pravilno stageovani

Probao sam sve od starih HP radnih stanica preko Dell Precisiona sa 1xXeon E5-2690 v4 14C/28T do Dell servera R720 koji ima 16C/32T i 128GB rama sa 6x1.92TB SATA Enterprise diskovima u RAID0 kontroler sa kesom i 4xNVME 1TB


Upgradeujte na 1.1.5. ASAP!

"Yeah basically if you're on 1.1.4 and you win a block and your node decides to include a transaction with a negative amount attached to it, then you will have lost 2 chia. I'd upgrade asap, probably wait for your current plots to finish first though depending on how likely you are to win between now and then. I think you only need to upgrade on your full node, and not on any harvesters most likely."
 
Poslednja izmena:

Kradimir

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
30.04.2017
Poruke
250
Poena
28
R9 3950X 16C 32T, 128GB, Asrock X570 Taichi sa 3 M.2 slota, 3xCrucial 2TB, 256SSD za W10. Voleo bih da mogu da dođem do Sabrenta od 2TB ili nekih brzih SAS diskova. Biće valjda.
 

Kradimir

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
30.04.2017
Poruke
250
Poena
28
Ja sam još na 1.1.2. Čini mi se da moram da zaustavim plotovanja dok ne apdejtujem. Radim sa 4 računara i svi su sa paralelnim višestrukim plotovanjima. Šta sad?
 

Kradimir

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
30.04.2017
Poruke
250
Poena
28
CLI koristim za plotovanja, ali mi je pokrenut GUI na jednom računaru kao full node. Ako samo ugasim GUI, mogu da apdejtujem bez prekida plotovanja? Plotujem kroz više aktiviranih Powershell prozora. Njih pokrećem kroz skriptu sa zadatim razmacima i brojem iteracija. Mnogo dobra stvar.
Pre par sati

Da mora ako ne koristis CLI
 

I_L_I_J_A

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
15.12.2001
Poruke
1,652
Poena
48
a, ali mi je pokrenut GUI na jednom računaru kao full node. Ako samo ugasim GUI, mogu da apdejtujem bez prekida plotovanja? Plotujem kroz više aktiviranih Powershell prozora. Njih pokrećem kroz skriptu sa zadatim razmacima i brojem iteracija. Mnogo dobra stvar.
Mislim da ce ti ipak puci, meni jeste jer obrise 1.1.4 folder bez obzira na Powershell.

Ali ne updateovanjem rizikujes ako dobijes da ti se ne prizna - proceni. Ja sam sve svoje azurirao, j**** 32 plota koji se rade :D
 

Kradimir

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
30.04.2017
Poruke
250
Poena
28
Mislim da ce ti ipak puci, meni jeste jer obrise 1.1.4 folder bez obzira na Powershell.

Ali ne updateovanjem rizikujes ako dobijes da ti se ne prizna - proceni. Ja sam sve svoje azurirao, j**** 32 plota koji se rade :D
Mislim da sam negde pročitao da ako pritisneš CTRL-C u Powershell prozoru skripta će se zaustaviti kada završi tekući plot. Moram da potražim sutra. Znači, ispritiskam u svim prozorima CTRL-C, sačekam nekoliko sati da završi sve operacije i onda apdejtujem. Moram da proverim i da li apdejtujem na svim računarima ili samo gde mi je full node.
 

Splinter

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
18.11.2007
Poruke
1,657
Poena
63
Ako imate mogucnosti idealno je AMD Ryzen 5900X 12C/24T
64GB ram
4xNVME 1TB Samsung 970 (2 na PCIe adaptere) i poseban 256GB boot SSD
to je dovoljno za 16 paralelnih plotova koji su pravilno stageovani

Probao sam sve od starih HP radnih stanica preko Dell Precisiona sa 1xXeon E5-2690 v4 14C/28T do Dell servera R720 koji ima 16C/32T i 128GB rama sa 6x1.92TB SATA Enterprise diskovima u RAID0 kontroler sa kesom i 4xNVME 1TB


Upgradeujte na 1.1.5. ASAP!

"Yeah basically if you're on 1.1.4 and you win a block and your node decides to include a transaction with a negative amount attached to it, then you will have lost 2 chia. I'd upgrade asap, probably wait for your current plots to finish first though depending on how likely you are to win between now and then. I think you only need to upgrade on your full node, and not on any harvesters most likely."
Sa kojim razmakom pustas plotove? Pravis li razmak i izmedju ssd-ova, ili ides po jedan plot na sve 4 ssd-a, pa npr za sat drugi na sve cetiri itd?
Koliko vremena je potrebno za tih 16 plotova?
 

I_L_I_J_A

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
15.12.2001
Poruke
1,652
Poena
48
80-90min razmaka na istom plot SSDu zavisno koliko je brz SSD
 

Splinter

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
18.11.2007
Poruke
1,657
Poena
63
Ja sam na 5900x, 64GB, 2x2TB 3500/3000 ssd, pa gledam isplati li mi se da idem na varijantu 4x1TB umjesto 2x2TB. Koliko vremena za 16 plotova i koje je prolazno vrijeme za prvi plot?
Ili ako imas neku racunicu koliko plotova pravis za 24h, mozda je tako najlakse uporediti…
 

I_L_I_J_A

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
15.12.2001
Poruke
1,652
Poena
48
Oko 60 kom K32 plotova dnevno po racunaru
Ryzen 9 5950X 16C/32T
64GB 3600Mhz
2x1TB NVMe SSD kvalitetan! Koji posle SLC cachea ima dobru brzinu
2x1.6TB Intel AIC SSD
 
Poslednja izmena:

I_L_I_J_A

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
15.12.2001
Poruke
1,652
Poena
48
Na svaki od izlistanih po 4 plota paralelno
 

I_L_I_J_A

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
15.12.2001
Poruke
1,652
Poena
48
4x NVMe SSDa sa po 4 85min odlozena plota na 4x HDDa (svako svoj)
 

Night_slayeR

Flash Drive
Učlanjen(a)
20.07.2013
Poruke
76
Poena
8
Koja muka ziva, nasao sam WD Gold 8TB za 45.000. Kada gledam cene od prosle nedelje, tacno mi je muka da dam ove novce za HDD :/
Neko misljenja ? Plakati ili drogirati se :D
 

Kradimir

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
30.04.2017
Poruke
250
Poena
28
Koja muka ziva, nasao sam WD Gold 8TB za 45.000. Kada gledam cene od prosle nedelje, tacno mi je muka da dam ove novce za HDD :/
Neko misljenja ? Plakati ili drogirati se :D
Ja sam sebi rekao: ne dam više od 25 EUR po TB! Zadnju turu sam platio tačno 30, prošle nedelje. Više ne kupujem ništa dok nešto i ne zaradim.
 

Djilkosh_Ns

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
31.05.2011
Poruke
26,676
Poena
113

WD 2TB 3.5" SATA III 128MB 7.200

WD 2TB 3.5" SATA III 128MB WD20EFZX Red Plus


Hoce li ovo raditi posao?

Imam jos m2 trancend od 512?
 

Kradimir

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
30.04.2017
Poruke
250
Poena
28

WD 2TB 3.5" SATA III 128MB 7.200

WD 2TB 3.5" SATA III 128MB WD20EFZX Red Plus


Hoce li ovo raditi posao?

Imam jos m2 trancend od 512?
Svaki TB je dobar TB. Poželjno je samo da ih je što više. Što se M2 tiče, sa 512 bi trebalo da možeš da plotuješ 2 paralelna plota. Bitni parametri za ocenu da li valja su: transfer u MBS, IOPS u stotinama hiljada operacija i TBW u terabajtima. Prve dve stavke su bitne za brzinu a treća za trajnost.
 

Djilkosh_Ns

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
31.05.2011
Poruke
26,676
Poena
113
Ma mislio sam da uzmem 10 komada dok mogu, pa lagano za početak.
 

dzigi12

Flash Drive
Učlanjen(a)
06.12.2017
Poruke
262
Poena
63
Imam 2x1TB WD_Black SN850 Gen4 NVMe 7000/5300 i WD Gold 10TB. Da me ne mrzi da se smaram sa tim probao bih da vidim koliko brzo pravi. Koliko ocekujete zaradu od toga? Na nekom mesecnom nivou, po plotu ili kako vec. Koja vam je racunica? Tipa kolika bi bila zarada po TB-u primera radi da je coin 1000$. U kucistu imam mesta za 13x3.5" hardova i 5950x samo me zanima da li se upustati u to sa gaming racunarom.
 

Night_slayeR

Flash Drive
Učlanjen(a)
20.07.2013
Poruke
76
Poena
8
Da li je bitna kolicina cash memorije? Našao sam i neke 4TB sa 64MB keša, ne znam da li su serverske, dok ne uleti nešto bolje. Izađe oko 30e/TB
Edit: U pitanju je serverski WD Red NAS 4TB 64MB cash
 
Poslednja izmena:
Vrh Dno