Šta je novo?

Chia coin otvaranje porta 8444 na Supernovi

I_L_I_J_A

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
15.12.2001
Poruke
1,660
Poena
660
Zdravo,

Za Chia coin pokusavam da otvorim port 8444 na Supernovi i ne ide nikako. Probano i UPNP i rucno na ruteru i nece. Da li ima neko neku ideju?
 

slashinjo

Zapažen
Učlanjen(a)
26.04.2021
Poruke
14
Poena
15
@I_L_I_J_A mozda ne moze bez operatera, kao na telekomu ? Hteo sam sam sebi da otvorim 3389 i nema boga dok ne zoves call centar i dobijes neku advanced podrsku...
 
OP
OP
I_L_I_J_A

I_L_I_J_A

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
15.12.2001
Poruke
1,660
Poena
660
Trazio i tvrde da mi treba fiksna IP adresa za 8444 !?!
 

dzonihsv

Čuven
Učlanjen(a)
18.11.2007
Poruke
6,247
Poena
615
Možda javna, ne fiksna? Ali njih svakako ne interesuje i čim neko spomene portove, "mora fiskna ip adresa" jer je pride i javna, pa radi forward. Naravno, to zadovoljstvo košta 700 din mesečno preko...

Koliko znam Supernova sve nat-uje, pa džabe ti da forward-uješ išta sam, kad njihov ruter blokira svašta. Vidi koja ti adresa piše u ruteru/gateway-u/šta već imaš i koja piše na nekim od whatsmyip sajtova.
 

darkoj89

Cenjen
Učlanjen(a)
25.01.2021
Poruke
1,000
Poena
155
Jel se isplati to sa 20-ak eksternih od 4 tb? Dal da se kupuje dok je jos razumna cena
 
OP
OP
I_L_I_J_A

I_L_I_J_A

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
15.12.2001
Poruke
1,660
Poena
660
Skupo po portu ali deluje da ce biti ozbiljna nestasica hddova. Vec su izasle ploce sa 32 sata porta za Chia mining
 

darkoj89

Cenjen
Učlanjen(a)
25.01.2021
Poruke
1,000
Poena
155
Ja cu definitivno u ponedeljak da sklapam, da udjem i ja u nesto na vreme, pa kako mi bog da :)
 

darkoj89

Cenjen
Učlanjen(a)
25.01.2021
Poruke
1,000
Poena
155
Koje hard diskove predlazete, eksterne, interne? Procesor sa vise jezgra? Ima li nekog :)
 

macman

Slavan
Učlanjen(a)
06.01.2004
Poruke
1,308
Poena
395
ja izvinjavam , mozda jedno glupo pitanje ,al ima mozda veze sa ovim problemom

da l je supernova relativno skoro kupila exenet ?
kod mene se doooosta ljudi zali da rad novog provajdera koji je kupio exenet (da ne kazem SVI) , internet im selektivno radi . sve preko brovzera sljaka , al kada hoce da opeglaju neku igru , mrka kapa (zaboravio sam da ih pitam radi li im torent).
Ja reko im da pozovu sluzbu i da prijave problem , i da traze da im se otkljucaju visoki portovi...od tada je proslo vec 10 dana (inace sam problem 3-4 nedelje). ne znam sta su napravili , zadnje sto sam cuo je da su odbijali ljude , kao nije to to problem vec su hakovani (bla bla bla).
Ja reko ljudima da idu linijom manjeg otpora , tj da uzmu drugog provajdera , a ove da xXx , jer oni ne postuju obaveze koji su nasledili od exeneta ...

ako je ipak to ta firma , mislim da ces veoma tesko naterati ih da ti otvore taj 8444
 

FiznO

Slavan
Učlanjen(a)
05.10.2005
Poruke
28
Poena
310
SSD gledaj da ti bude neki m.2, jer ti na vise jezgara pojede sve. Brzine variraju od 50-1200MB/s meni na cpu sa 4 jezgra. Vecinom se krece negde oko 150-200 i read i write.
 

darkoj89

Cenjen
Učlanjen(a)
25.01.2021
Poruke
1,000
Poena
155
Jel dovoljan od 512 ili treba da bude 1 gb. Takodje jos jedno pitanje, da li mogu da plotujem hardove na svom racunaru, a potom da uzmem neku brend masinu pa sa njom sa farmujem?
Inace gledao sam neke wd purple, 8tb su 20 hiljada.
 

zlaja87

Slavan
Učlanjen(a)
05.03.2007
Poruke
395
Poena
330
Pa zavisi kakva ti je konfiguracija na kojoj planiras da radis/pravis plot. Ako hoces da radis paralelno, tj vise komada istovremeno onda nikako 500GB ssd, zato sto na njega mozes da radis samo jedan. sa 1TB ssd mozes 3 kom istovremeno, pod uslovom da imas recimo 16gb rama i neki 4/8 core cpu. Zavrsni file je 101GB pa to tovaris na te HDD sto zelis da kupis, i onda ih stavljas u farm.
 

darkoj89

Cenjen
Učlanjen(a)
25.01.2021
Poruke
1,000
Poena
155
Mislio sam prvo da sklopim racunar samo za to, medjutim bolje mi je da vise ulozim u hardove, a da plotujem na svom jer imam dobru masinu, pa na nekom brend racunaru tipa 150-200e da nakacim to.
Hvala na informacijama.
 

FiznO

Slavan
Učlanjen(a)
05.10.2005
Poruke
28
Poena
310
Najbolje bi ti bilo ako mozes da stavis ssd ili m.2 u raid, budu brzi i manje se trose...
 

dusan92

Poštovan
Učlanjen(a)
21.05.2014
Poruke
41
Poena
59
Pa zavisi kakva ti je konfiguracija na kojoj planiras da radis/pravis plot. Ako hoces da radis paralelno, tj vise komada istovremeno onda nikako 500GB ssd, zato sto na njega mozes da radis samo jedan. sa 1TB ssd mozes 3 kom istovremeno, pod uslovom da imas recimo 16gb rama i neki 4/8 core cpu. Zavrsni file je 101GB pa to tovaris na te HDD sto zelis da kupis, i onda ih stavljas u farm.
Prilikom kreiranja plota sta se gleda, broj jezgara ili broj threadova na cpu, kao i koliki je broj core/thread potreban da se dodeli po jednom plotu? Npr ukoliko uzmem ryzen 1600 6/12 da li to znaci da paralelno mogu da kreiram 3, 6 ili 12 plotova?
 

zlaja87

Slavan
Učlanjen(a)
05.03.2007
Poruke
395
Poena
330
Pazi, plot se pravi u 4 faze, od toga samo 1 faza moze da iskoristi vise thredova. tako da recimo ako imas dovoljno mesta sa tim procesorom bih ja licno isao 6 plotova. Tj 2 thread-a po plotu.
Ono na sta bih ti skrenuo paznju jeste da faza 4 export na lokaciju HDD, je mnogo bitan, u smislu da HDD ima speed od 140-150 MB/s pa samo kopiranje traje 10-12 min, ali ako paralelno radis u isto vreme, ubijes HDD ako se vise plotova kopira, zato bi trebalo da imas neki delay izmedju poslednje faze bar 10-15 min kako bi se stalno kopirao samo jedan plot na HDD.
 

darkoj89

Cenjen
Učlanjen(a)
25.01.2021
Poruke
1,000
Poena
155
Za broj plotova ti je bitna privremena memorija odnosno oko 330 gb se koristi za jedan. Sa 1 tb recimo moze 3 plota paralelno da se odrade.
Sa 6 jezgra ne vise od 3 plota. Preporuka je 2 jezgra po plotu, racunaju se samo fizicka jezgra. To su informacije koje sam inace procitao na netu.
Jel mozes objasnjenje kako postaviti taj delay?
 

darkoj89

Cenjen
Učlanjen(a)
25.01.2021
Poruke
1,000
Poena
155
E pokusacu kad budem ubacio naredni hard, nisam obracao patnju na to.
Za koliko ti odradi 4 plota paralelno?
 

zlaja87

Slavan
Učlanjen(a)
05.03.2007
Poruke
395
Poena
330
Pokrenes ih sve paralelno sa delay od recimo 30-40 min, i onda nemas problem na kraju kada se kopira na HDD, ako stavis sve u isto vreme 95-100% ti traje bar sat vremena zato sto poksava 400GB da kopira na HDD u isto vreme. Bukvalno treba da nadjes najmanji bottleneck u celoj prici da bi imao sto bolje prolazno vreme za plot.


BTW uradite update na poslednju verziju blockchain-a zato sto verzije pre 1.1.3 koje su pravile plotove nece moci da ucestvuju u buducim pools
 

Prilozi

  • plot.jpg
    plot.jpg
    59.8 KB · Pregleda: 73
Poslednja izmena:
OP
OP
I_L_I_J_A

I_L_I_J_A

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
15.12.2001
Poruke
1,660
Poena
660
Pokrenes ih sve paralelno sa delay od recimo 30-40 min, i onda nemas problem na kraju kada se kopira na HDD, ako stavis sve u isto vreme 95-100% ti traje bar sat vremena zato sto poksava 400GB da kopira na HDD u isto vreme. Bukvalno treba da nadjes najmanji bottleneck u celoj prici da bi imao sto bolje prolazno vreme za plot.


BTW uradite update na poslednju verziju blockchain-a zato sto verzije pre 1.1.3 koje su pravile plotove nece moci da ucestvuju u buducim pools
Cao ni ova verzija sada ne moze (1.1.4)
 

zlaja87

Slavan
Učlanjen(a)
05.03.2007
Poruke
395
Poena
330
Mislis kada budes hteo/mogao da uradis join pool mora da se uradi replot?
 

rammadis

Slavan
Učlanjen(a)
02.06.2010
Poruke
1,361
Poena
225
Ja sam zbog odlaganja kupovine nove konfiguracije farmovao samo 4 plota od mainnet (kad je bilo 160pb netspace),nedavno sam poceo dodavati plotove ali sad na 2.5 exb pobediti je tesko i sa ogromnim brojem plota,za pool mora replot,trenutni su samo za solo farming.
 

darkoj89

Cenjen
Učlanjen(a)
25.01.2021
Poruke
1,000
Poena
155
Au ti si dobar, ja tek 220, sutra stize jos jedan racunar pa aktiviram i njega, mada ne verujem da cu vise od 600 da odradim ukupno...
 

eXXtreme3D

Cenjen
Učlanjen(a)
16.02.2021
Poruke
749
Poena
115
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Kolika vam je zarada?
 

zlaja87

Slavan
Učlanjen(a)
05.03.2007
Poruke
395
Poena
330
I ja sam na 200, ponestaje mi mesta, a ne znam da li vise da se igram zato sto cene HDD su za 5 dana otisle duplo, ako uopste moze da se nadje...
 

focus

Slavan
Učlanjen(a)
28.11.2006
Poruke
401
Poena
320
ima li smisla plotovanje raditi sa hard diskom i koliko bi taj proces bio produžen u odnosu na ssd?
Koliko ste mesta na HDD-u zasad zauzeli sa farmom?
 
Vrh Dno