Šta je novo?

Cheiftec 360W DF varijante

mcekovic

Čuven
Učlanjen(a)
26.11.2002
Poena
619
Zna li neko u cemu se razlikuju razliciti modeli Chieftec dual-fan napajanja od 360W:
- HPC-360-102DF - nema PFC, ATX 1.3
- HPC-360-202DF - passive PFC, ATX 2.0
- HPC-360-302DF - active PFC, ATX 1.3

Sta je PFC? A sta je active, a sta passive PFC? Koje su razlike izmedju ATX 1.3 i ATX 2.0 standarda?
Koje bi ste napajanje od ova tri preporucili? Glavni kriterijumi bi bili stabilnost i tisina.

PFC bi trebalo da je Power Factor Corection ili popravka faktora snage i ima veze sa tim na koji nacin napajanje
opterecuje mrezu. Naravno bolja su ona sa active PFC. Mislim da sam ovo procitao bas na Chieftec sajtu i moram priznati da ni meni nije bas potpuno jasno. Sto se tice standarda razlikuju se 20pin i 24pin konektori
pa uzmi varijantu zavisno od ploce ili trazi adapter ako ti treba. Valjda ce neke novije ploce dolaziti sa ATX2.0
-24pin konektorima pa je mozda bolje zbog toga uzeti njega i adapter.Neki cak tvrde da sva napajanja vise ne
proizvodi Chieftec vec to radi Delta za njih i da vise ne vrede tih para. A tek su misljenja o pojedinim modelima
vrlo razlicita .

Ispravite me ako grešim ali Chieftec nikada nije proizvodio napajanja. To za njih, ali i masu drugih firmi, odrađuje Sirtec (http://www.sirtec.com/products.php)

Thermaltake napajanja, Chieftec, kod nas raspoloživ i High Power, sve su to ista napajanja a i Dr. Tom je pisao o tome.

Nisi u pravu. Tek u poslednje vreme se pojavljuju "alternativni" proizvođači koji za Chieftec "odrađuju posao". Chieftec već neko vreme uzima dodatnu radnu snagu u vidu firmi kao što je Delta. Na takvim napajanjima obično piše "bla, bla, bla...made for Chieftec". To je po meni, dovoljan signal za izbegavanje.

Pozdrav

novoprepeceni je napisao(la):
PFC bi trebalo da je Power Factor Corection ili popravka faktora snage i ima veze sa tim na koji nacin napajanje
opterecuje mrezu. Naravno bolja su ona sa active PFC. Mislim da sam ovo procitao bas na Chieftec sajtu i moram priznati da ni meni nije bas potpuno jasno. Sto se tice standarda razlikuju se 20pin i 24pin konektori
pa uzmi varijantu zavisno od ploce ili trazi adapter ako ti treba. Valjda ce neke novije ploce dolaziti sa ATX2.0
-24pin konektorima pa je mozda bolje zbog toga uzeti njega i adapter.Neki cak tvrde da sva napajanja vise ne
proizvodi Chieftec vec to radi Delta za njih i da vise ne vrede tih para. A tek su misljenja o pojedinim modelima
vrlo razlicita .

PFC-"Power Fan Control",ima priključak za ploču da kontroliše broj obrtaja ventilatora na napajanju.

PFC je Power Factor Corection ili po nekima Power Flow control a sluzi da u skladu sa zahtevom sistema pokusa da odrzi napone na normali. U prevodu da drzi konstantne napone bez obzira na opterecenje napajanja ( u granicama koje su propisane za doticno napajanje). Pasivno to odradjuje preko dodatnih kalemova i nema mogucnosti brzog prilagodjavanja u trenutcima kada sistem povuce vise struje (CPU, CD uredjaji, VGA itd), dok activ sistemom upravlja elektronika i u trenutcima jaceg opterecenja napajanja u toku rada prilagodjava napone.
Nadam se da sam pojednostavljeno objasnio osnove ovih pojmova.

Vrh Dno