Šta je novo?

Chas ga vidim chas ga ne vidim (HDD)

npetar

Čuven
Učlanjen(a)
23.01.2002
Poena
679
Kao sto i sam naslov kaze,zaista interesantan problem.Naime,od nedavno racunar mi ne prijavljuje prisustvo HDD Maxtor 40GB.E sad,kada proverim,procackam,ishcupam i vratim kablove na svoje mesto HDD biva prijavljen.Inace veza je ATA100 a istim je povezan i CDROM.Prvo sto sam pomislio je da ju u pitanju prekid u kablu ali sam odmah odbacio taj stav jer je kao sto rekoh istim povezan i CDROM koji je uredno prijavljen.Naravno probacu i sa drugim ali je li imao neko ovakav problem , dajte savet???Ili da menjam HDD od kojih mi je vec muka jer sam dosad promenio 2 HDD-a, naravno na drugim mashinama.Shta da radim kad me HDD-ovi ne vole?!?I ovo se ne javlja stalno,vec posle par dana.Recimo juce je radio perfektno sve vreme a jutros ga nema...........

Ipak moras da budes siguran i da izolujes problem.

Dakle, izdvoji hdd da bude sam, tj. odvoji ga od CD-a.

Ako se i tada ponavlja isto, probaj drugi ATA kabl.

Da li se radi o kontroleru koji nije sastavni deo SouthBridgea cipseta (Promise, HPT, CMD, itd) ? Ako jeste, jesi li proverio da nema noviji BIOS update za kontroler ?

Proveri kakvu ti struju daje napajanje - ako u BIOSu imas neki hw monitoring to je to; ako ne, probaj neki monitoring sw.

Uzmi i probaj da skines sa maxtorovog sajta PowerMax programcic, da uradis osnovnu analizu. Meni je jedan maxtorov disk tako misteriozno nestajao, dok nisam powermaxom provalio da je kes memorija na elektronici diska neispravna (ne totalno crkla, ali dovoljno da pravi gluposti).

Nestajanje je najcesce predzanak otkazivanja HDD-a. Nadam se da kod tebe to nije slucaj, ali nesto ne verujem u svetlu buducnost tog maxtora.

Eto pokusaj da isprobas sve ovo sto ti je silverglider rekao i zelim ti puno srece, pa da budes jedan od retkih kojima gubljenje nije znacilo i crkavanje :(

cile je napisao(la):
Nestajanje je najcesce predzanak otkazivanja HDD-a. Nadam se da kod tebe to nije slucaj, ali nesto ne verujem u svetlu buducnost tog maxtora.

Eto pokusaj da isprobas sve ovo sto ti je silverglider rekao i zelim ti puno srece, pa da budes jedan od retkih kojima gubljenje nije znacilo i crkavanje :(

Poznat mi jedan taki slucaj od pre dve nedelje! Bio virus!!!
Zarazeni win sa ultramodernim virusom!
Proveri i taki slucaj...

To sto se ne detektuje je nazalost znak crkavanja, tako je bilo i kod mene, ali ja nisam obracao paznju, pa sam naj***o ko zuti... tj crko hdd sa vaznim podacima

Kao sto sam vec napisao u nepovrat su mi vec otisla 2 diska.Probacu sa tim PowerMax-om da vidim sta ce da se pokaze pa cu da javim.Inace juce i jutros je radio OK.E sad ono sto je vrlo bitno je sledece:kada "biva detektovan" windojzi(Me i XP) rade samo tako , i nikada se nije desilo da bude problema.Prekjuce sam malo ispravio(istegao) ATA100 kabl i za sada nema problema.No,nikad se ne zna...Moracu malo podrobnije da ispitam problem.Hvala svima na odgovorima i svako dobro...(D)
P.S. HDD je jos uvek pod garancijom pa se mnogo ne brinem...

Da ovo sam zaboravio.Imam instaliran 5-6 dana Siguardian o kome vec sigurno dosta znate.Jednom je prijavio sledecu gresku:
Ultra ATA 100 check CRC error i naveo neke parametre o kojima nemam pojma...

Pa neverovatno je kako je Maxtor napravio "usporen" sajt.Tako nesto verovatno nikome nikada nije poslo za rukom?!?!
Posto jedva otvaram njihovu glavnu stranu a kamoli ostale zamolio bih Silverglider-a ili nekog drugog da mi posalje taj programcic PowerMax na [email protected]
Hvala unapred...:wave;

npetar je napisao(la):
Pa neverovatno je kako je Maxtor napravio "usporen" sajt.Tako nesto verovatno nikome nikada nije poslo za rukom?!?!
Verovatno je nesto trenutno, inace radi solidno. Ako neko hoce da vidi kilavi site neka ode na www.pcchips.com.tw (proizvodjac onih silnih Pro i Xcel ploca). U svako doba dana i godine brzina im je konstantna :D :D

I ja imam isti problem sa maxtorom dm+ 40gb 7200 koji uzgred budi rečeno ima 925 poena u pcmarku 2002. Ispostavilo se da je problem u kablu. Stari kablovi ata 33 su mnogo jači od ovih ata 66 kablova koji imaju duplo više žica pa je velika verovatnoća da je kabl u prekidu uzrok problema.

Ne znam,u svakom slucaju evo ga radi 3 dana bez problema.A ne verujem da je prekid u pitanju jer CDROM vezan za isti radi bez problema

Evo ovako:
PowerMax je odradio sve testove bez problema.Preporuka za programcic....
A HDD radi kao iz mladjih dana.Radi evo vec 6-i dan od zadnjeg zaglupljivanja bez problema....boom
Ali nikad se ne zna kad ce spravica da poludi?!?

Radio i odradio svoj zivotni staz.Doticni je juce ujutro ostao bez znaka zivota i odmah deportovan u servis,gde je posle 2 sata zamenjen novijim bratom.Citavih 35 GB podataka je otislo u nepovrat samo je sreca moja sto sam vazne podatke sacuvao...
kai i da mi je garancija uvazena.Ali zao mi harda od 40 GB.Secam se kako sam bio tuzan kad mi je otisao Fujitsu 13GB...Dakle savet:kad HDD pocne da odbija poslusnost,hitno uradite backup i sa HDD-om na staro gvozdje...:D

Nazad
Vrh Dno