Šta je novo?

cg.yu?

padawan

Čuven
Učlanjen(a)
02.12.2003
Poena
720
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 7 3700x & AMD Wraith Prism RGB
Matična ploča
MPG X570 Gaming Plus
RAM
32 GB Kingston Fury RGB
GPU
Sapphire Radeon RX6800 16GB
Storage
SSD 512 + 2TB Kingston MV2
Zvuk
Logitech G560 RGB
PSU
FSP HYPER K PRO 700W 80 Plus
Kućište
MSI Mag Forge 100R RGB
Monitor
HP x24x 24"
Miš & tastatura
Razer's Basilisk V3 + Huntsman Mini
Laptop
Corporate's Lenovo Thinkpad
Tablet
Ipad Pro 12.9 M1
Mobilni telefon
Samsung Galaxy A52s
Pametni uređaji
Samsung Galaxy Watch 4
Pristup internetu
  1. Optički internet
Zeleo bih da registrujem cg.yu teritorijalni domen ali ovi iz verata rekose da to ne rade i da moram da vidim sa crnogorskim provajderima. Ja medjutim ne znam ni za jednog. Kako to sada ide, kada smo se bratski razisli...

Kontaktiraj www.t-com-cg.com

Pravo na registraciju domena imaju pravna lica kao i fizička lica starija od 18 godina.
Svi korisnici T-Com Web hostinga mogu besplatno registrovati jedan cg.yu poddomen (cg.yu je domen kompanije T-Com). Svaki sljedeći domen dodatno se naplaćuje kroz uslugu “parkiranja” domena.

Osim toga, ne znam koja je svrha registrovati cg.yu kad ce nam ionako domen uskoro biti .me pa ce se mijenjati stari. Zar nije bolje ici sa .com?

Pa oce da bude cg.yu, a com kao i ostali komercijalni domeni se placaju, dok su ter. domeni besplatni za pravna lica (u srbiji, makar). Petpostavio sam da ce se menjati naziv domena (zbog ovog yu),ali mislim da bi bilo bolje nesto kao co.cg.

Tnx sasa, pronasao sam i ja taj link, ali ne i deo o registraciji domena. Malo cudno, inace, da teritorijalni domen (kao jedan od drzavnih 'obelezja') bude u vlasnistvu kompanije. :trust:

Trebalo bi da bude, makar bi bilo pozeljno samo .me, mada kod nas se nista ne zna, mozda nam ubace i .co ispred 🙂

Druze to nije teritorijalni domen.
ter. domen je bio .yu a poshto su imali veze preko NIC-a su registrovali domen koji nije u ponudi kao telekom.yu

Druze to nije teritorijalni domen.
ter. domen je bio .yu a poshto su imali veze preko NIC-a su registrovali domen koji nije u ponudi kao telekom.yu

Upravo tako, to ja ljudima pričam ali uspijem da im objasnim poslije ihaha vremena. cg.yu nije teritorijalni domen već domen provajdera. Kad je krenuo internet u, tada još Jugoslaviji, mogao si da dobiješ samo co.yu, net.yu, ac.yu i sl. a samo su provajderi imali pravo da uzmu samo .yu, tako smo imali (i još imamo) eunet.yu, sezampro.yu, beotel.yu i sl. U CG je to bio provajder Internet Crna Gora i oni su tada kao skraćenicu provajdera uzeli samo cg, po meni jako dobar marketinški potez, em je kratko em su ga ljudi počeli doživljavati kao teritorijalni a kasnije i nacionalni domen. Dakle, da je išlo po logici, skraćenica bi bila .icg.yu a ne cg.yu. Sad bi trebalo da bude domen .me, ito valjda od 1.03.07.

Za pravna lica ce da se i u Srbiji i Grnoj Gori uvede co. ispred .rs odnosno .me, dok ce fizicka lica imati pravo da registruju .rs odnosno .me domene. Cena registrovanja domena za pravna i fizicka lica ce iznositi oko 6$ na godisnjem nivou u dinarskoj odnosno Eur protivvrednosti.

Ok, sada je sve jasno. 🙂

Nazad
Vrh Dno