Šta je novo?

Cepanje Sandre!

Stvarno svaka cast za skor, ali naslov je najjaci! :D

Eee, vala si je pocepao :d

Jedino mi je cudno sto tvoja Sandra pokazuje samo 76% bandwidth efficiency. Ako imas 309 Mhz FSB to je teoretskih 9888 MB/s, a 76% od tog protoka je 7514 MB/s. Evo ja recimo na DFI Lanparty SLI DR imam uz maksimalna podesavanja 82% iskoriscenja, a na FSB-u 300 Mhz i sa mnoziocem 9 izvlacim 7824 MB/s. Dakle, nije mi uopste jasno odakle ti 8400 MB/s i da li je sandra malo odlepila preko 300 Mhz ? Dakle, na 309 Mhz teoretski bi trebalo da imam 8058MB/s, samo da moj CPU moze da odradi test na 2780 Mhz. Nazalost primerak koji mi je u masini ne odradjuje nista preko 2700 Mhz.

Poslednja izmena:
Lukija i Genijalchina su takodje dosli do 8G sa CAS3 i to na 2.72
Meni iz pedesetog puta uspelo da pokrenem na 2.78 i dobio sam ono gore.
Kakaroth je overio 8.1G sa dosta slabijim tajmizima.

Ni meni nije jasno, ali sta da se radi, veruju joj ljudi. :)
Gle ovo..

Prilozi

• snap009.png
    snap009.png
    94 KB · Pregleda: 205
Poslednja izmena:
Uh Sandra je bas pocepana, Uros i ja smo jedva izvlacili preko 7K na 310x8, nismo uspeli ni da je zagejemo :D . BTW, koja je verzija Sandre?

P.S. Probaj Everest Home Edition.

Lukija je napisao(la):
Uh Sandra je bas pocepana, Uros i ja smo jedva izvlacili preko 7K na 310x8, nismo uspeli ni da je zagejemo :D . BTW, koja je verzija Sandre?

P.S. Probaj Everest Home Edition.

Ma Sandra se otvorila na izvol'te!
Probao sam sve tri verzije do koje sam stigao od 2003, 2004sp2, do 2005sr1...
sve daju iste rezultate

Lukija, bas kad pomene Everest, malopre sam probao njega i ScienceMark.
Dajte jos neki predlog za bandwith merenje, da overavam ovo i saljem Paradigmi... :whip:

Prilozi

• Everest-latency.png
    Everest-latency.png
    44 KB · Pregleda: 97
  • Everest-Read.png
    Everest-Read.png
    45.3 KB · Pregleda: 82
  • Everest-write.png
    Everest-write.png
    44.1 KB · Pregleda: 74
  • ScienceMark-Bandwith.png
    ScienceMark-Bandwith.png
    26.3 KB · Pregleda: 62
  • ScienceMark-L1.png
    ScienceMark-L1.png
    25.5 KB · Pregleda: 63
Poslednja izmena:
5 fajlova je maximum za jedan post, evo i zadnjeg vezanog za ScienceMark.

Prilozi

• ScienceMark-L2.png
    ScienceMark-L2.png
    25.8 KB · Pregleda: 72
Nista mi nije jasno. Dakle sve sam probao i nista :(

Ovo je stvarno cudo :) Sciencemark uglavnom daje nize vrednosti nego Sandra ali Everest, i njega si pocepao :)

P.S. Probaj mem. bandwidth iz Memtest86+ nije merodavan toliko (jer sadrzi read i write) ali bi trebalo da primetis proporcionalno ubrzanje.

A sa kojim BIOS-om je to radjeno ?
Nesto mi ovde nije bas jasno, kao da je malo odlepio realtime clock, pa daje nerealne rezultate. Mislim, 8000 u Sc. marku, malo cudno. U cemu je fora?

drfedja je napisao(la):
A sa kojim BIOS-om je to radjeno ?
Nesto mi ovde nije bas jasno, kao da je malo odlepio realtime clock, pa daje nerealne rezultate. Mislim, 8000 u Sc. marku, malo cudno. U cemu je fora?

Ja ocekujem da mi neko strucan odgovori, a zbunjen sam, veruj mi,
vise nego iko. :)

Bios je 310p. Probaj kao sto sam rekao u DFI tredu, da dignes na npr.
309x9, pa ako nece da odradi (a nece sa tvojim winijem), spusti clockgenom
na 309x8, pa odradi Sandru.
Javi sta si dobio.

Ja tako mogu do sutra da odradjujem, i uvek mi daje iznad 8300MB/s.

To bi trebalo da znaci da sve malko odlepi na toj freq. ? Mislim, sa istim biosom sam probao.

Poslednja izmena:
Eee Fedja, "malko odlepi" i nije bas resenje za ovu zagonetku :D
Ako mislis da je real-time clock, zasto mi onda superpi ne radi brze na manjoj frekvenciji?

Nevezano za 309HTT, isto se desava i na ostalim frekvencijama memorije...

Poslednja izmena:
Kapiram da nije resenje. Evo malopre sam probao na 8x309, i iskoriscenje je oko 74% kao kod tebe, ali i bandwidth odgovara iskoriscenju, sto kod tebe nije slucaj. Mozda je jednostavno do primerka procesora, t.j. memorijskog kontrolera. Ne znam sta da kazem, zacudjen sam. :wall:

Ajde izmeri performanse u nekom realnom testu, neki 3d endzin, 3d mark, quake III....

Poslednja izmena:
drfedja je napisao(la):
Kapiram da nije resenje. Evo malopre sam probao na 8x309, i iskoriscenje je oko 74% kao kod tebe, ali i bandwidth odgovara iskoriscenju, sto kod tebe nije slucaj. Mozda je jednostavno do primerka procesora, t.j. memorijskog kontrolera. Ne znam sta da kazem, zacudjen sam. :wall:

Upravo to mi je jedino padalo na pamet, da memorijski kontroler krene da "pomahnita", ali nekako u vezi sa ovom DFI plocom. Sa neo2 nije bilo tih "izleta".

drfedja je napisao(la):
Ajde izmeri performanse u nekom realnom testu, neki 3d endzin, 3d mark, quake III....

3DMarkovi nemaju shansone na 2.78GHz, ali evo Q3fastest.
CLub3D 6600GT imam tek par dana i ne znam koje bi inace
trebao rezultate da daje u Quake3, a pogotovo u 3Dmarkovima.
308x9=2772
Na manjoj frekvenciji CPU (sa 9x na 8x mnozioc), i rezultati su dosta manji.

EDIT: 6600GT radi na difoltu

Prilozi

• Q3-fastest512x384.png
    Q3-fastest512x384.png
    111.4 KB · Pregleda: 69
  • Q3-fastest640x480.png
    Q3-fastest640x480.png
    149.9 KB · Pregleda: 63
Poslednja izmena:
srkiller je napisao(la):
Upravo to mi je jedino padalo na pamet, da memorijski kontroler krene da "pomahnita", ali nekako u vezi sa ovom DFI plocom. Sa neo2 nije bilo tih "izleta".
Super, jos kad bi znali sta se treba da mu uradis da bi "pomahnitao" to bi bilo ekstra. :d

Probaj da izmeris Quake III na proporcionalno manjoj magistrali gde daje normalan bandwidth u odnosu na iskoriscenje memorijskog opsega, pa vidi da li u quake3 rastu performanse linearno ili ne. Na primer, ako pomahnita na 309, a na 300 radi normalno, probaj da izmeris razliku izmedju 309 i 300, kao i izmedju 300 i jos 3% manjeg takta. Ako je razlika izmedju 300 i 309 veca onda je stvarno u pitanju neki turbo boost :d ,a ako ne, onda je to samo anomalija memorijskih sintetickih testova zbog smanjene stabilnosti sistema.

Poslednja izmena:
Anomalija

Probao sam q3 kao sto si rekao i nema neke razlike.

Ali bar mogu da zakljucim da je anomalija u pitanju, a evo i zasto...

Na koliko god butovao masinu, posle ulaska u win dovoljno je clockgenom smanjiti
mnozilac za 1 ili 2, i eto nenormalnog protoka u mem testovima.
Evo u ovom slucaju sam butovo na skromnih 277x9=2493 i clocgenom samo spustio mnozioc na 6.
Obrati paznju na max. bandwith u donjem Sandrinom prozoru...
Mislim, mnemorija DDR550 koja radi kao DDR750 :d
Ali zanimljivo da kod tebe na istoj ploca+memorija ne pokazuje te simptome :trust:

Prilozi

• snap041.png
    snap041.png
    89.3 KB · Pregleda: 69
Nije ista ploca, kod mene je SLI, ali memorija je ista, a CPU je 3500+ .
Ima jedna stvar koju sam primetio. Kada je iskljucen DRAM idle timer masa programa nece tacno da prijavi klok memorije.
Probaj da izmeris klok memorije sa nekim programom u realnom vremenu.

Poslednja izmena:
Umorio sam se od svega a i oci mi krvare od monitora...
Necu nista da merim dok ne sredim sve od pocetka, reinstaliracu windows preko vikenda, pobrisati sve particije, instalirati najnovije beta Nforce drajvere, poispremestati sve kartice u racunaru, dodati jos jedno napajanje, potraziti novu verziju Sandre, RMMA koji prepoznaje cipset pa idem sve iz pocetka.

Jer fakat je da mi trenutno na sve tri particije, i na sva tri windowsa tri nevezana programa koji mere Bandwith memorije: ScienceMark, Sisoft Sadnra i Everest davaju
iste nerealno velike rezultate pri maloj brzini procesora.
Samo mi nije jasno KAKO?!

Quake3 izgleda ne zavisi toliko o bandwitha koliko od takta CPU, i latencije.
Probacu da proguglam malo i vidim u kojem testu bandwith ima znacajnijeg udela u rezultatu...

P.S. Fedja, da sam na tvom mestu zamenio bi Nforce KT900 sa PCChips Nforce7 :)

Jedino sto bi bilo validno je osciloskop!

OK, treba mi dobrovoljac da pusti ovo na A64ci! Probajte ti Fedja i ti Srki pa postujte rezultate (copy&paste posto je konzola).

P.S. Ovo je teska beta , posto nemam jos A64 pisao sam napamet, moze se desiti da omasi mnozilac (zavisno da li je CnQ on ili off) ili neki tajming. Sigurno bi trebalo da detektuje nestandardne delioce (180/150/140/120) i brzinu CPU-a (zato postoji pauza od 1s kada se startuje program). Ako se sve pokaze OK napravicu i GUI da lici na nesto :) Svi komentari/ortkriveni bug-ovi su dobro dosli.

Poslednja izmena:
Lukija je napisao(la):
Jedino sto bi bilo validno je osciloskop!

OK, treba mi dobrovoljac da pusti ovo na A64ci! Probajte ti Fedja i ti Srki pa postujte rezultate (copy&paste posto je konzola).

P.S. Ovo je teska beta , posto nemam jos A64 pisao sam napamet, moze se desiti da omasi mnozilac (zavisno da li je CnQ on ili off) ili neki tajming. Sigurno bi trebalo da detektuje nestandardne delioce (180/150/140/120) i brzinu CPU-a (zato postoji pauza od 1s kada se startuje program). Ako se sve pokaze OK napravicu i GUI da lici na nesto :) Svi komentari/ortkriveni bug-ovi su dobro dosli.

Sta reci?!?! :d

Prilozi

• snap043.png
    snap043.png
    79.5 KB · Pregleda: 88
Oce neko da kupi memoriju?
Ovaj shot je najjaci do sad! :smash:

Prilozi

• snap044.png
    snap044.png
    8.6 KB · Pregleda: 118
Khm, ko sad laze ?!?! :D
Pazi, ja racunam brzinu CPU-a, delilac ocitavam iz registara CPU-u, max. mem clock ocitavam takodje iz registara mem kontrolera. Na osnovi ova poslednja 2 racunam mem. delilac po opste poznatom algoritmu uzimajuci u obzir i polucelobrojne mnozioce i nestandardne delioce. Na osnovu delioca racunam brzinu memorije :). Dovoljno je da CPU-speed ne bude kako treba i eto belaja. Ocigledno nesto debelo zavitlava neke countere koji se koriste za merenje brzina :) Zato bih voleo da neko drugi proba posto ti imas plocu iz zone sumraka :)

Lukija je napisao(la):
Zato bih voleo da neko drugi proba posto ti imas plocu iz zone sumraka :)

Evo kod mene na defaultu, mrzi me sad da klokujem i experimentisem...

Prilozi

• A64.gif
    A64.gif
    10.6 KB · Pregleda: 78
10x Vule, cini mi se da je OK (bar sto se tice brzine procesora, CAS, Trcd, Trp, Tras). Ako ti nije problem probaj i A64Tweaker pa proveri da li su ostale vrednosti OK.

Evo ovako kaze tweaker na istim setovanjima, pa sad ti uporedi i proveri:

Prilozi

• A64T.gif
    A64T.gif
    21 KB · Pregleda: 143
10x ovo mi dosta pomaze, za sada se sve poklapa osim Tref, a u zurbi sam zaboravio ispis najvaznijeg - 1T i 2T za memoriju. U sledecoj verziji, pokusacu da otklonim i ovaj trip sa ocitavanjem brzine CPU-a.

srkiller je napisao(la):
Umorio sam se od svega a i oci mi krvare od monitora...
Necu nista da merim dok ne sredim sve od pocetka, reinstaliracu windows preko vikenda, pobrisati sve particije, instalirati najnovije beta Nforce drajvere.....

Samo polako..ne daj se iznervirati :). Pre nego sve ovo uradis obavezno napravi .img celog sistema. Steta je da ga uludo "bacis". Bilo bi ga zanimljivo probati na drugom racunaru sa sto slicnijim komponentama. Valjalo bi da zakacis rezultate na Xtremesys da vide kako Srbi deru Athlona i to u sred Marta kad mu vreme nije :whip:

Vrh Dno