Šta je novo?

Cene USB flash memorija u Metro-u

• Začetnik teme Začetnik teme Civil
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
pa ne uzimas ti robu za dalju prodaju i ako placas kesom nema potrebe da knjizis nigde ne dobijas ti nekakav racun na ime firme vec obican fiskalni, e sad metro ima takvu politiku svugda sto je to tako neznam. uglavnom kupi sta ti treba i uzivaj 🙂

Verbatim 512MB košta 824,xx din. i u novosadskom Metro-u. Verbatim 1GB košta nešto više od 1700 din. To su cene sa PDV-om i toliko se plaća na kasi.

Što se plaćanja tiče, ono je moguće kešom ili nalogom za prenos ukoliko firma na koju se vodi kartica ima račun u Reiffeisen banci (ako ima račun u nekoj drugoj banci onda mora da uplati 1 dan unapred za robu koju hoće da uzme).
Nebulozno je to što ti na kasi platiš kešom a oni ti ne izdaju fiskalni račun (u Metro-u NEMA fiskalnih kasa), već fakturu na ime firme. Mnogo se polemike već vodilo o legalnosti svega toga, inspekcije su dolazile u firme koje su baš mnogo para ostavljale u Metro-u, naplaćivale kazne...šta će od svega toga biti, ostaje da se vidi.
Za sada je stanje takvo da pravno lice ili privatni preduzetnik može za svoju firmu da uzme 4 kartice (4 bilo koja imena) i u principu karticu možeš da daš kome ti je volja. Za dobijanje kartice je potrebno rešenje iz APR-a, PEPDV obrazac i PIB (sve fotokopije). Sve to poneseš, poneseš pečat firme i tamo ti na licu mesta izrade kartice.
Jedini problem ostaje knjiženje robe koju bi recimo uzeo za dalju prodaju kroz maloprodaju recimo, u slučaju da robu plaćaš u kešu.

Nadam se da su neke stvari sada mnogo jasnije i da neće više biti nagađanja.

Btw, novosadski Metro je u dlaku isti kao i beogradski. Jedino se parking malo razlikuje, unutrašnjost je skoro identična.

I nesto je manji, sto znaci da asortiman nece uvek biti isti.

Komsija hvala na iscrpnom objasnjenju :wave:

Neko je pitao za brzine, pa evo da odgovorim. U pitanju je model od 1GB, i kod mene na kompu i citanje i pisanje je nesto ispod 1MB (USB 1.1 :wall🙂, a probao sam ga kod burazera na novijoj masini i rezultati su: 10.3MB / 2.3MB (r/w). Nije bas brzinski sampion, ali za te pare ja sam zadovoljan..

Da, sumnjam da je toliko spor. Da li si siguran da ta "novija" masina ima USB 2.0 ? Moj Corsair je 19/13...

Koliko si platio tog Corsaira? Ovo je Verbatim, najsporiji koji prave, znaci obican Store'n'Go. Siguran sam da su U3 i oni Pro modeli mnogo brzi, ali ne kostaju 1700 i kusur dinara...

P.S. Probacu flash jos negde, cim mi prodje ispit. Ni ja se ne bih bunio da je brzi 🙂

Btw, u NS Metrou je nevidjena guzva, u subotu nije bilo parking mesta da se najde!:zgran:

Neko je pitao za brzine, pa evo da odgovorim. U pitanju je model od 1GB, i kod mene na kompu i citanje i pisanje je nesto ispod 1MB (USB 1.1 :wall🙂, a probao sam ga kod burazera na novijoj masini i rezultati su: 10.3MB / 2.3MB (r/w). Nije bas brzinski sampion, ali za te pare ja sam zadovoljan..

ocekivano...mada trebalo bi da bud tipa 11/5 Mb... to su najsporije varijante cini mi se od kako uopste postoji 1gb flash....

sporo jeste ali nije tako strasno... kod velikih fajlova to je otprilike 1min po filmu... ali ako se kopira 1gb (10000 fajlova) to ce da TRAJEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE

A da li ima nekih modela od 2GB? I kolika im je cena?

Hvala!

Poslednja izmena:
@Vivan Kupio sam ga odavno tako da ta cena sada vise nista ne znaci. Kupio sam ga u Imtelu i mislim da sada 512MB kosta oko 30 evra (toliko sam ja platio 256MB).

Samo jos jedno pitanje sto se Metro-a tice:
Zasto su cene naznacene sa PDV-om i bez njega, da li je moguce kupiti bez PDV i ko to moze?

...i ladno ne primaju madjarske Metro kartice, mislim ne mogi da verujem.:zgran:
Ovako nesto se i moglo ocekivati u ovoj zemlji.:S:

Zar u madjarskom Metrou mozes da kupujes sa nasom Metro karticom?

Meni rekoše da misle da može ali da sa mađarskim za sad ne može kod nas.

Poslednja izmena:
Samo jos jedno pitanje sto se Metro-a tice:
Zasto su cene naznacene sa PDV-om i bez njega, da li je moguce kupiti bez PDV i ko to moze?
Uopšte, svi (osim diplomatskih predstavništava) plaćaju cenu sa PDVom, pa onda ako su PDV obveznik u svom knjigovodstvu otpišu taj PDV od sopstvenih obaveza ako je roba za poslovanje ili dalju prodaju.

Mađarsku Metro karticu smo otvarali u Segedinu i važila je u Ðoru i Budimpešti. Verovatno nije ista registracija kad se radi uvoz ili kupuje u lokalu. Obaška što smo sve domaće Metro kartice stornirali jer su počeli da se javljaju problemi sa IOS (izvodom otvorenih stavki između dve firme) za robu koja je utrošena privatno. Čak su nedavno zabranili i radnicima Metroa da kupuju u sopstvenoj firmi jer im konkurencija stalno šalje inspekcije.

Ja sam kupio takeMS 1GB flash pre nekih mesec dana, mogu ti reci da sam prezadovoljan. Garancija je godinu dana a cena mu je bila 1630 din.
Covek je pitao za Verbatim od 512 ili 1GB, onaj zbog koga je ovaj thread i zasnovan... a ne za tvoj TakeMS ili bilo koji drugi flash.

2 Civil:
Mozda je to softver za instalaciju drajvera za Win98? Neki proizvodjaci flash-eva praktikuju da drajvere za 98-icu ostave na samom drajvu...

Znaci, nacuo sam takvo nesto jos ranije, ali nisam mogao da verujem da je neko toliki degen da tako isporucuje drajvere. Kao da si kupio kola sa kljucevima unutra, a sva vrata zakljucana...

Zar u madjarskom Metrou mozes da kupujes sa nasom Metro karticom?

Metro-ova politika je takva da njihova kartica bilo gde izdata, vazi svugde u svetu, znaci i sa nasom karticom mozes kupovati bilo gde, samo kod nas ne vaze Metro kartice iz drugih zemalja, zahvaljujuci zabrani Ministarstva.
Mislim da je svaki komentar suvisan, ipak mi moramo da se razlikujemo od ostatka sveta.:wall:

Da li je neko video imaju li od 2GB-a?

Nisam iz BG pa neznam tacno koja je ulica ali oko glavne buske nalazi se Pakomova radnja
pre nepunih 30dan sam bio tamo i pazario Kingston-DTI/1GB Data Traveler za 1550din
5gon Garancije Brzina neznam koja je ali sam prebacivao drugaru slike pa smo merili

759mb - 8564 slike za 3.22min sto i nija tako dugo 😉

pozzzz..........:wave:

Poslednja izmena:
neko gore pomenu da se primaju madjarske kartice kod nas i vice versa u madjarskoj, neistina, tj mozda je istina ali to je krsenje zakona jer metro radi samo za pravna lica u zemlji u kojoj se nalazi, nemoguce je da vam neko u madjarskoj (ili obrnuto) izda racun sa karticom iz druge zemlje jer jednostavno niste u sistemu !
ne verujem da bi se metro igrao sa tim !

a sto se tice flash kartica u metrou to su samo odredjene kolicine koje se razgrabe za dan-dva, tako da trcite odmah kada se procuje, ali nije to toliko jeftinije !

Poslednja izmena od urednika:
Ja sam danas kupio Apacer 1GB usb flash u metrou u NS i kostao je isto koliko i verbatim: 1700din. Vise mi se svideo Apacer jer je manji a Verbitima je ostalo kom. 1 dok ovih Apacera ima sigurno josh 10ak.

Ja sam kupio takeMS 1GB flash pre nekih mesec dana, mogu ti reci da sam prezadovoljan. Garancija je godinu dana a cena mu je bila 1630 din.
Ja sam pre 3,5 meseca uzeo Kingstona 512 mb za 1600 din,a sad na istom mestu košta 1400 din.
A isti taj od 2 gb sad košta 4000 din,ali ne znam da li je to skupo u odnosu kvalitet-cena.
Meni se čini da nije loša cena,ali ne bi bilo loše i da bude jeftinije...

😛

neko gore pomenu da se primaju madjarske kartice kod nas i vice versa u madjarskoj, neistina, tj mozda je istina ali to je krsenje zakona jer metro radi samo za pravna lica u zemlji u kojoj se nalazi, nemoguce je da vam neko u madjarskoj (ili obrnuto) izda racun sa karticom iz druge zemlje jer jednostavno niste u sistemu !
ne verujem da bi se metro igrao sa tim !

a sto se tice flash kartica u metrou to su samo odredjene kolicine koje se razgrabe za dan-dva, tako da trcite odmah kada se procuje, ali nije to toliko jeftinije !

Ajt at pricas... :S:

Ja imam firmu u Vojvodini, na kontu nje sam pre 10-ak godina izvadio Metro karticu u Madjarskoj, i skoro ovde. Nasu karticu ne znam dali primaju u Madjarskoj, Madjarsku u NS ne primaju ali zato Madjarsku primaju u Deutschlandu i u Danmarku - provereno :wave:

evo ja sam danas uzeo u metro-u *takeMS* 1GB za ~1200 din ... piše da je usb2.0 , testirao sam s malim fajlovima , i za oko 600mb trebalo je oko 7-8 min da upiše , a da prebaci nazad na komp isto to trebalo je oko 40 sec ... sad ne znam koliko je to dobro ...

Nazad
Vrh Dno