Šta je novo?

Cene racunara... sta se to desilo?

MrSa

Čuven
Učlanjen(a)
28.12.2001
Poena
619
Naime, palo mi je na pamet danas kada sam krenuo u neki malo veci upgrade i listajuci cenovnike da sam ja kupio svoj sadasnji CPU pre negde 2,5 godine. Platio sam AMD XP 2200+ (1800mhz) 75e, plocu gigabyte kt400 oko 70 i nesto e.... danas semproni i ploce za njih kostaju isto tolikO! Kako je moguce da jedan isti procesor kosta isto posle vise od 2 godine? :wall:

Sempron 2200+ kosta plafon 55 eura, ploce KT400 oko 35-45, memorije 256MB oko 20... Ne znam sta je tu isto?

2200+ radi na 1500mhz.... no nisam mislio da bukvalno poredim cene... hocu da kazem da upgrade na tadasnju zver masinu me je kostao oko 200e, sada za te pare ne mi mnogo toga mogao da uradim... jel to bilo zlatno doba AMD/a ili sta? :D

Pa opstepoznato je da je AMD "precenio" Semprone, sto se tice oznaka pa i sto se tice cena!

Ploce su pale, memorije da ne pricam, ta masina koja je pre 2 godine kostala 1000 eura sve sa monitorom se danas moze sklopiti za plafon 600...

Evo i jednog primera od pre godinu i 7-8 meseci, skoro dve:

Uzeo drug masinu, tada je bila zver:
Abit NF7-S
Athlon XP 2000+
2x256 MB DDR333 Kingston
ASUS 5200 ViVo
Maxtor 80GB
Chieftec DG-01-W
Logi mis i tastatura
LG CD-RW
Samsung 765MB
i neki budjavi HP ink jet (najjeftiniji)

Tada ga je to sve izaslo 1100 eura! I to smo jos dobili skroz OK cene, kada se pogleda ostatak ponude koji je tada vazio...

A pogledaj danas sta mozes da sklopis za 1100 eura! A64 s939, 1Gb DDR500, PCI Express grafika da se sve pushi, 160GB SATA, DVD-RW... Ma da ne nabrajam dalje...

P.S. Upgrade je izvrsen pre Nove godine (na njegovoj masini) i sada fura A64 2800+, nF3 250Gb, 512MB Kingmax, 6600 Prolink, 160GB WD 8MB, Pioneer 109...

Pozdrav!

Cene ploča stalno padaju jer postoji 20 njihovih proizvođača. Sa druge strane, postoje samo 2 proizvođača procesora.
AMD je provalio da je stekao renome koji mu konačno omogućava i da ponešto zaradi. Da ne pominjemo da sada imaš desktop procesore sa cenama do hiljadu dolara, što je nekad bilo nezamislivo. Jednostavno, znaju da ima budala koje su spremne da to plate. A pogledaj koliko su otišle cene grafičkih karti.
Pre godinu dana sam kupio Athlon XP 2600+ i Radeon 9600 XT koji danas maltene isto koštaju kao i onda. Umesto da sa pojavom novog hardvera cene starom padaju, imamo situaciju da cene ostaju iste, a cena novim proizvodima ide u vedra nebesa.

Moguće da si onda prošao bez poreza....

OK porez, ali nije trebalo da pojeftine svega 20 % ili manje od toga. U stara dobra vremena, grafičke karte ili procesori bi kroz godinu dana pojeftinile za po 50 % i više.

ne znam cemu cimanje, za aplikativni softwer nema potrebe raditi nikakav upgrade sem eventualno 512 -> 1gb memorije (pricam o nekoj intel 3ghz - AMD 3000/3200 masini (oc naravno)), ko oce da se igra dovoljno je da kupi gf6800le/6600gt . Jos uvek ima AGP varijante i to ce izdrzati jos celu ovu godinu, a i duze. Onaj 5200 sto je Vule pomenuo nije bila bas tolika zver u to vreme, tad je 4200 rulao jos uvek nad tom kartom...

Cenim da nov komp uvek isto kosta. Znaci midle end/high end komp je uvek kostao 1200dm, sad kosta 1200e....

Vule je napisao(la):
Pa opstepoznato je da je AMD "precenio" Semprone, sto se tice oznaka pa i sto se tice cena!

Ploce su pale, memorije da ne pricam, ta masina koja je pre 2 godine kostala 1000 eura sve sa monitorom se danas moze sklopiti za plafon 600...

Evo i jednog primera od pre godinu i 7-8 meseci, skoro dve:

Uzeo drug masinu, tada je bila zver:
Abit NF7-S
Athlon XP 2000+
2x256 MB DDR333 Kingston
ASUS 5200 ViVo
Maxtor 80GB
Chieftec DG-01-W
Logi mis i tastatura
LG CD-RW
Samsung 765MB
i neki budjavi HP ink jet (najjeftiniji)

Tada ga je to sve izaslo 1100 eura! I to smo jos dobili skroz OK cene, kada se pogleda ostatak ponude koji je tada vazio...

A pogledaj danas sta mozes da sklopis za 1100 eura! A64 s939, 1Gb DDR500, PCI Express grafika da se sve pushi, 160GB SATA, DVD-RW... Ma da ne nabrajam dalje...

P.S. Upgrade je izvrsen pre Nove godine (na njegovoj masini) i sada fura A64 2800+, nF3 250Gb, 512MB Kingmax, 6600 Prolink, 160GB WD 8MB, Pioneer 109...

Pozdrav!

Tesko da je to bila zver pre godinu i 7-8 meseci... bez ljutnje neki su tada vec uveliko "vozali" Bartona 2500+ @ 3200+ i 9800pro...

A zamislite samo da se nije pojavio AMD, da je Intel ostao master u proizvodnji CPU-a?

Sta bi onda vozali?

Max PII celeron 400Mhz, bi bila ljuta masina...

Mikeli :D

Prijatelju zali se drzavi za to :)
A ime muke je PDV
A funkcionise tako sto prodavac mora kad kupi robu koju tebi uvaljuje ( dere ) da plati porez na dod vrednost u vidini od 18 % odmah a ne kao ranije kad proda deo a ti kad prerachunas nesto tipa u januaru sam uzo 100 kom tih grafickih i 18 % na sumu je npr 300 Eura e pa nemoj da ochekujes da ce on posto je vreme proslo da se odrekne tih para ....
A i 01-31.12.04 kupljeno je toliko kompova da je sad prodaja na nuli. Kuca gde ja pazarim je do ove godine imala 5 likova koji sklapaju i pakuju + 3 lika koji samo sede na tel a sad imaju jednog lika koji pakuje kompove ... sve sam ti rekao
NA kalemegdan NA kalemegdan NA kalemengdan... i tako poche josh jedan protest u nizu (:)
sachekaj neke bolje dane tj za jedno 20tak godina pa kupi komp a dotle kasica prasica
ps nisu kompovi skupi nego su plate male :)

Vrh Dno